'Bu köy Kayseri'ye can simidi olacak'

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu müjdeyi iki yıl önce vermiş, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç'da, 'O köy, 180 ülkeye ihraç eden Kayserili yatırımcılarımıza bir can simidi olacak' ifadeleri ile Kayserilileri heyecanlandırmıştı. Peki o köy neresi ve ne gibi bir yatırım söz konusu? Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

'Bu köy Kayseri'ye can simidi olacak'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri hem sanayisi hem de ticari zekâsı ile ön plana çıkıyor. Yapılan yatırımlarla Kayseri’nin ekonomisi geliştirilmeye devam ediyor. Son yıllarda yapılan yatırımlar arasında bir proje ön plana çıkıyor. O proje ise Kayseri’nin şuanda mahallesi olarak geçen Boğazköprü köyüne yapılıyor. 
Boğazköprü Mahallesi’nin 1965 yılında kurulmaya başlandığı biliniyor. Mahallenin büyük bir kısmı Molu Mahallesi’nden göç eden insanlardan oluşuyor.. Mahalleye ismini verense hemen yanı başında bulunan Boğazköprü üst geçicidir. Boğazköprü Mahallesi Kayseri’ye 17 kilometre uzaklıkta yer alıyor.  
Boğazköprü’yü özel kılan nedenlerden birisi ise Lojistik Köy olma özelliği taşımasıdır. Biraz eskiye gidecek olursak Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 2021 yılının temmuz ayında bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Kayseri’ye geldi. Burada Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’ı makamında ziyaret eden Bakan Karaismailoğlu, Kayseri’ye yatırımların devam edeceğini söyledi.  

'Bu köy Kayseri'ye can simidi olacak'
Meclis Salonu’nda açıklamalarda bulunan Bakan Karaismailoğlu, Kayseri’deki Boğazköprü mevkiinde 620 bin metrekare alan üzerine 1.8 milyon ton taşıma kapasiteli Lojistik Merkezi kuracakları müjdesini vermişti.
Karaismailoğlu, “Boğazköprü Lojistik Merkezi faaliyete geçtiğinde Kayseri uluslararası taşımacılık koridorundaki payını yükseltecek önemli bir yük aktarma merkezi halini de gelecektir. Değerli basın mensupları demir yollarına çağ atlattık dediğimizde bize inanmayanlara da sesleniyoruz. 2003 yılından itibaren demiryolları için adeta seferber olduk. Eskimiş, yenilenmiş bir çivi bile çakılmamış hatlarımızı hızlıca ayağa kaldırdık. Yatırım nedir bilmeyen TCDD’yi 19 yılda kendi milli trenini üretecek duruma getirdik. Yerli ve milli sinyalizasyon projesini uygulamaya geçirdik. Demiryollarında ilk defa tasarımları yerli olan demiryolu araçları ve ekipmanları üretmeye başladık” ifadelerini kullanmıştı.

'Bu köy Kayseri'ye can simidi olacak'

LOJİSTİK KÖYDE SON DURUM NE?
Bu müjdenin ardından hem Boğazköprülüler hem de Kayserililer heyecanlandı. Peki Lojistik köy ile ilgili son gelişme ne oldu?
Bakan Karaismailoğlu’nun açıklamalarının ardından çalışmalar başladı. İhale konuları gündemdeki yerini aldı. En son alınan bilgilere göre ise Lojistik köyün 1. Etap yapımı için ihale geçtiğimiz yıl temmuz ayında yapıldı. Başkan Büyükkılıç ihalenin yapıldığını şu sözlerle duyurmuştu; “Boğazköprü Lojistik Köy de ihale edildi, iyi bir çalışma, iyi bir projedir. Lojistik Köy, 180 ülkeye ihraç eden Kayserili yatırımcılarımıza bir can simidi olacak. Sayın Cumhurbaşkanımıza, bakanımıza ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”
Öte yandan Sözcü’den Yusuf Demir’in haberine göre, deprem gibi olağanüstü durumlar için öngörülen Pazarlık usulünün istisnalarından yararlanan TCDD, işi, ilana çıkmadan, kimselere duyurmadan özel olarak davet ettiği Nas İnşaat ve Kibritçi İnşaat ortaklığına vermişti.

Yaklaşık maliyeti 580 milyon 515 bin TL olarak belirlenen “Kayseri Boğazköprü Lojistik Merkezi Yapım İşi (1. Etap)”, 539.1 milyon liraya ihale edildi. 19 Temmuz’da imzalanan sözleşmeye göre 1. etap 25 Mart 2024’te tamamlanacak.

'Bu köy Kayseri'ye can simidi olacak'

LOJİSTİK KÖY NEDİR?
1960’lı yıllardan sonra ABD’de, Japonya’da ve kıta Avrupası’nda kurulmaya başlanan lojistik köyler; ticari lojistik faaliyetlerin sunulduğu alanları ifade etmektedir.
Ülkemizde TCDD tarafından 2005 yılında itibaren 20 merkezde lojistik köy kurma çalışmaları başlatılmıştır. 2016 yılı   itibariyle   Samsun   (Gelemen),   İstanbul   (Halkalı),   Eskişehir  (Hasanbey), Denizli   (Kaklık),  Kocaeli  (Köseköy), Balıkesir (Gökköy) ve Uşak olmak üzere 7 lojistik köyün açılışı yapılmış, diğer lojistik köylerin İstanbul Yeşilbayır, Kayseri  (Boğazköprü),  Konya  (Kayacık), Bitlis-Tatvan, Sivas,   Kars,  Habur,   Bilecik  (Bozüyük),   Mardin,  Erzurum  (Palandöken), Mersin (Yenice), Kemalpaşa, Kahramanmaraş lojistik köyleri inşaat yatırım, kamulaştırma, altyapı tesis  kurulum, yer belirleme çalışmaları devam etmektedir.
Lojistik köylerin, Türkiye'nin 2023 Ekonomi Stratejilerinden olan 500   milyar dolar ihracat hedefini gerçekleştirmesine dayanak noktası oluşturacak lojistik yeterlikte olacağı değerlendirilmiştir.