Kayseri'nin bilinmeyen tarihi neresi?

Kayseri'nin gezilip görülecek yerlerini sizler için derlemeye devam ediyoruz. İşte onlardan birisi olan tarihi güzelliği ve doğası ile göz kamaştıran mahalle neresi? Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Kayseri'nin bilinmeyen tarihi neresi?

Kayseri doğası, tarihi, mimarisi ile ön plana çıkmaya devam ediyor. İç Anadolu’nun ticaret şehri olarak bilinen Kayseri son zamanlarda turistlik noktaları ile de dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. İşte o noktalardan birisi…Kayseri'nin bilinmeyen tarihi neresi?Kayseri’nin Melikgazi ilçesine 6 kilometre uzaklıkta yer alan Germir Mahallesi tarihi ve doğası ile misafirleri ağırlamayı bekliyor. 
Tarihi güzelliği ile dikkatleri üzerine çeken Germir Mahallesi 12.-13. Yüzyıl’da kurulmuş olup yöreye has kesme taşlarla yapılmış eski evleri, 3 adet kilisesive vadisi ile yabancı turistleri kendine çekmeye devam ediyor.En yaygın olarak bilinen etimolojik kökenine göre Germir, adını binalarının yapımında kullanılan kırmızı tonlarındaki taşlardan almıştır. 1940 yılında İçişleri Bakanlığı'nın kurduğu "Yabancı Adları Değiştirme Komisyonu"nun yerleşim birimlerinin adlarını Türkçeleştirme çalışmaları dahilinde 27 Mayıs 1960'tan sonra adı, köyün sadece heybetli, antik ve inşaları hayrete düşürecek kadar başarılı bir mimari ve mühendislik harikası konaklardan oluşmasından ötürü, "Konaklar" olarak değiştirilmişti. Konaklar adı günümüzde her ne kadar Germir'i kapsıyormuş gibi düşünülse de aslında eski köyün yukarısında bulunan ve tarihi binalardan çok modern apartmanlar bulunduran komşu bir mahallenin adıdır. Daha sonra Tavlusun"un 1998 yılında kendi adına yeniden kavuşmasından güç alarak cesaretlenen Germirköylülerinin ve muhtarının çalışmasıyla15 Şubat 2000 tarihli karar ile mahallenin eski adını geri verilmiştir.Kayseri'nin bilinmeyen tarihi neresi?Yemyeşil bir vadinin içinde bulunan Germir, 1996 yılından itibaren SİT alanı ilân edilmiş durumdadır. 20. Yüzyılın ilk çeyreğine kadar 3 kültürün bir arada dostça yaşayışına tanıklık etmiş olan bu muhteşem yerleşim yeri günümüzde yarı harabe bir yer haline gelmiştir.  İçersinde kilise ve vadi bulundurmasının yanı sıra aileniz ve dostlarınızla birlikte çok güzel anılar biriktirebileceğiniz 6 adet cami, 4 okul, 4 eczane, 25 Hristiyan doktor, 35 dükkânve 2000 kitap barındıran büyük bir kütüphanesi ’de mevcuttur. Ayrıca Germir'deki köklü Türk ailelerinden bazıları Hatipoğlu, İmamoğlu, Akel ve Narin aileleridir. Aynı zamanda Germir, üç kez Oscar kazanmasının ve beş kez de aynı ödüle aday gösterilmesinin yanı sıra dünyaca ünlü Yunan asıllı Amerikalı yönetmen, Elia Kazan'ın memleketidir. 
İçerisinde yer alam kiliseler: Surp stephonas Ermeni Aapostolik Kilisesi Ermeni Lusavoriçagan Kilisesi ve Ermeni Ortodoks Kilisesi olarak da adlandırılır., Aziz Teodor, Meryem Ana Kiliseleri ise yunanlılara aittir.Kayseri'nin bilinmeyen tarihi neresi?İşte Germir’in merak edilen hikâyesi

Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi ile köylüsü ve sevgilisi Maria'dan ayrı düşünce Yunus Dede'nin söyleyerek kültüre kazandırdığı, "Germir Bağları" türküsüdür.Germir, her yıl belirli sezonlarda gezi veya atalarının yaşadığı yeri görme amaçlı gelen çok sayıda, özellikle yabancı, turist kafilelerine ve beraberinde getirdikleri tercümanlara, gazetecilere ev sahipliği yapmaktadır.