Hamdi Altuntaş

1990'lı yıllar ve Faruk Molu

Hamdi Altuntaş

Kayseri, gerektiği kadar faydalanamadığı önemli bir ismi kaybetti. Faruk Molu’ya Allah rahmet eylesin. Molu ailesine başsağlığı diliyorum. 

1994 yılında Başak TV’de gazeteciliğe başladığım yıllarda Faruk Molu, Kayseri’nin en önemli isimlerinden birisiydi. Devlet Planlama Teşkilatı’nda çok önemli görevler üstlenmiş ve burada elde ettiği bilgi ve birikimle Kayseri’nin gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyordu. 

Kayseri’nin geleceğine dair projelerin hemen hepsinde Faruk Molu ismi vardı. 
Yamula Barajı, Kayseri Serbest Bölgesi ve Savunma Sanayi…
Üç önemli projenin hem fikir babalarından birisiydi hem de bu projelerin gerçekleşmesi için kurulan şirketlerin yönetim kurulu başkanlığını üstlenmişti. 
1995 yılında Kayseri Milletvekili seçilen İsmail Cem ile çok yakındı. 
Daha sonra Dışişleri Bakanı da olan İsmail Cem, Kayseri’ye her geldiğinde mutlaka Faruk Molu’nun çiftliğine uğrar, fikir teatisinde bulunurdu. Faruk Molu da her gelişinde İsmail Cem onuruna çiftliğinde yemek verirdi. 

1996 yılında yine İsmail Cem’in katılımıyla Molu çiftliğinde verilen yemeğe ben de katılmıştım. Oturduğum masada karşımda bence Kayseri’nin çok önemli karakterlerinden birisi olan Merhum Süleyman Sağlam da vardı. Hemen yanında Erciyes Üniversitesi Eski rektörlerinden Prof. Dr. Mehmet Şahin, birkaç kişi ilerde Sanayi Odası Eski Başkanı Mustafa Çapar ile Sanayi Odası Eski Meclis Başkanı Merhum Saadettin Erkan bulunuyordu. 

Süleyman Amca ile ailece görüşürdük. Faruk Molu ile çok iyi bir arkadaşlığı vardı. Süleyman Amca rahmetli olunca Hulusi Akar Cami’nde kılınan cenaze namazı sırasında Faruk Molu’nun gönderdiği çiçek dikkatimi çekmişti. Üzerinde “Sağlam bir dostumu kaybettim” yazıyordu. 

Faruk Molu, daha sonra DSP’den ikinci sıra milletvekili adayı oldu; ama seçilemedi. Kayseri için çok önemli çalışmalar yaptı; ancak bundan da önemlisi çok daha fazla çalışma yapabilirdi. 
Saadettin Erkan, HES ile Kayseri sanayisinin temel taşlarından oldu; ama çok daha verimli olma potansiyeli vardı. 
Süleyman Sağlam, eski Kayseri’yi romanlarıyla harika anlattı; ancak bu şehir çok daha fazla ona sahip çıkabilirdi. 

Yazıda ismi geçen Erciyes Üniversitesi Eski Rektörlerinden Prof. Dr. Mehmet Şahin, üniversite ve Kayseri için muhteşem işler yaptı. Kayserili zenginlerin şehirle bağlarını kurdu ve sağlamlaştırdı. Çok daha fazla faydalı olması sağlanabilirdi. 
Bu şehir çok önemli beyinler yetiştirdi ve yetiştirmeye devam ediyor. 
Ancak bu beyinlerden yeterince yararlanabiliyor mu, işte bu noktada soru işaretleri var. 

Bir takım basit hesaplar, ne yazık ki önemli isimlerin, önemli beyinlerin kenara çekilmesine sebebiyet veriyor. 
Belki birileri kazanıyor; ama şehir kaybediyor…
Bugün de Kayseri’ye faydalı olma potansiyeli taşıyan önemli isimler var. İnşallah gelecekte o isimler hakkında da “Kayseri yeterince faydalanamadı” şeklinde bir yazı yazılmaz…

Yazarın Diğer Yazıları