Nejdet KALA

Halit Başkan dünü çabuk unutmuş?

Nejdet KALA

31 Mart yerel seçimlerinin ardından oluşan Kayseri Büyükşehir Belediye Meclisi, dün ilk toplantısını yaptı. 
Meclis başkan vekilleri ve komisyon üyelerinin seçiminin ardından da Faaliyet Raporu görüşüldü. 
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özer, 400 sayfanın üzerindeki faaliyet raporunda bazı başlıklar çıkartarak, bu konudaki görüşlerini açıkladı. 
Örneğin Büyükşehir Belediyesi’nin 2023 yılında 39 milyon lira öngörülen ancak 3,5 katına çıkan faiz ödemesinin Pınarbaşı Belediyesi’nin bütçesi kadar olduğunu söyledi. 
Örneğin Büyükşehir Belediyesi’nin iştirakler hariç borcunun 4 milyar liraya ulaştığını ifade ederek, belediyenin iştirakleri ile birlikte ne kadar borcu olduğu sordu? 
Özer’in konuşması sırasında AK Partili Meclis Üyesi Ahmet Tural tepki gösterdi. 
Tural’ın, karşı tarafı kırmamak için her sözünü özenle seçmeye çalışan Özer için kullandığı ‘konuşup konuşup sonunda saygılar sunuyorum demekle saygı duyulmuyor’ babındaki sözleri oldukça dikkat çekiciydi. 
Tural’ın özetle, ‘herkes bizi övsün övmüyorsa saygısızlık ediyor’ mealindeki konuşmasının ardından Özvatan Belediye Başkanı Halit Demir, kürsüden grubu adına konuşma yaparak, aynı sözcüklerle olmasa da Tural’a destek çıkınca, şöyle bir maziye gidiverdim. 
Bu şehrin yakın tarihini bilenler Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nde Naci Gavremoğlu’nun, Sami Eker’in nasıl muhalefet yaptığını bilir. 
Ve bu şehrin yakın tarihini bilenler İl Genel Meclisi’nde Özvatan Meclis Üyesi Halit Demir’in muhalefetini de bilir.   
O yıllarda İl Genel Meclisi’ni en sıkı takip eden gazetecilerden biri olarak ben Halit Demir’in AK Parti’ye teşekkür ettiğini görmedim. 
O Halit Demir’in bugün muhalefetin iktidarı nasıl alkışlaması gerektiğini anlatması gerçekten ironik bir durum. 
Halit Demir mi değişti?
Bence Halit Demir değişmedi, sadece partisinin durduğu yer değişti. 
Partisinin durduğu yer değişince de her şey değişti. 
Elbette Halit Demir’i de anlıyorum; Cumhur İttifakının içinde yer alıp da Cumhur İttifakı’nın hoşuna gitmeyecek en basit şeyleri söyleyenlerin başına gelenleri Kayseri’de, Kocaeli’nde gördük. 
Ha yarın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ‘Artık Cumhur İttifakı’nın içinde değiliz’ derse o zaman Halit Demir hiç kimseye muhalefeti bırakmaz. 
Bu kentin egemenleri maalesef uyum olması için biat olması gerektiğini düşünmeye devam ediyor. 
Özgür Özer yukarıda da altını çizmeye çalıştığım gibi her sözünü itina ile seçmeye çalışarak, ‘şu yapılmış ama’ diyerek yapılanı söyleyip yapılmayanı hatırlattı. 

Elma ile armudu karıştırmamak lazım

Özer’e tepki gösterenlerden biri de Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar oldu. Çolakbayrakdar’ın tepki gösterdiği konulardan biri de Özer’in CHP’li Belediyelerdeki kent lokantalarını örnek göstermesiydi. Başkan Çolakbayrakdar’ın tepkisinin nedeni Kent Lokantalarının örneklerinin Kayseri’de de olduğunu düşünmesiydi ki yanılıyordu. Evet Belediyelerin iştiraki olan kafeler var. Kocasinan Belediyesi’nin Kafe Sinan’ları var. Gerçekten güzel mekanlar. Çolakbayrakdar’ın projeleri arasında yer alan Erkilet’tekini sabırsızlıkla bekliyorum ama Kafe Sinan’lar ile Kent Lokantaları aynı şey değil. En basit tanımı ile Kafe Sinan’lar insanların sosyalleşmesini sağlayan mekanlar iken Kent Lokantaları dar gelirli insanların, öğrencilerin karınlarını doyuracakları mekanlar. Kafe Sinan benzeri işletmeler İstanbul’da AK Parti döneminden beri var. Örneğin Taksim Gezi Parkı içerisindeki mekan benim uğrak yerlerimden biriydi. Muhalefetin her sözünü olumsuz anlamak doğru bir yaklaşım değil. 

Çalıksoy’un gereksiz çıkışı

Önce Özer’e yönelik eleştirileri ‘Siz yaptıklarınızı anlatacaksınız, biz yapılmayanları anlatacağız’ diyerek, muhalefetin ne yapması gerektiğinin çizen CHP Talas Meclis Üyesi Mustafa Çalıksoy’un Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın ile Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’ı karşı karşıya getiren çıkısı ise hem anlamsız hem de gereksiz bir çıkıştı ki, sakinliğini koruyan Başkan Büyükkılıç’ı da sinirlendirmeyi başardı. Büyükkılıç, Özer’in borçlarla ilgili açıklamalarına ortalama fiyat olarak 5,50 liradan sağlanan ulaşımın kişi başına maliyetinin 19 lira olduğunu belirtti. Belediyeler ticarethane değildir, kamu yararı gözetir ve gerekirse de zarar eder, borçlanır. Bu normal. Normal olmayan bu dile getirildiğinde Büyükkılıç gibi gereğini açıklamak yerine muhalefete nasıl muhalefet yapacağını anlatmaya çalışmaktır. 

AYM’yi kapatmaktan nereye geldik

Toplantının sonlarına doğru Özer’in Pınarbaşı seçimlerinin iptal edilmesine yönelik sözleri MHP sıralarını hareketlendirdi. Kim haklı kim haksız o konuya hiç girmeyeceğim. O konuda en doğrusunu 2 Haziran tarihinde Pınarbaşı halkı söyleyecek. Benim takıldığım nokta MHP sıralarından, ‘YSK karar vermiş hala ne konuşuyorsunuz’ yönündeki seslerdi. Beğenmediği her kararı sonrası Anayasa Mahkemesi gibi ülkenin en üst yargı organını topa tutanlar bugün yargı kararlarını hatırlatması da son derece manidardı.
 

Yazarın Diğer Yazıları