Kayseri'deki göletler için önemli adım! Dilekçe gönderildi

Kayseri'nin iki farklı ilçesinde bulunan göletler için harekete geçildi. Göletlerin koruma altına alınmasına yönelik dilekçe verilirken detayları da belli oldu.

TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bilim Dalı’nda akademisyen olarak görev yapan Muaz Koçak Kayseri’de yer alan göletler için başvuruda bulundu. Kayseri’de Develi ve İncesu’da bulunan göletlerin koruma altına alınması gerektiğini ifade eden Muaz Koçak, zaman içinde tahribatın yaşandığını da dile getirdi.

Kayseri’deki bölge müdürlüğüne dilekçe gönderdi

İncesu ilçesi Kızılören Mahallesi’nde ve çevresinde yer alan tarihi göletlerin incelenmesi hakkında Kayseri Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne dilekçe gönderen Koçak, gerçekleştirilen tarihi-coğrafi araştırmalar, yüzey tespitleri ve yerel halk ile yürütülen mülakatlar sonucunda, bölgede korunması gereken son derece önemli tarihi su mimarisi örneklerinin tespit edildiğini duyurdu.

Kayseri'deki göletler için harekete geçildi! 'Yüksek tarihi değere sahiptir'

3 gölet için harekete geçti

Karacaören, Ören ve Bahçecik Göleti için harekete geçen Koçak, “Gerek kendilerine has mimari özellikleri gerekse taşıdıkları tarihsel arka planlar itibarıyla 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında ‘Taşınmaz Kültür Varlığı’ statüsü taşıyacak yüksek tarihi ve arkeolojik değere sahiptir” dedi.

Göletler tahrip ediliyor iddiası

Diğer yandan akademisyen Muaz Koçak, bölgede bulunan göletlerin zaman içerisinde tahribe uğradığını, “Güncel gözlemlerimize göre, Karacaören Göleti çevresi ve içi büyük oranda molozlar ile doldurularak tahrip edilmekte; Ören Göl ise bilimsel, akademik ve yasal bir denetim olmaksızın yerel imkânlarla (köylüler tarafından) bilinçsizce restore edilerek özgün mimari niteliklerini ve otantikliğini kaybetmektedir” diyerek açıkladı.