Osman ÇİFTCİ

KAYSERİ'DE TEK TIRNAKLI VAKASI VE DİĞER TAKLİT TAĞŞİŞ FİRMALARI

Osman ÇİFTCİ

Tarım ve Orman Bakanlığı Türkiye genelinde olduğu gibi Kayseri’de de taklit ve tağşiş ürünler üreten firmaları ifşa etti.

Listeyi görünce resmen şok oldum. Kayseri’de et ürünleriyle ilgili sabıka kabarık çıktı.

Kelle yani baş eti, sakatat, deri dokusu ve kanatlı eti ile et ürünleri üretimi yapan firmaların hemen hepsi de bu şehrin köklü firmaları.

Et ürünlerinin dışında listede atladığım firma ve ürün yoksa bir süt ürünü ve bir zeytinyağı üretiminde hile tespit edilmiş Kayseri’de.

★ ★ ★

Türk Gıda Kodeksi, et ürünlerinde belli standartlar getiriyor, mesela; kelle eti kullanarak sucuk üretemezsin diyor. Hazır kıymalı içini bile kelle etiyle üretmek kodekse göre yasak.

Bizim damak tadımızda varmış, bölgesel damak tadımıza uygunmuş, üretim alışkanlıklarımızda varmış, biz kelle etini, sakatatı severmişiz fark etmiyor. Yasak...

Ama ne yazık ki, listesi Tarım Orman Bakanlığı’nın internet sitesinde yayınlanan Kayseri’de ki et ürünleri üreticileri kodeksini falan umursamamış ve radara düşmüş.

Bunun bir karşılığı var elbette...

Bakanlık kodekse uymayan taklit ve tağşiş yapan firmalar listesinde yayınlayarak deşifre ediyor, idari para cezası, belirli süreyle faaliyetten men vs. gibi yaptırımlar uyguluyor. Ötesi yok...

★ ★ ★

Bakanlığın açıkladığı taklit ve tağşiş listesinde Kayseri’den bir firmanın durumu ise oldukça vahim.

Özdanacı markası başta olmak üzere birçok markayla üretim yapan ADK Orman Ürünleri Ltd. Şti. kodekse aykırı tüm ürünlerinin yanı sıra “Tek tırnaklı eti” ile ürettiği kavurma nedeniyle de ifşa edilmiş.

İnternete girip “tek tırnaklı eti nedir” diye yazdığınızda şu bilgi karşınıza çıkar:

“At, eşek, zebra ile bunların melezleri olan katır, bardo ve zebroit gibi tırnak yapısı bir bütün parçadan oluşan hayvanlardır. Domuz da tek tırnaklı hayvanlar grubunda yer alır. Sindirim sistemleri ile de farklılık gösterirler; çift tırnaklı hayvanlar gibi çok odacıklı değildir. Geviş de getirmezler. Bu hayvanların eti tek tırnaklı olarak adlandırılır. Hileli gıda ürünleri satışı yapanlar bu tür hayvanların etini ürünlerinde kullanabiliyor.”

Yani bu da demek oluyor ki, ADK’nın kusuru diğer Kayseri firmalarından daha vahim.

★ ★ ★

Sadece ADK değil kusurlu olan...

Kayseri et ürünleri üreticilerinin çoğunun imajı ayaklar altında...

Başyazıcıoğlu firması Başyazıcı markasıyla kanatlı etinden sosis üretmiş, yine Başyazıcıoğlu firması Başyazıcı markasıyla kelle etinden sucuk üretmiş, Ünlü Et Kombinası Hakimiyet markasıyla kanatlı etinden sucuk üretmiş, Erciyes Çiftliği Erciyesoğlu markasıyla kelle etinden sucuk üretmiş, İmamoğlu firması Nim markasıyla kelle etinden sucuk üretmiş, Danacı firması Hakimiyet, Danacı Şanlı, Danacı İstiklal, C.A. İkizpınar Rize Kavurma, Danacı, Zirve Danacı, DNC Çankaya, Danacı GV, markalarıyla kelle etinden, deri etinden, kanatlı etinden kavurma ve sucuk üretmiş, Arda Et firması Danacı Hakimiyet, C.A. İkiz pınar markalarıyla kanatlı eti ve sakatattan kavurma ve sucuk üretmiş, Hızal firması Hafızoğlu markasıyla kanatlı etinden sucuk üretmiş, Nurhamü firması kelle eti ve deri dokusundan, kanatlı hayvan etinden sucuk üretmiş, ASM firması Mercan ve Şark Et markasıyla kanatlı etinden kavurma ve sucuk üretmiş, Mithatpaşa’daki Özmen Kasabı’nda Çiğ kırmızı etin yanında kanatlı eti tespit edilmiş, Fevzi Çakmak’taki Kebabi lokantası kelle eti ve sakatattan köfte üretmiş, Gömeç’teki Ahmet Polat lokantası kıymalı içinde kelle eti kullanmış, Adana yolundaki Şeker lokantası sakatat ile kıymalı harcı yapmış, terminaldeki Asmalı Konak isimli lokanta kanatlı etinden ızgara köfte üretmiş, Barbaros Mahallesi’ndeki Barbaros şarküteride etin içinde sakatat tespit edilmiş...

