Deprem Uzmanı, Kayseri için 'Artık üçüncü bölge diye bir şey kalmadı hepsi değişti' demişti

Kayseri, MTA'nın güncellenmiş diri fay haritasına göre 5,5 ve üzeri büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahip iller arasında yer alıyor mu. Kayseri kaçıncı derece riskli bölgeler arasında bulunuyor? Detaylar Kayseri haberinde...

Deprem Uzmanı, Kayseri için 'Artık üçüncü bölge diye bir şey kalmadı hepsi değişti' demişti

Kayseri'de 5 ve üstü büyüklüğünde deprem meydana gelir mi? Kayseri'de deprem riski altında mı? Kayseri'nin diri fay haritası ve deprem potansiyeli, merak ediliyor.

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından düzenli olarak güncellenen Türkiye Diri Fay Haritası'na göre, Kayseri deprem riski taşıyan iller arasında yer alıyor mu. Peki, Kayseri hangi deprem risk derecesinde bulunuyor? Son yapılan güncellemelerle, Türkiye genelinde 485 diri fay hattı yer aldı. Bu hatlar, 45 ilde mevcut ve 5 ve üzeri büyüklükte depremler üretebilme kapasitesine sahip oldukları açıklandı. Kayseri de bu riskli iller arasında yer alıyor mu sorusunun cevabı ise, üçüncü derece riskli bölgeler arasında bulunduğu olarak dikkat çekiyor 

Türkiye'nin fay hatları, Doğu ve Kuzey Anadolu, Ege Bölgesi ve Batı Anadolu Fay Hattı olarak biliniyor. Türkiye'nin en yüksek deprem riski taşıyan bölgelerinden biri de Doğu Anadolu Fay Hattı. Hatay'dan başlayarak Erzincan'a kadar uzanan, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş gibi illerden geçiyor. Kuzey Anadolu Fay Hattı da Saros Körfezi'nden Aras Vadisi'ne kadar uzanıyor. İstanbul, Bursa, İzmit, Sakarya, Düzce, Bolu, Erzincan, Erzurum gibi büyük şehirleri içine alıyor.

Ege Bölgesi ve batı Anadolu fay hattı, Ayvalık, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta gibi şehirlerde önemli deprem riski oluşturuyor. İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın gibi iller ise birinci derece riskli bölgeler arasında yer alıyor.

Deprem Uzmanı, Kayseri için 'Artık üçüncü bölge diye bir şey kalmadı hepsi değişti' demişti

Peki Kayseri'nin Deprem riski nedir? 

MTA'nın güncel fay haritasına göre Kayseri, üçüncü derece riskli bölgeler arasında bulunuyor. Bu sınıflandırma, Kayseri'nin 5 ve üzeri büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahip diri fay hatlarına sahip olduğunu da gösteriyor. 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden etkilenmiş olan Kayseri'nin, olası depremlere karşı hazırlıklı olması uzmanlar tarafından öneriliyor. Uzmanlar, şehirde gerekli yapı denetimleri ve afet yönetim planlarının etkin bir şekilde uygulanmasının büyük önem taşıdığını belirtiyor.

Kayseri Jeoloji Mühendisleri eski Başkan Adnan Evsen, 6 Şubat depremlerinin ardından Kayseri için 'Artık üçüncü bölge diye bir şey kalmadı hepsi değişti” diye cevap demişti. Evsen, Kayseri'nin 7 üzerinde deprem üreten bir bölgede olmadığının da altını çizmişti.