Yatırımcıların dikkatine! Kayserili Finans Profesöründen, çok önemli tavsiye ve uyarılar

Borsa İstanbul BİST 100 endeksi, 27 Aralık 2023'te 7200 seviyelerini test ettikten sonra yükseliş trendine girdi. Kayserili Finans Profesörü Derviş Boztosun, Borsa yatırımcılarına önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

Yatırımcıların dikkatine! Kayserili Finans Profesöründen, çok önemli tavsiye ve uyarılar

Tüm yurtta olduğu gibi Kayserili yatırımcılar da yakından takip ettiği Borsa İstanbul BİST 100 endeksi, 27 Aralık 2023 tarihinde 7200 seviyelerini test ettikten sonra yükseliş trendine girdi ve bir önceki zirve olan 8560 seviyesine 9400 seviyelerini test ederek ilerledi. 27 Aralık 2023 tarihinden itibaren 9 haftadır yükseliş gösteren Borsa İstanbul BİST 100 endeksi, borsa yatırımcılarının yüzünü güldürdü.

Kayserili Finans Profesöründen uyarı, 'Borsa oyun yeri değildir'

Kayseri Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Muhasebe Finans Yönetimi Akademisyeni Prof. Dr. Derviş Boztosun, Borsa yatırımcılarına çok önemli tavsiye ve uyarılarda bulundu.

2023 yılının son günlerinde BİST 100 endeksinin 7200 seviyelerini test ettiği dönemde Borsa yatırımcılarına panik yapmamaları konusunda uyarılarda bulunan Kayserili Finans Profesörü Derviş Boztosun, borsa yatırımcılarına bu kez tavsiyelerini ve uyarılarını tek tek sıraladı.

Yatırımcıların dikkatine! Kayserili Finans Profesöründen, çok önemli tavsiye ve uyarılar

Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Kayserili Finans Profesörü Boztosun, borsanın oyun yeri olmadığının altını çizerek şunları söyledi; "Borsada dikkat etmeniz gerekenler: Tüyolardan uzak durun, portföy oluşturun, tek bir hisseye yatırım yapmayın, şirketleri analiz ederek yatırım yapın, alım-satım sınırlarınızı bilin, kredili işlemler de %20 geçmeyin, yükselişe sevinme düşüşte panik yapma, borsa oyun yeri değildir." dedi.

Kayserili Finans Profesörü Boztosun açıklamış olduğu yatırımcıların borsada dikkat etmesi gereken tavsiyelerinin açıklamaları ise şu şekilde; 

  • Tüyolardan uzak durun: Borsada sıklıkla duyulan "tüyolar" genellikle spekülasyona dayalı olabilir ve güvenilir olmayabilir. Yatırım kararlarınızı kendi araştırmanıza ve analizlerinize dayandırın.
  • Portföy oluşturun, tek bir hisseye yatırım yapmayın: Yatırımınızı çeşitlendirerek riskinizi azaltın. Farklı sektörlerden ve varlık sınıflarından hisse senetleri ve diğer finansal enstrümanlara yatırım yaparak portföyünüzü dengeleyin.
  • Şirketleri analiz ederek yatırım yapın: Yatırım yapmayı düşündüğünüz şirketleri detaylı bir şekilde araştırın. Gelir tabloları, bilançolar, iş modeli ve sektör dinamikleri gibi faktörleri değerlendirerek doğru yatırım kararları alın.
  • Alım-satım sınırlarınızı bilin: Yatırım yaparken ne zaman alım yapacağınızı ve ne zaman satış yapacağınızı önceden belirleyin. Duygusal kararlar almak yerine önceden belirlenmiş stratejilere sadık kalın.
  • Kredili işlemler de %20 geçmeyin: Kredili işlemler yüksek risk içerir. Yatırım için kullanılacak sermayenin büyük bir kısmını borçla finanse etmek riski artırabilir. Kredili işlemlerde aşırıya kaçmaktan kaçının ve riskleri kontrol altında tutun.
  • Yükselişe sevinme, düşüşte panik yapma: Borsa dalgalanmalara açık bir ortamdır. Beklenmedik fiyat hareketlerine karşı sakin kalın ve uzun vadeli stratejinize sadık kalın. Panik satışlarından kaçının ve duygusal kararlar almaktan kaçının.
  • Borsa oyun yeri değildir: Borsa, ciddi bir yatırım ortamıdır ve spekülasyonlarla dolu bir oyun yeri değildir. Sabır, disiplin ve uzun vadeli düşünme önemlidir. Yatırım yapmadan önce riskleri ve getirileri dikkatlice değerlendirin.

Yatırımcıların dikkatine! Kayserili Finans Profesöründen, çok önemli tavsiye ve uyarılar

BİST 100 Endeksi 7200 seviyesinde uyarmıştı

25 Aralık 2023 tarihinde Borsa İstanbul BİST 100 endeksi 7200 dip seviyeleri test ettiği dönemde Kayserili Finans Profesörü Boztosun borsa yatırımcılarını uyararak şu açıklamada bulunmuştu; "Borsada panik yapma; Şu an yaşadığımız düşüşün sebebi yabancı yatırımcıya hisse senetlerini ucuzdan aldırmak. Yabancılar çoğu sağlam şirketin hisselerini dipten toplarken Türkler paniğe kapılıp hisselerini satıyorlar. Panik yapan kaybedecek. O yüzden sakin olup sabırla bekleyin” dedi.