Yöresel lezzet düşkünlerinin tadına doyamayacağı tat

Kayseri yöresine ait hem pratik bir şekilde hazırlanan hem de çok lezzetli şerbetli tatlı yapmak isteyenler için müthiş bir alternatif olan taş kadayıf tarifi... Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırlanan Kayseri haber bültenimizde...

Yöresel lezzet düşkünlerinin tadına doyamayacağı tat
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Yöresel lezzet düşkünlerinin tadına doyamayacağı, Kayseri yöresine ait hem pratik bir şekilde hazırlanan hem de çok lezzetli şerbetli tatlı yapmak isteyenler için müthiş bir alternatif olan taş kadayıf tarifi, birçok kişinin damak zevkine uyacak bir lezzet sizlerle...

Malzemeler 

1 bardak ılık süt 
2 adet yumurta 
2 su bardağı süt 
5 su bardağı un 
1/2 paket yaş maya 
1 çay kaşığı ucu tuz 
1 çay kaşığı toz şeker 
2 su bardağı iri çekilmiş ceviz 
2 tatlı kaşığı tarçın 
4 çorba kaşığı toz şeker 

Şerbeti için 

6 su bardağı toz şeker 
4 bardak su 
1 dilim limon 
Kızartmak için
4 su bardağı sıvı yağ 

Yapılışı

İlk önce tencereye şeker ve  suyu alalım. Şeker eriyene kadar karıştıralım ve şerbeti kaynamaya bırakalım. Yaklaşık 8-10 dakika kadar kaynayan şerbete çeyrek limonun suyunu ilave edelim ve bir 5 dakika kadar daha kısık ateşte kaynatalım. Ardından şerbeti soğuması için bekletelim.
Tatlımızın hamuru için; su, ılık süt, şeker, tuz, kuru maya ve unu bir kaba alalım. Hiç topak kalmayıncaya kadar karıştıralım. Harcımızın mayalanması için üzerini streç filmle ya da bir örtüyle kapatalım. Daha sonra iyice ısıttığımız teflon tavaya mayalanan hamurdan bir kepçe dökelim. Hamurun sadece alt kısmını pişirelim, üstü göz göz olup altı da kızarınca tavadan alabiliriz. Pişen hamuru temiz bir bezin üzerine alarak bekletelim. 
İri doğranmış cevize tarçın ilave edip güzelce karıştıralım. Tarçın miktarını dilediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz ya da zevkinize göre hiç kullanmayabilirsiniz. Cevizli harcı, hamurların pişmeyen arka kısmının ortasına bolca yerleştirelim. Ardından hamurumuzu kapatalım. Kenarlara iyice bastıralım ki açılmasınlar. Tüm hamurlara aynı şekilde, bolca iç harç yerleştirip sıkıca kapatalım.
Kızgın yağa aldığımız kadayıfları önlü arkalı güzelce kızartalım. Kadayıflarımızı dışı iyice koyulaşana kadar, arkalı önlü kızartalım. Böylece tatlımız çıtır çıtır ve çok lezzetli olacak. Diğer yandan soğuk şerbetimizi uygun bir borcama dökelim. Ben şerbet ılıyınca buzdolabına kaldırdım. Bu tarifte şerbetimizin soğuk, tatlımızın sıcak olması gerekiyor.
Kızaran taş kadayıfları direkt soğuk şerbetin içerisine aktaralım. Birkaç dakika şerbetin içinde beklettikten sonra servis tabağına alabilirsiniz. Tüm kadayıfları kızartıp şerbetledikten sonra dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Tatlıyı buzdolabında 1 saat beklettikten sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.