Almanya Vizesi Almak İçin Yapılması Gerekenler

Türk vatandaşları, farklı ülkelere gitmek için vize almak zorundadır. Dolayısıyla vize alma süreci ve başvuru aşamaları, Türk vatandaşlarının gündemi en çok meşgul eden konulardan biridir.

Almanya Vizesi Almak İçin Yapılması Gerekenler
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Türk vatandaşları, farklı ülkelere gitmek için vize almak zorundadır. Dolayısıyla vize alma süreci ve başvuru aşamaları, Türk vatandaşlarının gündemi en çok meşgul eden konulardan biridir. Türkiye’den en fazla turist alan ülkelerin başında Almanya yer alır. Almanya’ya seyahat etmek isteyen umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi olan Türk vatandaşları, Almanya vizesi için başvuruda bulunmalıdır. Almanya, Schengen bölgesinde yer aldığından dolayı 90 güne kadar olan tüm seyahatler için Schengen vizesine, 90 günden fazla olan seyahatleri için ise Almanya ulusal vizesine başvuruda bulunulmalıdır.

Çok girişli ve geçerli Schengen vizesi vatandaşlarının tekrardan vize almasına gerek olmamaktadır.  Hususi (yeşil), hizmet (gri) ve diplomatik (siyah) pasaport sahibi olan Türk vatandaşları, 180 gün içerisinde 90 günü aşmayan seyahatlerini vizesiz bir şekilde gerçekleştirebilmektedir. Okuma, çalışma ya da aile birleşimi gibi uzun süreli seyahatler için konsolosluklara ya da büyükelçiliklere başvuruda bulunulmalıdır. Kısa süreli olan vize başvuruları için konsolosluklar tarafından yetkilendirilen başvuru merkezlerine müracaat edilebilmektedir.

Almanya Vize Çeşitleri

Almanya’ya seyahat edecek Türk vatandaşları seyahat amacına uygun olan vize çeşidine başvuruda bulunmalıdır. Ülkeye yapılacak olan seyahatin süresine ve amacına göre Almanya vizesi farklı kategorilere ayrılmaktadır. Almanya vize çeşitleri şu şekilde sıralanmaktadır;

Almanya Kısa Süreli (C Tipi) Vize

Resmi, turistik, eğitim, tedavi, ziyaret, gönüllü faaliyet, araştırma, konferans katılımı, spor ve kültür faaliyetleri için 90 günü aşmayan bir seyahatte bulunacak kişinin Schengen vizesi yani C tipi vize alması gereklidir. Almanya turistik vizesi, Almanya ticari vizesi ve Almanya aile ziyareti vizesi bu kategori içerisinde yer almaktadır.

Almanya Uzun Süreli Ulusal (D Tipi) Vize

Öğrenci, aile birleşimi, çalışma amacıyla Almanya’ya yapılacak olan 90 günü aşan ziyaretlerde Almanya Ulusal Vizesi yani D tipi vizenin alınması gereklidir. D tipi vize başvuruları yalnızca Almanya Konsolosluğu’na ve Almanya Büyükelçiliği’ne yapılmaktadır. Almanya aile birleşimi vizesi, Almanya çalışma vizesi ve Almanya Erasmus vizesi bu kategori içerisinde yer almaktadır.

Almanya Transit Vize

Türkiye’den Almanya’ya geçiş yapıp havaalanından çıkmadan üçüncü bir ülkeye gidecekler için talep edilen vize çeşidi, Almanya transit vizesidir. A tipi olarak da adlandırılan Transit vizesi sahibi olanlar transit bölümünü terk etmemek kaydı ile aktarma yapmak amacıyla havaalanında bulunabilirler. Transit vizesi kimi zaman Frankfurt/Main ve Münih havalimanlarında ve belli zamanlarda da Hamburg, Düsseldorf, Köln-Bonn ve Berlin-Tegel havalimanlarında geçerli olmaktadır.

Almanya Vize Başvurusu Aşamaları

Almanya vize başvuru için konsolosluklar ya da büyükelçiliklerden randevu alınması gerekmektedir. 90 günü aşmayan ziyaretler için tercih edilen C tipi vize için vize başvuru merkezi de tercih edilebilmektedir. Randevu günü ve saatinde başvuru yapılacak olan vize türüne göre gerekli olan evraklarla müracaat edilmelidir. Başvurunun sorunsuz bir şekilde ilerlemesi için gerekli olan belgeler şu şekilde sıralanmaktadır;

·        10 yıldan eski olmayan ve 2 boş sayfası bulunan pasaport

·        Almanya vize başvuru formu

·        Çalışanlar için; şirkete ait faaliyet belgesi ve ticari sicil belgesi fotokopisi

·        Son 3 ayda çekilmiş olan 2 adet biyometrik fotoğraf

·        Seyahat sağlık sigortası

·        Son 3 aya ait kaşeli ve ıslak imzalı banka hesap dökümü

·        Konaklama bilgileri

·        Gidiş ve dönüş uçak bileti

·        Sigortalı çalışanlar için son 3 aya ait maaş bordrosu ve SGK dökümü

·        Eğer bulunuyorsa, tapu ve kira kontratı, araç ruhsatı, kredi kartı fotokopileri

·        Seyahat amacının ve gidiş-dönüş tarihlerinin belirtildiği ıslak imzalı dilekçe

·        Nüfus müdürlüğünden ya da E-Devlet sitesinden alınmış olan tam vukuatlı nüfus kayıt örneği

·        Nüfus cüzdanı fotokopisi

·        Eğer varsa sponsor olan davet mektubu (öğrenciler ve işsizler için sponsor gereklidir)

Bu belgelerin eksiz bir şekilde konsolosluk ya da büyükelçiliğe iletilmesiyle başvuru süreci başlamaktadır.  İnternet üzerinden başvuru süreci takibi kolayca yapılabilmektedir. Yaklaşık 5 ila 15 gün içerisinde Almanya vize başvurusu sonuçlanır. Resmî tatiller, yoğunluk ya da ek belge talebi gibi durumlarda bu süreç daha da uzayabilir. Bundan dolayı seyahatten en az 1 ay önce işlemlerin başlatılması önerilmektedir.

Almanya Vize İçin Nasıl Randevu Alınır?

Almanya’ya hem kısa süreli hem de uzun süreli yapılacak seyahatler için vize başvurusunda bulunulmalıdır. İki vize türünde de başvuru öncesinde randevu alınması gerekmektedir. Vize türüne göre başvuru yapılacak merkez de değişiklik göstermektedir. Kısa süreli yapılacak seyahatler için C tipi vizenin alınması gereklidir. C tipi vize için vize başvuru merkezine müracaat edilmelidir. Almanya ve Amerika vizesi de dahil olmak üzere birçok ülkeye yönelik vize başvurularında tercih edilmesi gereken ilk adreslerden biri, vize başvuru merkezi olmaktadır.

Uzun süreli olan D tipi vizeler için ise Türkiye’de bulunan Almanya Büyükelçiliği’ne ve konsolosluklarına başvuruda bulunulmalıdır. Başvuruda bulunacak kişiler vize başvurusunda bulunmak için yaşadıkları şehre göre Ankara Büyükelçiliği, İstanbul Başkonsolosluğu ya da İzmir Başkonsolosluğu’na yönlendirilmektedir. Almanya Konsolosluklarında başvuru işlemleri ücretli bir şekilde gerçekleşmektedir. Fakat kısa süreli seyahatler için talep edilen Schengen vizesi başvuru randevuları ücretsizdir.