Meclis'te EYT çıkmazı!

Meclis'te EYT çıkmazı!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

 Meclis’te  dün ilginç anlar yaşandı.  Muhalefet partileri, iktidara karşı Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunda İYİ Parti’nin teklifinde birleşti ve komisyon kurulması teklifi kabul edildi. Ancak akşam saatlerinde MHP cephesinde beklenmedik bir gelişme yaşandı. Önce Grup Başkanvekili Erhan Usta görevden alındı, ardından MHP önergeye desteğini geri çektiğini açıkladı ve Meclis’te komisyon kurulmasına karşı çıktı.

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili komisyon tekliflerinin AK Parti’nin karşı oy kullanmasına rağmen Meclis’te önce kabul edildiğini belirterek, “Biz bu vatandaşların yaşadığı sorunları çözmek için gayret gösterdik. Ancak ne yazık ki MHP, önce destek verdiği önergeye, dün akşam saatlerinde Meclis’teki görüşmeler sırasında desteğini  bu kez geri çekti. Yani emeklilikte yaşa takılanlar bu kez MHP’ye takıldı. Bunun yanında partinin Grup Başkanvekili Erhan Usta’nın da bu yüzden görevden alındığı belirtildi” diye konuştu.

İYİ Parti'nin verdiği emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin grup önerisi, Meclis Genel Kurulu'nda önce kabul edildi. Öneri, Meclis Genel Kurulu'nda görüşülerek komisyon kurulup kurulmayacağına karar verilecekti. Grup önerisi üzerine konuşmalar yapılırken de, AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında sık sık tartışma yaşandı. Öneri daha sonra muhalefetin verdiği oyların ardından, oy çokluğuyla gündeme alındı. Yaşanan bu gelişme muhalefet sıraları alkışlarla karşıladı.

Böylece gündemde yer alan ve tartışılan Emeklilikte Yaşa Takılanların sorununun çözülmesi için AK Parti dışındaki dört partinin aynı noktada buluşması gündeme damgasını vurdu. Ancak daha sonra rüzgar tersi yönde esti.

ATAŞ: İNŞALLAH DAHA GÜZEL İŞLERE İMZA ATACAĞIZ

Yaşanan gelişmeyle ilgili konuşan İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, EYT mağdurlarının, mağduriyetlerini düzeltmek için üzerlerine düşeni yapacaklarını ifade ederek, “EYT konulu araştırma komisyonu teklifimiz AK Parti'nin itiraz etmesi ve karşı oy kullanmalarına rağmen TBMM Genel Kurulunda kabul edilmiştir. İnşallah daha güzel işlere imza atacağız.”  dedi.

“HALKIN VEKİLLERİ MUTLU”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kayseri Milletvekili Çetin Arık da, sosyal paylaşım sitesi hesabından iktidara yüklenerek, “Sarayın vekilleri suskun, halkın vekilleri mutlu. Emeklilikte yaşa takılanlar için araştırma komisyonu kurulması AKP'nin itirazına rağmen kabul edildi.” ifadelerini kullandı.

MUHALEFETİN SEVİNCİ KISA SÜRDÜ, MHP EYT DESTEĞİNİ GERİ ÇEKTİ 

Ancak muhalefetin bu yöndeki sevinci kısa sürdü. Önce dün akşam saatlerinde TBMM Genel Kurulundaki görüşmelerde partisini Grup Başkanvekili olarak temsil eden Samsun Milletvekili Erhan Usta, görüşmeler devam ederken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından görevinden alındı.

Ankara kulislerinden yansıyan bilgiye göre, Usta’nın görevden alınmasının nedeni “Meclis Genel Kurulu'nda yapılan Emeklilikte yaşa takılanlara yönelik destek açıklaması” olduğu öne sürüldü.

“EYT BU KEZ MHP’YE TAKILDI” 

Bu gelişmenin ardından haber merkezimize konuşan İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, “Emeklilikte Yaşa Takılan vatandaşların sorunları uzunca süredir ülke gündeminde. Biz de parti grubu olarak bu sorunun çözümü için araştırma komisyonu kurulmasını önerdik. Bu önerimiz, Meclis’te AK Parti’nin karşı oyuna rağmen önce kabul edildi. Ancak akşam saatlerinde MHP cephesi bu yöndeki desteğini geri çekti. Ne oldu, anlamadık. Komisyon kurulmasına yönelik oylamada, destek vermediler. MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta’nın da bu nedenle görevden alındığı Meclis kulislerinde konuşuldu. Bu görevden almanın ve desteğin çekilmesinin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin talimatıyla yapıldığı yönünde bilgi de yansıdı bizlere. Ama yazık oldu. İnsanlar umutla çıkacak kararı bekliyordu. Yani çözüm bekleyen, Emeklilikte Yaşa Takılanlar, bu kez de MHP’ye takıldı. Diyecek söz yok. Bu karar MHP’nin verdiği bir karar ve kendileri bağlar. Biz elimizden geleni yaptık. Amacımız sorunu çözmek ve insanların, mağduriyetlerini gidermekti. Yaşananlara karşı  takdir kamuoyunun. Artık vatandaşlarımız yaşanan süreci değerlendirecektir” diye konuştu. 

TARTIŞILAN EYT’DE NE OLMUŞTU!

İktidar partisinin yaptığı düzenleme ile 1976 ile 1999 arasında işe girenler için ‘kademeli yaş’ getirilirken, 5510 sayılı yasayla 30 Nisan 2008’den itibaren işe girenlerde emeklilik yaşı 65 oldu.  Emeklilik hususunda emeklilikte yaşa takılanlar için temel gelişme, 1999’dan sonra işe girecekler için kadınlarda emeklilik yaşı 38’den 58’e, erkeklerde 43’ten 60’a çıkarılmıştı. Haber: Cafer ZENGİN