Kayseri'de 530 yıllık padişah vasiyeti gerçek oldu!
Sultan II. Bayezid Han'ın 530 yıllık sünnet vasiyeti, Kayseri'deki tarihi kervansarayda yerine getirildi.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Osmanlı padişahlarından Sultan II. Bayezid Han’ın 530 yıl önce kaleme aldırdığı vakfiyesinde yer alan hayır şartı, Kayseri’de düzenlenen bir organizasyonla yeniden hayat buldu. Kayseri’nin tarihi dokusuyla büyüleyen mekânı İncesu Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Kervansarayı’nda, vakfiye şartı doğrultusunda 75 çocuk için toplu sünnet gerçekleştirildi.
530 yıllık hukuki şart yerine getirildi
Sultan II. Bayezid Han'ın 1505 yılında Amasya'da kaleme alınan tarihi vakfiyesinde yer alan ve asırlardır titizlikle korunan muazzam hayır şartı, bugün İncesu Kara Mustafa Paşa Kervansarayı’nda gerçekleştirildi. Vakfiyede, "Sünnet edilmesi lazım gelen çocuklar sünnet edile. Sünnet edilen çocuğa münasip güzel elbise verile." ifadeleri bulunuyor. Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğü, bu vasiyete ve hukuki şarta sadık kalarak, sünnet olan her bir çocuğun baştan aşağı tüm kıyafetlerini ve ihtiyaçlarını eksiksiz karşıladı. Böylece beş asırlık dayanışma günümüze taşınmış oldu.
Programa yoğun katılım
Kayseri’nin tarihi mekanında gerçekleştirilen törene protokol ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Törene, AK Parti Kayseri Milletvekili ve MKYK Üyesi Dursun Ataş, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Mehmet Çavuş ve siyasi parti temsilcileri başta olmak üzere, çok sayıda protokol, vakıf gönüllüsü ve vatandaş katılım sağladı.
'Ecdadımızın emanetini geleceğe taşıyoruz'
Programda günün anlam ve önemine uygun olarak Kayseri Vakıflar Bölge Müdürü, vakıf medeniyetinin yaşayan bir dayanışma ruhu olduğunu vurgulayarak, "Bugün burada, hem evlatlarımızın ve ailelerimizin bu mutlu gününü paylaşıyoruz hem de köklü tarihimizin en güzel şahitlerinden biri olan bu muazzam İncesu Kara Mustafa Paşa Kervansarayı’nda beş asırdan fazla bir süre önce temelleri atılan şefkat medeniyetinin canlı şahitliğini yapıyoruz. Sultan II. Bayezid Han’ın vakfiyesinde açıkça emrettiği şartı, bugün Kayseri Bölge Müdürlüğü olarak 75 evladımız için yerine getirmenin derin huzuru ve gururu içerisindeyiz. Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak bizler, ecdadımızın bize bıraktığı bu kutsal emanetleri, aslına uygun mekânlarda ve hayır şartlarını harfiyen yerine getirerek yaşatmayı en asli vazifemiz kabul ediyoruz. Evlatlarımızın yüzündeki bir tek tebessüm, bizim için asırlık duaların tecellisidir. Bu anlamlı günde bizleri yalnız bırakmayan Sayın Milletvekilimize, Büyükşehir Belediyemize, kamu kurumu temsilcilerine, siyasi parti temsilcilerine ve katılım sağlayan tüm ailelerimize teşekkür ediyor, sünnet olan yavrularımıza sağlıklı, hayırlı ve uzun ömürler diliyorum." açıklamasında bulundu.
Eğlence dolu anlar
Yemek ikramının ardından kervansarayın tarihi avlusunda kurulan sahnede çocuklar için etkinlikler gerçekleştirildi. Geleneksel gölge oyunumuz Hacivat ve Karagöz gösterisi ile geçmişe yolculuk yapan minikler, sihirbazlık gösterisi ve renkli anlara sahne olan bubble show (baloncuk) gösterisiyle doyasıya eğlendi. Kadim vakıf geleneğinin örneklerinden biri olan bu etkinlik, çocuklara takdim edilen özel hediyeler ve hatıra fotoğraflarının çekilmesiyle son buldu.

