Göksun depremi neden Kayseri'de bu kadar hissedildi, Kayseri fayları tetiklenir mi?

Kayseri'de merkezinde şiddetli bir şekilde hissedilen 4.5 büyüklüğündeki Göksun depremi, birçok ilçede de hissedildi. Deprem, Savrun Fayı'nın kırılmasıyla ilgili soru işaretlerini beraberinde getirdi. Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz'ün açıklamalarını hatırlatan Savrun Fayı depremiyle ilgili Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen de açıklama yaptı. İşte Kayseri Olay'ın Kayseri haberi…

Göksun depremi neden Kayseri'de bu kadar hissedildi, Kayseri fayları tetiklenir mi?

Akşam saatlerinde meydana gelen ve Kayseri’nin birçok yerinde etkili bir şekilde hissedilen Göksun depremi beraberinde soru işaretlerini de ortaya çıkardı. Kayseri’de bu denli hissedilen deprem Jeolog Profesör Doktor Okan Tüysüz’ün, “Savrun Fayı kırılısa Kayseri ne kadar etkilenir?” açıklamasını akıllara getirirken Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri eski İl Temsilcisi Adnan Evsen de konuyla ilgili açıklama yaptı.

Bilindiği gibi Kandilli Rasathanesi'nin açıklamasına göre, bugün saat 19:40'ta Kahramanmaraş'ın Aslanbeyçiftliği-Göksun bölgesinde meydana gelen 4.5 büyüklüğündeki deprem meydana geldi.

Deprem Kayseri merkezinde olduğu gibi birçok ilçesinde de etkili bir şekilde hissedildi.

Göksun’da yaşanan depremin Kayseri’de bu denli hissedilmesi birçok soru işaretini de beraberinde getirdi.

“Savrun fırında meydana gelen bu deprem Kayseri paylarını tetikler mi?” , “ Kayseri’den 125 km ötedeki deprem Kayseri’yi neden bu kadar etkiledi?”, “ bu büyüklükteki depremler Kayseri’den uzakta bile olsa Kayseri’ye zarar verir mi?” gibi sorular sosyal medyada peşpeşe sıralandı.

ADNAN EVSEN: KÖTÜ YAPILARA ZARAR VEREBİLİR 

Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri eski il temsilcisi ve Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen Savrun Fayı’nda meydana gelen depremle ilgili açıklamada bulundu.

Evsen, bu büyüklükteki depremlerin kötü yapılana zarar vereceğini belirterek diğer fayları tetikleyip tetiklemeyeceği ve büyük depremin habercisi olup olmayacağı konusunda da yorum yaptı.

Evşen açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Savrun fayında deprem.

Bugün (5/6/2023) saat 19.40 da 5.5 km derinlikte #KAYSERİ'ye kuş uçuşu 125 km mesafede 4.5 ML büyüklüğünde #deprem olmuştur. Bu büyüklükteki depremler kötü yapılara kısmı zarar verebilir. Diğer fayları tetiklemez büyük depremin habercisi değildir.#Göksun”

JEOLOG PROF. DR. TÜYSÜZ: KAYSERİ’DE DEPREME HAZIR OLMAK GEREKİR 

Jeolog Profesör Doktor Okan Tüysüz, Savrun fayında meydana gelen depremlerin Kayseri’yi ne kadar etkileyeceği konusunda detaylı açıklamalar yapmıştı.

İşte Tüysüz’ün o açıklaması:

“Çok sık sorulan bir soruyu cevaplayayım: Savrun Fayı kırılısa Kayseri ne kadar etkilenir?

1- Savrun fayının boyu 50 km, üretebileceği deprem büyüklüğü 7 dir.

2- Savrun fayının Kayseri'ye an yakın yeri 110 km uzaklıktadır. Tekrarlama aralığı net olarak bilinmemektedir.

3- Bu fay 7 büyüklüğünde deprem üretir ise Kayseri'de beklenen yer ivmesi 0.2 g civarında olur ki bu da kötü inşa edilmiş binalar dışında ciddi hasar yaratmaz.

4- Kayseri içerisinde diri fay bulunan bir şehirdir, 1900 öncesi depremlerinden etkilenmiştir, zemini zayıftır.

5- Kayseri içerisinden geçen fay çok uzun aralıklarla deprem üretmektedir ancak yine de tarihi depremleri  ve kötü zemini dikkate alarak depreme hazır olmak gerekir.”