'Ağırnas Boğası'nı biliyor musunuz?

Ağırnas Kayseri'de bulunan 9 nahiyeden hangisine bağlıydı? Nüfusunun yüzde kaçını Rumlar oluşturuyordu? Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

'Ağırnas Boğası'nı biliyor musunuz?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Ağırnas kasabası, tarihi ve kültürel değeriyle ön plana çıkan bir yerleşim merkezi olarak dikkat çekiyor. Bu kasaba, ünlü mimar Mimar Sinan'ın doğduğu yer olarak bilinir. 

KASABADA 3 MÜSLÜMAN HANE BULUNUYORDU!

Ağırnas, yer altı şehirleri, dehlizleri, mağaraları ve mezar şehir kalıntılarıyla tarih kokan bir yerleşim merkezidir. Selçuklu hükümleri ait tarihi belgelere sahip olmasa da, Osmanlı Devleti'ne ait 1500 yıllık tahrir defterine göre Ağırnas, Kayseri'de bulunan 9 nahiyeden biri olan Koramaz nahiyesine bağlıdır. Bu kayıtlarda Ağırnas, 53 hristiyan hanesi, 3 Müslüman hanesi, 2 adet değirmeni ve 4 adet bezirhanesi bulunan, 18 bin akçe vergi ödeyen hem nüfus hem de ekonomik kapsamı oldukça büyük bir köy olarak ayrılmıştır. Kasabanın hanesinin %95'ini Rumlar oluşturur. Ağırnas'ta 1834 kayıtlarında 145 Müslüman hane ve 28 hristiyan hane bulunmaktadır. 1875 yılı nüfus sayısına göre ise Ağırnas'ta 258 hanede 658 erkek nüfus bulunup bunların 138'i hristiyan, 560'ı Müslümandır.

'Ağırnas Boğası'nı biliyor musunuz?

AĞIRNAS KUMAŞLARIYLA DA ÜN KAZANMIŞTI

Ağırnas'ın tarıma elverişsiz olan kıraç ve volkanik arazisi, insanların yaşamlarını sürdürmek çin farklı meslek dallarına yönelmelerine neden olmuştur. Tarımın düşük verimli olması, insan el dokumacılığı, taş işleme, duvarcılık, nakkaşlık, boyacılık, sıvacılık gibi inşaat işlerine yönlendirmiştir. 16. ve 17. dönemde, Ağırnas kumaşları özellikle İngiltere'ye ihraç edilen mallar arasında önemli bir yer tutmuştur. "Ağırnas boğası" olarak ince ve yumuşak beyaz pamuklu bez, İngiltere, Fransa ve Hollanda'da büyük ilgi gören ticari bir üründür. 1875 kayıtlarında Ağırnas'ta bulunan boyahanenin bölümlerinden ve çok sayıda el tezgahının bulunduğundan bahsedilir. Geçmiş yıllarda Ağırnas'ta dokunan kaliteli ve bol miktardaki kumaşlar yurt içinde satılıyordu.

'Ağırnas Boğası'nı biliyor musunuz?

El dokumacılığının yanı sıra, insanlar taş işleme, duvarcılık, nakkaşlık gibi inşaat işlerinde ustalık kazanmışlardır. Ağırnas'ın insanları, İstanbul, Kahire, Cezayir, Rodos, Girit, Kıbrıs, Şam, Halep, Kırım, Belgrad, Edirne gibi Osmanlı İmparatorluğu'nun büyük merkezlerindeki tarihi yapıların inşaatlarında çalışmışlardır. Bu sayede gördükleri üstün maddi ve kültürel değerleri kendi köylerine aktarmışlardır. 

Ağırnas, 1923-2003 yılları arasında Taşören adını taşımış, daha sonra ise eski adına geri dönmüştür.