Kayseri'de yüzlerce kesik kolon ihbarı yapıldı! İşte sonuç

Gazeteci Osman Çiftci'nin gündeme getirdiği Bozantı Caddesi'ndeki bir binada kolon kesildiğine yönelik ihbarın belediye tarafından incelenmediği iddiası üzerine Kocasinan Belediyesi'nden açıklama yapıldı. İlçede belediyeye 300'e yakın kolon ihbarın yapıldığı ortaya çıktı.

Kayseri'de yüzlerce kesik kolon ihbarı yapıldı! İşte sonuç
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş Merkezli olarak meydana gelen depremlerden sonra Kayseri’nin Kocasinan İlçesi’nde 300’e yakın “kolon ihbarı” yapıldığı öğrenildi.

BOZANTI CADDESI’NDE KESİK KOLON İHBARI NEDEN İNCELENMEDİ ?

Gazeteci Osman Çiftci, sosyal medya hesabı Twitter’da Bozantı Caddesi’nde ofise dönüştürülen bir evde kolon kesildiği ihbarına rağmen gerekli incelemenin yapılmadığını gündeme getirdi.

Çiftci’nin paylaşımı şöyle:

“Kayseri’de…

24.03.2023 tarihinde Bozantı Caddesi 102 nolu binada kolon kesilerek ofis oluşturulduğu şeklinde Kocasinan Belediyesi’ne yapılan ihbara rağmen kimse kolon kesildi mi kesilmedi mi diye kontrole gitmemiş. 

İhbarı yapan şahıs ihbar ettiği ofise dönüştürülen evi gidip gezmiş, “üst katlardaki çocuk ve ebeveyn yatak odaları ile iki odanın arasındaki banyo ofise dönüştürülen evde kaldırılmış, duvar, kolon ne varsa kesilip, yıkılıp atılmış” diyor.

İhbara rağmen ses çıkmayınca belediyeye giden ihbarcıya, “Kolon kesildiğine ilişkin 30-40 ihbar var, sizinkine de bakacağız.” demişler. Vatandaş bu sorumsuz tutum karşısında dilekçe yazmış, “kaç kolon kesilmesi ihbarı aldınız kaçına baktınız” diye sormuş.

Belediye resmi yazı ile “Bilgi Edinme Kanunu gereği cevap vermeyiz” demiş. Vatandaş diyor ki, “Kolonu duvarı kesilen ve ofis olarak kullanılan evin üst katlarını da gezdim evlerin kolonlarında çökmeler var. Binanın yerle bir olması mı bekleniyor ?”

Dilekçeye cevap vermek için geçirilen sürede o ofise dönüştürülen evde kolon kesilmiş mi kesilmemiş mi kontrol edilebilir. Buradaki durumu algılamakta zorlanıyorum. Bu işte bir bir yeniği mi var anlamadım.

Konudan Ahmet Çolakbayrakdar Başkanın haberi var mı bilmiyorum ama sadece Kocasinan’da 35-40 kolon kesme ihbarı varsa ve ihbarcı vatandaşın yaşadığı gibi bir vurdumduymazlık varsa çok yazık. Demek ki depremden hiç bir ders almamışız…

Belediye elemanlarının kontrol etmediği kesik kolon ihbarını ben de buradan yapıyorum.

Ola ki Kocasinan Belediyesi dikkate alır ya da Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, hatta Kayseri Valiliği duyar ve gereğini yaparlar…”

İMAR MÜDÜRÜ AÇIKLAMA YAPTI: 300’E YAKIN KOLON İHBARI OLDU

Osman Çiftci daha sonra da Kocasinan Belediyesi İmar Müdürü Fikret Ünal’ın kendisini arayarak yaptığı bilgilendirmeyi Twitter hesabından paylaştı.

Çiftci’nin o paylaşımı şöyle: 

“Kocasinan Belediyesi İmar Müdürü Fikret Ünal Bozantı Caddesi’nde ofise dönüştürülen bir evde kolon kesildiği iddialarıyla ilgili açıklama yaptı.

Ünal şunları söyledi: 

“İlçemizde 300’e yakın kolonlarla ilgili inceleme talebi aldık.

Yaptığımız incelemede tamamına yakınında kolonlarda hiçbir sıkıntı olmadığını tespit ettik. 

İhbarların tamamını dikkate alıp hepsini inceliyoruz. İhbarların tamamına yakını asılsız çıktı. 

Sadece 5 yerde kolon kesme değil ama kolona zarar verilen durumlar olduğunu tespit ettik ve buralarla ilgili gerekli işlemleri yaptık.

Örneğin bir otoparkta araç dönmüyor diye 20 sene önce kolonu traşlamışlar, deprem olunca haliyle hassasiyet arttığı için bize müracaat edilmiş.

Bu 5 noktada yaptırımları uyguladık, güçlendirme yapılması konusunda gerekli uyarıları yaptık ve takibe aldık.

Depremin ilk gününden beri ekiplerimiz hem Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün hasar tespit çalışmalarına yardımcı oluyor hem de kendi işlerimizi takip ediyor.

6 kişilik ekibimiz şu anda Adana’da hasar tespit çalışmalarında.

Bayram arefesine kadar oradaki çalışmalara eşlik edecekler. 

Bozantı Caddesi’ndeki kesik kolon ihbarı konusu belediyemize sözlü olarak iletilmiş ama başvuru sahibinin Perşembe günü yeniden bize ulaşması sonucu işleme aldık, ihbar edilen yerde Pazartesi günü gerekli incelemeyi yapacağız. Buradaki sonucu da sizlerle paylaşacağız.”

Yüzlerce ihbara rağmen kesik kolon olmaması sevindirici, hasar verilen kolonların da en kısa sürede güçlendirileceğini umuyorum. Bozantı Caddesi’ndeki ihbar konusunu da inceleme sonucuna göre kamuoyu ile paylaşacağım.”