Gümrükleme İşlemleri Nasıl Yapılır? Gümrükleme İşlemlerinin Tüm Aşamaları

Gümrükleme, bir devlet sınırına yapılacak ithalat ya da ihracat mallarının gümrük kuralları çerçevesinde yapılmasına verilen addır.

Gümrükleme İşlemleri Nasıl Yapılır? Gümrükleme İşlemlerinin Tüm Aşamaları
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Gümrükleme, bir devlet sınırına yapılacak ithalat ya da ihracat mallarının gümrük kuralları çerçevesinde yapılmasına verilen addır. Bu tanım gümrükleme nedir sorusunun cevabını oluşturur. Tüm devletlerin bağımsız ve kendilerine ait gümrük bölgeleri vardır. Bu gümrük bölgesinde malların giriş ve çıkış işlemleri kontrol altına alınır. Bu uygulamaların tamamı uluslararası yasalar ve her devletin kendi kuralları çerçevesinde gerçekleşir. Gümrüklemede amaçlardan biri de, devletlerin karşılıklı olarak sorumluluklarını yerine getirmesidir.

Uluslararası gümrük kuralları sayesinde bugün bütün malların değiş tokuşu sağlanabilmektedir. İthal ya da ihraç edilen ürünler bu kurallara göre kabul ya da reddedilir. İthal malların gümrükleme işlemlerinin sonuçlanması “ithalat gümrük izni” olarak isimlendirilir.

 Gümrükleme İşlemleri Nelerdir?

Gümrükleme çeşitleri, ithalat ve ihracat süreçleri ile alakalıdır. Bir malın ihraç edilmesi ya da ithal edilmesine genel olarak gümrükleme adı verilir. İster ithalat yapsın isterse ihracat, yurt dışı ile ticari ilişki geliştirmek isteyenler, kuralları ve prosedürleri net olarak öğrenmeleri gerekir. İhraç ya da ithal edilen malların güvenliği açısından bu prosedürlerin öğrenilmesi büyük önem taşır. Gümrükleme şirketleri bu konuda firmalara yardımcı olabilir.

İlk gümrük aşaması, üreticilerin malların imalini tamamlaması, paketlemesi ve gönderime uygun vaziyete getirmesidir. Buradan sonra çetrefilli bir lojistik süreci başlar. Konteyner ve benzeri kapları yüklenen mallar, limana nakledir. Sonraki aşamada, ihracat yapılacak olan devletin gümrük mevzuatına göre belgeler hazırlanır. Gerekli belgelerin eksiksiz olarak tamamlanması gerekir. Ardından sevkiyatın yapılabilmesi için gümrük beyannamesi doldurulur. Bu belgeler tamamlandıktan sonra, malların ihracatçı ülke tarafından muayenesi gerçekleştirilir. Bu muayenenin ardından mallar ihracat yapan ülkenin limanından ayrılabilir. Malların limandan ayrılması ile birlikte ihracat gümrük beyannamesi ile işlemler sona erdirilir.

Gümrükleme Fiyatları ve İşlem Süresi

Gümrükleme bedeli çok çeşitli kriterlere göre farklılık arz eder ve malların durumuna göre değişir. Fiyatların farklılık arz etmesindeki temel kriterler; yollanacak malların sayısı, bu malların ağırlığı ve niteliği ile vergi tutarları olarak belirlenir. Bunların yanı sıra ithalat ve ihracat işlemleri, transit işlemleri, antrepo işlemleri ve özellik arz eden işlemler de fiyatlara etki eden başkaca faktörlerdir. Bu faktörlerin tamamı gümrük müşavirliği hizmeti kapsamında ele alınır.

Gümrük müşavirliği hizmetinin yanı sıra firmalar, geçici depolama yerlerine, acentelere ve nakliye firmalarına da bazı ücretler ödeler. Bunun yanı sıra, damga vergisi, gümrük vergisi, bandrol ücreti, harç, KKDF, yolluk, laboratuvar tahlil ücreti, mesai ücreti, KDV ve ÖTV gibi vergiler de ödenmelidir. Ayrıca kargo taşımacılığı yapan şirketler ve posta idaresi gümrük işlemlerini takip etmesi karşılığında, ordino, terminal, gümrük müşavirliği gibi ilave ücretler alamazlar.

Gümrükleme işleminin ne kadar süreceği ile ilgili kesin bir bilgi vermek ise mümkün değildir. Bu süre, gümrüğün yoğunluğuna, işlemlere, malların niteliğine göre değişkenlik arz eder.

Gümrükleme İşlemleri Nasıl Yapılır? Gümrükleme İşlemlerinin Tüm Aşamaları

Gümrükleme Firması Seçimi Neye Göre Yapılır?

Gümrükleme işlemleri çok hassas ve komplike işlemlerdir. Bu işlemleri yapacak kişilerin yeterli kapasiteye sahip olması gerekir. Gümrükleme firmaları tarafından yapılacak küçük bir hata, şirketleri zarara uğratabilir. Bu sebeplerle gümrük firmaları seçerken bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Bu hususların başında ise firmanın bu konuda yeterince deneyimli ve bilgi sahibi olduğunu gösteren belgelerinin bulunması gelir. İkinci olarak, firmanın sorunlara kısa sürede çözümler getirebiliyor olması gerekir. Bunun yanında teknolojik olarak bu işlemlerin tamamının yapılabileceği bir altyapısı olmalıdır. Ayrıca hızlı ve pratik bir yapıya sahip olması da aranması gereken özelliklerdendir. Bunun yanı sıra firmanın lojistik, depo, antrepo, kurye hizmetleri veriyor olması da hizmet kalitesini gösteren faktörlerdendir.

Siz de alanında deneyimli profesyonel bir ekipten gümrükleme hizmeti almak için Sertrans Lojistik’i tercih edebilir, sayfamızda tüm hizmetlerimizi inceleyebilirsiniz.