Kayseri'de bulunan o anıtların gizemi ne? Dikkat çeken ayrıntı

Prof Dr Recep Bozdoğan'ın, 'Erciyes'in Ak yüzü Develi' kitabında Taşçı kaya Anıtları hakkındaki dikkat çeken detay. Hititler, Kayseri güzergahı üzerinde neden bu kadar iz bıraktı? Develi'deki o bölgenin Hititler için önemi ne? Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Kayseri'de bulunan o anıtların gizemi ne? Dikkat çeken ayrıntı
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Develi ve Bakırdağın 3300 yıl önce Hititler için ne önemi vardı? Bölgede görülen taşçı 1 ve taşçı 2 kaya anıtları resmi bir tören geçişi mi? Bu kaya anıtları, 3. Hattuşili döneminde Hitit ordu katibi Lupaki'nin kızı,  saray muhafızı Zida’nın oğlu, Kahraman Büyük Kral Hattusili’nin hizmetkarı düğün töreni anısına mı yapıldı? Prof Dr Recep Bozdoğan'ın 'Erciyes’in Ak yüzü Develi' kitabında Taşçı Kaya Anıtları hakkındaki araştırma yazısına dikkat çeken Araştırmacı Nezir Ötegen, Bozdoğan'ın yazdıklarına dikkat çekti. 

Kayseri'de bulunan o anıtları gizemi ne? Dikkat çeken ayrıntı

İşte dikkat çeken TAaşço Kaya Anıtları ile ilgili o yazıda yer alan bilgi:
Taşçı köyü ile Satı köyü arasındaki Vadinin kireçtaşı kayalık yamaçlarında, yaklaşık 100 m. aralıkla iki grup halinde düzlestirilmiş kaya yüzeylerine işlenmiş rölyefler bulunmaktadır.  Bunlardan ilki, Taşçı A, yaklaşık 3 metre uzunluğundadır. Sağa dönük üç kişiyi gösteren rölyef,
 Figürlerin üzerinde ve sol tarafta Luvi hiyeroglifi ile yazılmış yazılar vardır. En soldaki figür bir kadın, onun önünde yer alan iki kişi ise erkektir.  Sağdan sola yazılan yazıdaki ilk isim(?) kısmen okunmuş olup (...-li-zi), devamının şu şekilde olabileceği önerilmiştir: “Manazi, ordu katibi Lupaki'nin kızı, saray muhafızı Zida’nın oğlu(?), Kahraman Büyük Kral Hattusili’nin hizmetkarı” 

Kayseri'de bulunan o anıtları gizemi ne? Dikkat çeken ayrıntı

Yazının sol bölümünde geçen Hattusili adı, III. Hattusili'ye aittir ve rölyefin M.Ö.13. yüzyıl ortalarına ait olduğunu göstermektedir. İkinci rölyef, Taşçı B,  Figürun kensdisi nispeten iyi durumda olmasına rağmen, ileri uzanmış kollarının altında ve üstünde yer alan yazılar okunaklı değildir. Hitit kaya kabartmaları Hitit sanatını ve kültür dünyasını günümüze taşıyan önemli kalıntılardır. Bu eserler Hititlerin siyasi ve kültürel yaşantısını yansıtan Kaya Kabartmalarıdır. Anadolu’daki Hitit kaya kabartmalarından bir kısmı  Kayseri Adana istikametindeki eski kervan yolu üzerindedir. Bunlar Fraktin, Taşçı, İmamkulu, Hanyeri, Hemite ve Ceyhan kabartmalarıdır. Neşa’dan Erciyesi aşan yolcular önce Fraktin’e sonra Taşçı’ya ardından da İmamkulu  kabartmasına rastlar. Bu güzergâhın antik dönemde sık kullanıldığı düşünülmektedir. Zira Hititlerin yol üzerine bu kadar iz bırakmasının nedeni başka türlü açıklanamaz. Yolun Hitit! İmparatorluk Çağında kullanılmaya başlandığı düşünülmektedir. Zira daha eski zamanlara ait  veriler olan Kaniş tabletlerinde bu güzergaha dair veri bulunmamaktadır (Alkım, 1960: 360)

Kayseri'de bulunan o anıtları gizemi ne? Dikkat çeken ayrıntı