Bir döneme damga vuran Kayserililer… Adem Ağa… Kavuncu…

Bir fotoğraf karesinde buluşan Cumhuriyet sonrası Kayseri tarihine damga vuran iki ünlü isim kim? Yeni neslin, birinin adını en fazla adını yaşatan Bulvar'dan diğerinin adını da o Bulvar üzerindeki tarihi konaktan duyduğu bu iki ünlüyü Kayseri Olay Gazetesi olarak hatırlatalım istedik. Ayrıntılar Kayseri Olay Gazetesi haber bülteninde…

Bir döneme damga vuran Kayserililer… Adem Ağa… Kavuncu…
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Bir fotoğraf karesi düştü sosyal medyada önümüze…” GAYSERİNİN GADASINI ALDIĞIM YİLLİLERİ (Yerlileri) “ mesajı ile paylaşılan fotoğraf karesinde Türkiye’nin kutuplaştığı günlerde bile yan yana durmaktan vazgeçmeyen iki isim göze çarpıyor. Biri Demokrat Partili Kayseri’nin Efsane Belediye Başkanı Osman Kavuncu, diğeri de Cumhuriyet Halk Partisi’nin sembol isimlerinden Adem Çilsal namı diğer Adem Ağa… 
1918 yılında Kayseri’de dünyaya gelen Osman Kavuncu, modern Kayseri’nin temellerini atan Belediye Başkanı olarak dikkat çekiyor. Kendisinden önceki Belediye Başkanı Emin Molu’nun Alman Şehircilik Uzmanı Prof. Dr. Orsner’e çizdirdiği şehir planını hayata geçirerek, uzun yıllar herkesin, geniş caddelerini örnek gösterdiği Kayseri’nin mimarı Osman Kavuncu; 1950 1957 yıllarında iki dönem Kayseri Belediye Başkanı olarak görev yaptıktan sonra 1957 yılında Demokrat Parti’den Kayseri Milletvekili oldu. 1960 askeri harekâtından sonra Yassıada’da yargılandı ve hapis cezasına çarptırıldı.  Bedensel engeli nedeniyle “Kambur” olarak anılan Kavuncu 11 Kasım 1966'da hayatını kaybederek, Kayseri’nin efsane ismi oldu. 
İyi bir saz üstadı olan Kavuncu, siyasi kişiliğinin yanı sıra . "Asmalar da kol uzatmış dallara" gibi birçok Kayseri türküsünü derleyerek, Türk halk müziği repertuarına girmesini sağlamıştır.

Bir döneme damga vuran Kayserililer… Adem Ağa… Kavuncu…
Ve diğer isim Adem Çilsal namı diğer Adem Ağa… Doğru Yol Partisi’nden milletvekili olan Osman Çilsal’ın büyükbabası olan Adem Ağa’yı Oğuz Gümüşkaynak, “Adem Ağa Gibiler” başlıklı köşe yazısında şu cümlelerle anlatıyordu:  
Kayseri´nin meşhur zengini Adem Çilsal namı diğer Adem Ağa Cumhuriyet Halk Partisi´nin meşhur üyesi. Her ne kadar da torunu bir dönem Doğru Yol Partisi´nden Kayseri vekili olsa da Adem Ağanın CHP´liliği hiç tartışılmaz. Ağa zamanın en zengin Kayserilisi. Sözünün üstüne söz konmaz. Demokrat Parti’nin parlamaya başlayıp CHP´nin tepe taklak aşağıya gittiği dönemlerde bile ağzından çıkan sözü anında onaylayan Kayseri tabiriyle oşukçularmı dersiniz tatavacılarmı dersiniz bilemem ama Adem Ağaya her şey serbest. Konuşur ama kimse onun ne konuştuğuna bakmaz yorumlamaz tarafı etrafı o kadarda sağlam ki bir söz etimi, ‘Ağa bunu nasıl düşündün’, ‘Ağa bunu senden başkası söyleyemez’, ‘Ağa sen olmazsan biz bunu düşünemezdik’ der gibi söylemleri duyunca ağanın keyfine diyecek olmazmış. Tabi Adem Ağa dönemlerde okuma yazma oranı da iletişim oranı da düşük sonra Ağalığın şehirlerde bile geçerliliği olduğu dönemlerdi”

Bir döneme damga vuran Kayserililer… Adem Ağa… Kavuncu…
Söz konusu fotoğrafı hatırlattığımız önceki dönem Kayseri Milletvekili Osman Çilsal, “Merhum Kavuncu'nun bir yanında Adem Büyübabam, diğer yanında da Osman Büyübabam var. Mekanları cennet olsun. Memlekete hizmet eden herkesten Allah razı olsun” dedi.