'Türkiye'de 17 milyon silah var'

Edanur Çoban, Kayseri'de sokak ortasında katledildi. Dur durak bilmeyen kadın cinayetlerine bir tepki de Türk Kadınlar Birliği Kayseri Şube Başkanı Ayşe Uzunlu'dan geldi. Uzunlu, 'Silah da istemiyoruz, şiddet de, cinayet de!' dedi. Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

'Türkiye'de 17 milyon silah var'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri'de geçtiğimiz gün akşam saatlerinde Melikgazi ilçesine bağlı Anbar Mahallesi'nde meydana gelen olayda, adalet bölümünü kazanan ve bir restoranda garsonluk yapan Edanur Çoban (18), evine giderken eski sevgilisi olduğu iddia edilen Gökhan Ç. tarafından silahlı saldırıya uğradı. Genç kız orada yaşamını yitirirken, cinayette kullanılan tüfeğin internetten satın aldığı öğrenildi. 

Kadın cinayetleri dur durak bilmezken olaya bir tepki de Türk Kadınlar Birliği Kayseri Şube Başkanı Ayşe Uzunlu’dan geldi. Uzunlu, “Bireysel silahlanma bu hızla ve bu koşullarda devam ettiği sürece toplumda şiddetin azalmasını, hele hele kadına şiddetin durmasını nasıl bekleyebiliriz?” dedi.'Türkiye'de 17 milyon silah var'Uzunlu açıklamalarını şöyle sürdürdü; “Kayseri’de internetten aldığı av tüfeğini sırt çantasına koyan katil zanlısı 12 Eylül günü iş çıkışı Edanur Çoban’ı öldürdü. Üniversite sınavında “Adalet “bölümünü kazanan öğrenci bir restoranda garsonluk yapıyordu. Vücuduna çok sayıda kurşun isabet eden Edanur Çoban oracıkta öldü. Bu kadar kolay, bu kadar basit mi? Bir tıkla tüfek gelsin, at çantana, bas tetiğe bir insan ölsün. Bireysel silahlanma bu hızla ve bu koşullarda devam ettiği sürece toplumda şiddetin azalmasını, hele hele kadına şiddetin durmasını nasıl bekleyebiliriz? 

10 Eylül Kahramanmaraş’ta eşini av tüfeği ile vurarak öldürdü.
30 Ağustos Ankara’da karısını av tüfeği ile öldüren koca kendi yaşamına da son verdi.
3 Temmuz İstanbul’da iki çocuk annesi sevgilisi tarafından çocuklarının gözü önünde silahla vurularak öldürüldü.
9 Haziran İzmir’de öfkeli koca önce karısını sonra kendini pompalı tüfek ile öldürdü.
Silahın bir tehdit unsuru olarak kullanılması, saldırganlığı arttırması zaten eşitsiz güç ilişkisi içinde olan kadınları şiddet karşısında daha da çaresiz bırakıyor. Son 9 yılın rakamları incelendiğinde bireysel silahlı şiddette %88, 39’luk bir artış söz konusu. Her yıl 4500 kişi bireysel silahtan çıkan mermilerle hayatını kaybediyor. Bu küçük çaplı bir savaştır. Türkiye’de 17 milyon silah var, ruhsatlı silahları da hesaba kattığımızda bireysel silahlanma korkunç bir boyut alıyor.

2023 kadın cinayetleri raporuna göre yılın ilk 8 ayında 271 kadın cinayeti işlendi. Ağustos ayında 44 kadın öldürüldü. 15 kadının ölümü de şüpheli bulundu. Öldürülen 44 kadının 17’si ateşli silahla vuruldu.
Silah erkek egemen zihniyeti körükler. Saldırganlaştırır. Özendirir. Cesaretlendirir. Kültürsüzlüktür. Bir tehdit unsurudur. Normalde yapmayacağı bir işi insana yaptıracak güveni ve itici duyguyu içinde barındırır. Toplumdaki bireysel silahlanmaya ve silahlı şiddetteki artışa dikkat çeken farkındalık çalışmaları yapılması gerekir. Silah kullanımını sınırlandırmak, gerekli denetimleri yapmak, eğitimleri sağlamak devletin görevidir. Silah da istemiyoruz, şiddet de, cinayet de. Bireysel silahlanmaya hayır. Kadın cinayetlerini durdurun.”