'Erken menopoza giren kadınlar da anne olabilir'

'Erken menopoza giren kadınlar da anne olabilir'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Memorial Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Doç. Dr. Gökalp Öner, kadınların korkulu rüyası olan menopozun alınacak önlemlerle kabus olmaktan çıkacağını belirten Doç. Dr. Gökalp Öner erken menopoza giren kadınların başkasının yumurtasını almadan kendine ait genetik yapıyı kullanarak gebe kalması mümkün olduğunu da söyledi.

Menopoz kadın hayatının evrelerinden bir tanesi  ve yumurta rezervinin tükenmesine bağlı adet görememe durumu. Kadınların korkulu rüyası olan menopoz hakkında Memorial Kayseri Hastanesi  Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Doç. Dr. Gökalp Öner Muhabirimiz Güler Ruhsar Aktaş’a bilgiler verdi.

Doçent Doktor Gökalp Öner menopoza da geçişin  ortalama 1 yıl sürdüğünü ,bu süreçte öncellikle hormon değişikliklerine bağlı ateş basmaları, uykusuzluk, çarpıntı, alınganlık, hayatı sorgulama ve dikkatsizlik baş göstereceğini belirterek: “Hayatı mevsimlere benzetirsek kadın hayatının son baharıdır menopoz ama biliyorsunuz Kasım’da Aşk başkadır. Zaten menopozda görülen değişiklikler âşık olduğumuz da hormonal değişikliklere bağlı görülen değişikliklerle örtüşür; ateş basması, çarpıntı, dalgınlık, alınganlık vb. Yani aslında her dönemin kendine göre güzellikleri ve tatları vardır. Bu güzellikleri yaşayabilmek için bu mevsime hazırlıklı olmak tabi ki gerekir. Nasıl çocuklarımız hastalanmasın ve sağlıklı bir yaşam sürsün diye çırpınıyorsak onlarında benzer haklarının bizde olduğuna inanmışımdır. Menopozda annelerimizin yaşlanma ile birlikte hastalıkların ortaya çıktığı dönemdir. Özellikle çağımızın hastalığı kanser sıklıkla bu yaşlarda görülmektedir. Her 8 kadından birinde görülebilen meme kanseri yıllık meme muayenesi ve mamografi ile erken tanı konulabilen ve erken tanı konduğunda tedavi edilebilen bir hastalıktır. Diğer kanserler de özellikle barsak, jinekolojik kanserler erken tanı ve tedavisi mümkündür.” Dedi.