Kayseri uyarısı: 3 fay hattı var! Olası depremde 3-5 bin binanın yıkılma ihtimali var

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri İl Temsilcisi Mustafa Umut Özdemir, Olay Türk TV'de deprem konusunda çarpıcı açıklamalar yaptı. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yaşanan süreci değerlendiren ve Kayseri açısında da önemli uyarılarda bulunan Özdemir, 'Öncelikle tüm ülkemize geçmiş olsun. Bu deprem çok büyük bir alanı kapsıyor. 10 şehrimizi ve büyük kayıplara yol açtı. İnşallah bir daha böyle afetler yaşamayız' diye konuştu.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Kayseri uyarısı: 3 fay hattı var! Olası depremde 3-5 bin binanın yıkılma ihtimali var
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri İl Temsilcisi Mustafa Umut Özdemir, Olay Türk TV’de deprem konusunda çarpıcı açıklamalar yaptı. Kahramanmaraş merkezili depremler sonrası yaşanan süreci değerlendiren ve Kayseri açısında da önemli uyarılarda bulunan Özdemir, “Öncelikle tüm ülkemize geçmişi olsun. Bu deprem çok büyük bir alanı kapsıyor” diye konuştu. 
KAYSERİ ŞEHİR MERKEZİNDE 3 DİRİ FAY HATTI GEÇİYOR! DEPREM ÜRETMEYE MÜSAİTLER!
Bir süre önce hazırladıkları “Kayseri Deprem Raporu” ile ilgili de açıklama yapan Özdemir,  Kayseri’nin şehir merkezinden 3 adet diri fay hattının olduğunu söyledi. Erkilet, Ecemiş ve Erciyes fay hatlarının olduğunu ifade eden Özdemir, “Bu fay hatları Kayseri’ye girerken 3 kola ayrılıyor. Kayseri’den OSB Niğde tarafına giderken geri birleşiyor. 3 fay hattı da deprem üretmeye müsait faylar” diye konuştu. 
KAYSERİ İÇİN DEPREM RAPORU HAZIRLADIK! KAYSERİ KENT MERKEZİNDE ÇOK BÜYÜK RİSK VAR!
Kayseri kent merkezinin çok büyük risk oluşturduğunu kaydeden Özdemir, “Kent merkezi için çok büyük  risk oluşturuyor. Özellikle yumuşak zeminli eski binalarda yıkım afet olayını yüksekten bir olay. Biz de bu amaçla deprem raporu hazırladık ve ilgili birimlere ilettik bu raporu” dedi.
FAY HATLARININ GEÇTİĞİ ALANLAR YEŞİL ALANA ÇEVRİLMELİ
“Türkiye’de bin 16 şehir merkezinden fay hattı geçiyor. Biz oda olarak bu fay hatlarının geçtiği bölgelerin yeşil alana çevrilmesi için mücadele veriyoruz” diyen  Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri İl Temsilcisi Mustafa Umut Özdemir, “Fayın üzerine ne kadar sağlam bina yaparsanız yapın yıkılmaya mahkumdur ve yıkılır. En sağlam binayı da yapsanız yıkılır” şeklinde konuştu.
YUMUŞAK ZEMİNLİ BÖLGELERDE DEPREMİN ETKİSİ DAHA FAZLA
Yumuşak zeminli bölgelerde depremin etkisi daha fazla olacağına dikkat çeken Özdemir, “Yumuşak zeminlerde daha fazla bina salınım hareketi yapıyor. Yumuşak zeminlerde değişik temel yapıları kullanılmak zorunda şartnamelere uygun. Bunlar yapılmazsa, kullanılmazsa yıkılma riskleri çok yüksek. Sert zemine bina uygun şekilde yapılırsa risk azalır, bina dimdik ayakta durur” dedi.
Kayseri uyarısı: 3 fay hattı var! Olası depremde 3-5 bin binanın yıkılma ihtimali var
KAYSERİ OLARAK YERLEŞİM PLANLARINI O FAY HATLARINA GÖRE YAPMAK ZORUNDAYIZ. HER YERİ İMARA AÇIP YERLEŞİME AÇMAMALIYIZ
Kayseri açısından dikkat çeken uyarılarda bulunan Özdemir, “Tüm Türkiye’de sorun var. Deprem konuşulmuyor. Biz depremi ciddiye almıyoruz. Başımıza geldiğinde alıyoruz, sonda unutuluyor. Böyle bir sıkıntı var. Kayseri’de 3 tane fay hattı var. Bu fay hatları şehir merkezinden geçiyor. Biz Kayseri olarak yerleşim planlarını o fay hatlarına göre yapmak zorundayız. Her yeri imara açıp, yerleşime açmamalıyız. Eski binaların da biran önce depreme dayanıklı hale getirilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
Kayseri uyarısı: 3 fay hattı var! Olası depremde 3-5 bin binanın yıkılma ihtimali var 
 3 BİN-5 BİN BİNA YIKILMA İHTİMALİ VAR
Kayseri’deki tehlike konusunda çarpıcı ifadeler kullanan Özdemir, “Kendi görüş açımda Kayseri’de bir  deprem olsun 3 bin-5 bin binanın yıkılma ihtimali var. Bu da Kayseri şehri için çok büyük bir oran. Bu nedenle eski yapılar konusunda uyarıyoruz. 1999 öncesi, 99 depremi öncesi yapılan binalarda çok büyük sıkıntılar var. Bazıları sağlam ama ne kadar sağlam olursa olsun, depreme dayanıklı belli bir malzemenin yorulma olayı  var. Malzeme yorulduktan sonra en ufak depremde malzeme kopuyor. Bu nedenle  yenilenmesi lazım” dedi.
Kayseri uyarısı: 3 fay hattı var! Olası depremde 3-5 bin binanın yıkılma ihtimali var