Deprem uzmanı Demirtaş, Kayserili isme kafayı taktı!

Deprem Uzmanı Ramazan Demirtaş son dönemde gündeme gelen Kayseri'de büyük deprem olur mu? Erciyes dağı patlar mı? gibi sorulara yanıt niteliğinde bir yazı yayımladı. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde

Deprem uzmanı Demirtaş, Kayserili isme kafayı taktı!

Deprem Uzmanı Ramazan Demirtaş son dönemde gündeme gelen Kayseri'de büyük deprem olur mu? Erciyes dağı patlar mı? gibi sorulara yanıt niteliğinde bir yazı yayımladı. Demirtaş yaptığı açıklamalarda 6 Şubatta Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem sonrası Sarız ilçesinde yerden çıkan 86 derece suyun Erciyes dağının patlayacağı haberleri ile alakasının olmadığını da vurguladı.

Demirtaş yaptığı açıklamalarda ise şu ifadelere yer verdi: "6.2.2023 depremleri sonrası Kayseri ili Sarız İlçesi’nde 86 C suyun çıkmasının Erciyes'in patlayacağı ile uzaktan yakından ilgisi bulunmamaktadır. Büyük depremler sonrası bölgesel yüzeysel deformasyonlar sonucu bu tür çıkışların olması normaldir. Yani depremle veya volkanla ilgisi yoktur."

Demirtaş, Kayserili Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen'in, 'Erciyes yanardağı şu anda aktif ama uykuda olan bir yanardağ, yani kısa süre içerisinde patlayacağı ön görülmüyor' açıklaması üzerine Evsen'e yönelttiği soruda: 'Bu açıklama hangi veri, araştırma ve gözleme dayanıyor?' ifadelerine yer verdi.

Demirtaş yaptığı açıklamada Evsen'in yaptığı açıklamaların tamamen tutarsız ve çelişkili olduğunu dile getirdi ve sözlerine şöyle devam etti: "Uzmanlık alanınız olmayan konularda halkı ve karar vericileri yanlış yönlendirmeyin. Romalıların kullandığı paralarının üstünde Erciyes yanardağı resminin olması, Erciyes'in patladığı anlamına gelmez. Örneğin Hasan Dağı'nı bugün paramıza resmetsek, 5 bin yıl sonraki nesil Hasan dağı resimli paradan Hasan dağının 5 bin yıl önce patladığını mı düşünecek? İlginç"

Demirtaş: "Her fırsatı ticaret ve ranta çevirmek, empati duygusunu kaybetmek, hiç ölmeyecekmiş gibi aşırı maddi hırsa kapılmak, bunu da insanların deprem korkusu üzerinden yapmak, afet ve depremlerde ağır yıkım ve çok sayıda can kaybının tek nedeni, sorun haline gelmiş bazı doymak bilmeyen mideler. Lafla afet deprem riski ve can kaybı azaltılamaz. Afet Yönetim Sisteminde köklü değişim, ulusal strateji, program, ulusal bütçe, teknik alt yapı, siyasetten bağımsız kurumsal yapılanma, liyakat, denetim, ranta yönelik ağır yaptırımlar şart. Bilim ve mühendislik, insana değer vermeyi gerektirir." dedi.

Demirtaş, Kayseri ile ilgili iddialara da 'Bilim ucuz olunca' başlıklı yazısında sıraladığı 4 madde ile yanıt verdi. İşte o maddeler: "Bilim ucuz olunca; Kayseri 700 km uzunlukta canlı fay/bomba üzerinde olur, erciyes uykuda olur ama patlayabilir, 20 Eylül 2020 Mw=5.1'lik depremden sonra buhar çıkınca Hasan Dağı da patlatılmıştı, Sarız'da çıkan 86 derecelik sıcak su sonucunda Erciyes'i de patlatabilirler."