Tek tırnaklı yani belki eşek belki de domuz etiyle üretim yapan ADK Orman Ürünleri firması, Özdanacı markası ile tek tırnaklı etinden kavurma ürettiği gibi Özdanacı markası başta olmak üzere Şenkaya, Yörtürk, Danacı markalarıyla kelle etinden, kanatlı etinden, sakadattan sucuk üretmiş.

Bunların dışında Yeşil Yahyalı firmasının aynı markası yayık tereyağında bitkisel yağ kullanmış, bir firma da trans ve tohum yağı ile Ege Damlası markasıyla sahte zeytinyağı üretmiş.

Durum gerçekten vahim, gerçekten içler acısı...

★ ★ ★

Başyazıcıoğlu, Ünlü, İmamoğlu, Danacı, Özdanacı, Erciyes Çiftliği...

Koca koca firmalar.

Ayıp ayıp...

Yazık doğrusu.

Düştükleri durum gerçekten üzücü.

Kanatlı eti, kelle eti, deri dokusu, sakatat...

Bu nasıl bir dikkatsizlik kardeşim?

Bu nasıl bir vurdumduymazlık?

Yazık değil mi markalarınıza, onca emeğe, paraya, bu şehrin imajına...

Su götürmez ama hadi bunları bir kenara koyduk, sineye çektik, geçtik diyelim.

Ama tek tırnaklı eti ile üretim yapmak nedir Özdanacı markasıyla üretim yapan ADK Orman Ürünleri?

Bir açıklama yapın, nedir bu kepazelik?

★ ★ ★

Ben Kayseri’de hiçbir pastırma sucuk üreticisinin, lokantanın, fırının bile bile tek tırnaklı eti ile üretim yapacağına ihtimal vermiyorum.

Böyle bir saçmalığa inanmak istemiyorum.

Çünkü, bu firmalar merdiven altı firmalar değil...

Markalı ürünler, onca emek, para, zaman...

Niye böyle bir dangalaklık yapsınlar diye düşünüyorum.

Lokantacılar ya da pastırma ve sucuk üreticileri eti bilmediği yerden ve kişilerden ucuz diye almamalı, bu kadar dikkatsiz davranmamalı.

Ucuz etin pastırması, sucuğu, kavurması olmuyor işte!

Bilerek isteyerek kullananın Allah bin türlü belasını versin.

Ama eşek eti mi domuz eti mi olduğu belli olmayan “tek tırnaklı eti” diye tabir edilen bu etleri Kayseri’ye getirip lokantalara, pastırma sucuk üreticilerine satanlar kimlerdir, hangi alçaklardır asıl onların deşifre edilmesi gerekir.

Valilik duruma el koymalı, Başsavcılık soruşturma başlatmalı, kolluk kuvvetleri tek tırnaklıyı satan alçakları deşifre etmeli.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nı bu konuda da göreve davet ediyorum...

★ ★ ★

Daha önce Sivas Caddesi’nin mihenk taşı Hacı Baba lokantasında tek tırnaklı vakası yaşanmıştı. Bu vahim olaydan sonra müşteri gitmez olunca Hacı Baba lokantası kapanmak durumunda kalmıştı.

Şimdi Özdanacı’nın ürünlerini kim alıp satmak kim tüketmek ister?

Bu durum Kayseri pastırma ve sucuğu için de aleyhte kullanılabilir nitelikte ne yazık ki...

Peki, Kayseri’de kodekse aykırı şekilde kelle eti, kanatlı hayvan eti, deri dokusu ve sakatat kullanmadan üretim yapan taklit ve tağşiş ürünler listesinde yer almayan marka firmaların suçu ne?

Kusursuz firmaları da takdir etmeli Bakanlık.

Mesela kesimden sonra deriyi etten, eti kemikten el değmeden ayırıp et ürünleri üreten Şahin Sucukları milyonlarca lira yatırımı bu durumlara düşmemek adına yapmış olmalı. Yaşanan bu kepazeliklerden Şahin gibi firmaların da olumsuz etkilenmemesi sağlanmalı.

Reklamı olacaksa da olsun, Şahin Sucukları gibi işini özenle, dikkatle yapan bu tür kepazeliklere muhatap olmayan firmaları da şahsen tebrik ediyorum.

★ ★ ★

Asıl burada olan bu şehrin imajına oluyor.

Tek tırnaklı eti haberini yaparken biz Gazeteciler olarak rahatsız oluyorken Kayseri Ticaret Borsası, Kayseri Ticaret Odası, ilgili meslek odaları da rahatsız oluyordur herhalde.

Bu kepazeliklerin tekrar etmemesi adına tedbir almak üzere olağanüstü zirve yapmak için neyi bekliyorlar?

Ha, Kayseri’de bu kepazelikler var da başka illerde yok mu?

Var...

Neredeyse 81 ilin tamamında ifşa edilen firmalar var. Eşek etinden köfte üreten ünlü markalar bile var.

Ama başkaları da şerefsizlik yapıyor diye biz de bu durumları hafife almamalıyız.

Yazarın Diğer Yazıları