'Gazze'yi bombalayan pilotlar Türkiye'de mi eğitildi?'

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları devam ederken, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan, çarpıcı bir soruyu Türkiye gündemine taşıdı. Arıkan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'e, 'Gazze'yi bombalayan pilotlar Türkiye'de mi eğitildi?' diye sordu. Ayrıntılar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırlanan haber bülteninde…

'Gazze'yi bombalayan pilotlar Türkiye'de mi eğitildi?'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

İsrail’in çocuk, kadın, yaşlı, hasta demeden Filistin halkına uyguladığı vahşet devam ederken, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan çarpıcı bir soruyu Türkiye gündemine taşıdı.

'Gazze'yi bombalayan pilotlar Türkiye'de mi eğitildi?'

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırlayan Arıkan, soru önergesinde şu görüşleri dile getirdi: “İsrail’in Gazze'ye yönelik saldırıları ve devlet terörü, dünya ve Türkiye kamuoyunu derinden etkilemiştir.
Özellikle hava saldırıları hastane, mülteci kampı ve ibadethane gibi sivil alanları hedef alarak büyük bir insanlık faciasına neden olmuştur. İsrail Hava Kuvvetleri, bu saldırıları sürdürmekte olup, Gazze hala yoğun hava bombardımanı altındadır.
İsrailli pilotlar, hedef gözetmeksizin açmasızca saldırmaktadır. Söz konusu pilotların Türkiye'de eğitim aldığına dair bilgiler daha önce de kamuoyuna yansımıştır. 23 Şubat 1996'da Türkiye ile İsrail arasında İsrail’in yetersiz hava sahası ve daha birçok neden ile, "Askeri Eğitim ve işbirliği Antlaşması" imzalanmış, Jewish Telegrapich Agency'e göre İsrailli pilotlar 16 Nisan 1996'da "Anadolu Kartal" programı kapsamında eğitim almak üzere Türkiye'ye gelmiştir.
27 Aralık 2008'de İsrail tarafından yine Gazze'ye hava saldırı düzenlendiğinde, bu program kapsamında İsrailli pilotların Türkiye'de eğitim aldığı gündeme gelmiş ve dönemin Genelkurmay iletişim Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, 6 Subat 2009 tarihinde yaptığı basın açıklamasında İsrailli pilotların bu programda yer aldığını doğrulamış ve "2001 yılından itibaren Şubat 2009'a kadar toplam 21 dönem eğitim yapıldığını" ifade etmiştir.
Her ne kadar 2010'da Mavi Marmara Olay sonrası İsrail ile tüm ilişkilerin askıya alındığı iddia edilmişse de daha sonrasında "Anadolu Kartal" eğitimlerinin yeniden başladığı medyaya yansımış ve 14 farklı ülkeden çok sayıda pilotun 34.000 saat uçuş eğitimi aldığı belirtilmiştir.

'Gazze'yi bombalayan pilotlar Türkiye'de mi eğitildi?'
Tıpkı İsrail'in Aralık 2008'de Gazze'yi bombalayan uçaklar gibi, Ekim 2023'te bombalayan uçakların pilotlarının Türkiye de eğitim aldığı konusu kamuoyu tarafından merak edilmektedir” diyerek, Bakan Gülerden aşağıdaki soruları yanıtlamasını istedi: 
“1. 2001 tarihinden bugüne "Anadolu Kartalı" programı kapsamında kaç İsrailli pilot eğitim almıştır?
2. iliksilerin askıya alındığı 2010 tarihinden sonra, "Anadolu Kartal" programı kapsamında kaç İsrailli pilot eğitim almıştır?
3. Bu pilotların rütbeleri nelerdir?
4. Uluslararası iş birliği antlaşmaları kapsamında İsrail ile hangi eğitim konularında iş birliği yapılmıştır?”