Uyardı: Önlem alınmalı! Görülme oranı yüzde 77 artacak!

Kayseri Şehir Hastanesi Radyasyon Onkoloji Bölümünde görevli Doç. Dr. Yasemin Cihan vatandaşları uyardı. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerini paylaşan Cihan, çevresel faktörlere dikkat çekerek, hastalığın yüzde 77 oranında artabileceğinin öngörüldüğünü söyledi. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Uyardı: Önlem alınmalı! Görülme oranı yüzde 77 artacak!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Şehir Hastanesi Radyasyon Onkoloji Bölümünde görevli Doç. Dr. Yasemin Cihan, vatandaşları uyardı. Erken teşhisin önemine vurgu yapan Cihan, yemek alışkanlığı, obezite, sigara ve alkon tüketiminin kontrol altına alınması gerektiğini söyledi. 

Doktor'dan dikkat çeken uyarı: Önlem alınmalı! Görülme oranı yüzde 77 artacak!

4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle açıklama yapan Cihan, kanserin çağın en yaygın hastalığı olduğunu söyledi. Her yaşta görülen kanserden ölümlere bakıldığında kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını ifade eden Cihan, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) araştırmalarını da hatırlattı. Doç Dr Yasemin Cihan, 'Dünya Sağlık Örgütü verilerine bakıldığında 2050 yılında yüzde 77 oranında kanser görülme oranının artacağı tahmin ediliyor' dedi.

Erkeklerde ve kadınlarda en çok hangi kanser türleri ortaya çıkıyor

Erkeklerde en sık görülen kanser türünün akciğer kanseri olduğunu ifade eden Cihan, kadınlarda ise meme kanseri olduğunu belirtti. Kanserin görülme sıklığına etki eden faktörler bakıldığında yüzde 70 oranında çevresel etkenlerin oluşturduğunu dile getiren Cihan, yüzde 10 oranında da genetik faktörlerin rolünün bulunduğunu söyledi.

Doktor'dan dikkat çeken uyarı: Önlem alınmalı! Görülme oranı yüzde 77 artacak!

Kanser önlenebilir bir hastalık! Erken teşhis önemli

Doç Dr Yasemin Cihan, kanserin önlenebilir bir hastalık olduğunu da belirterek, 'Dünya genelinde kanserlerin 3'te birinin önlenebilir olduğu, 3'te birinin ise erken tedavi ile önlenebileceği rapor edilmiştir. Kanser önlenebilir bir hastalıktır. Kanserin önlenmesi konusunda çevresel faktörler azaltılmalı. Obezite, yemek alışkanlığı, sigara ve alkol tüketimi kontrol altına alınırsa kanser önlenebilir. Bu stareteji doğru ve zamanında yapılmalı. Erken teşhis başarı şansını arttırıyor. Ülkemizde bu konuda tarama programları da yapılıyor. Vatandaşlarımız mutlaka bu programlara katılmalıdır' dedi.