
KIŞLIK YİYECEKLER HAZIRLANDI
Selda Avcı
Yıllar, aylar, haftalar, günler, saatler, dakikaların su gibi akıp gittiği ömrümüzden yıllar hızlıca kaybolup giderken daha kıştan çıktığımızı anlayamadan, yazı göremeden, kışın habercisi güz (sonbahar) geldi çattı. Her ne kadar çalışan bir kadın olsam da benim içinde elbette ki kış için hazırlıklar birçok ev hanımında olduğu gibi başladı.
Salçaların kaynamaya başladığını görünce çok şaşırdım. Ne zaman sonbahar geldi dedim kendi kendime, zaman ne kadar hızlı akmaya başladı, doğrusu ben yetişemiyorum. Yazdan aldığımız doğal ürünler yavaş yavaş buzluktaki yerlerini almaya başladı. Aslında yaptığımız hazırlıkları yemek nasip olacak mı onu bile bilmeden hummalı bir şekilde hazırlık yapıyoruz. Bazen acaba yaptığımız bu hazırlıkları yemek bana yâda aile fertlerime bu yıl nasip olacak mı diye düşünüyorum.
Kışın neler hazırlıyoruz bu hafta onlardan biraz bahsetmek istiyorum. Yeni evlenecek genç kızlarımıza yâda yeni evlenmiş ev hanımlarımıza fikir olması açısından bu konuyu ele almak istedim.
Öncelikle doğal ürünleri tercih ediyorum ve köy pazarlarında bir gezinti yaparak mis gibi kokan domates, biber, fasulye, bezelye, bamya ve patlıcanı alarak işe başlıyorum.
Domateslerin bir kısmını melemen olarak pişirip kavanozlarda saklayarak tüketmek için hazırlıyorum. Bir kısmını ise çiğ olarak doğrayıp poşetleyerek, birazını da robottan çekerek poşetleyerek buzluktaki yerlerini almalarını sağlıyorum. Yine biberleri de aynı şekilde doğrayıp, poşetleyerek saklıyorum. Patlıcanları karnıyarık olarak kızartıp, bir kısmını da közleyerek olmazsa olmaz patlıcan salatası olarak kullanmak üzere soğuduktan sonra poşetleyerek buzluğa kaldırıyorum.
Kırmızıbiberin közlemesi de ayrı bir lezzet közleyip buzluğa attığım biberleri çıkardıktan sonra doğrayıp, sarımsak, kekik, zeytinyağı ve tuz ile karıştırdıktan sonra tadına doyum olmayan o lezzeti de yemeklerin yanında salata olarak kullanıyorum. Ayrıca kırmızıbiberi yine sarımsaklı yoğurt eşliğinde sunum yaparak ta tüketmeyi tercih edenler içinde mükemmel bir lezzet olarak tavsiye ederim.
Bamya çok sayıda temel vitamin ve mineral içerir ve bu nedenle sağlığınız için faydalıdır. Bamya kalorisi çok düşüktür ve doymuş yağ veya kolesterol yoktur. Bamya A vitamini, C vitamini, B vitamini ve B-6 vitaminleri bakımından zengindir. Bamyada kalsiyum, demir, manganez ve magnezyum gibi esansiyel mineraller bulunur. Bamya yine çok sevdiğim ve saymakla bitirilemeyecek kadar faydalı bir yemek olarak buzluktaki yerini alırken dizlerde azalan sıvı miktarını da dengede tutmaya yardımcı olma özelliği taşımaktadır. Kışın o soğuk günlerinde içinizi ısıtan mis gibi bir yemektir. Bamya en sevdiğim ve sıkça yaptığım bir yemektir.
Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlar.Beyindeki nörolojik hastalıkların tedavisine yardım eder. Alzheimerrahatsızlığına karşı da koruma sağlar. Yaşlanma karşıtı bir besindir. Saç dökülmesini önlemektedir.Akciğer kanseri, mide kanseri ve diğer birçok kanser türüne karşı koruma sağlar. Kolesterolün dengelenmesine yardım etmesi bezelyenin faydaları arasındadır. Faydaları saymakla bitirilemeyen bezelye yemeğini genellikle patates eşliğinde pişirip, pirinç pilavı ile servis ediyorum. Hiçbir katkı maddesi olmadığı için yine bezelyeyi de gönül rahatlığı ile çocuklarıma yedirmenin huzurunu yaşıyorum.
Yeşil fasulye de besin değeri açısından zengin bir sebze yemeğidir. Fasulyeyi genelde türlü pişirdiğim zaman taze ve doğal olması sebebi ile yazdan hazırlamayı tercih ediyorum. Yaz kış artık her sebzeye ve meyveye ulaşmak çok kolay ama tabi ki yazın sebze ve meyvelerinin tadını kışın sebze ve meyvelerinde bulamadığım için ben genelde yazdan hazırlamayı tercih ediyorum. Allah hepimizin yaptığı bu kışlık hazırlıkları ağız tadı, huzur ve sağlıklı bir şekilde yemeyi hepimize nasip etsin inşallah.