Hafta sonunu Kayseri’de geçiren Çevre Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Büyükşehir Belediyesi’nin Enerji Yatırımlarının tanıtım toplantısında Gezi Eylemlerini hatırlattı.
Önce İstanbul’da yaşanan olayları anlatan Bakan Özhaseki, devamında sözü Kayseri’ye getirdi. “Aynı günlerde iyi hatırlayın. Şu parkın köşesine (Meydan Parkı) aynı gruplardan insanlar geldiler. Bizim zabıtalara dedim ki ‘Etrafta önlem alın. Sakın ha kimse bunlara bir şey yapmasın. Sizi tahrik ediyorlar. Etrafa da sloganlar yazmışlar. Milletin maneviyatına küfrediyorlar. Sakın ha kimse dokunmasın. Aman ha! Aradıkları zaten bu bunların…’ dedi ve ekledi: “Değerli kardeşlerim bu tahriklerle hükümet devirme operasyonları yapıldı bu memlekette…”
Kayseri’de Gezi Eylemlerini yakından, belki de en yakından takip eden gazetecilerden biri olarak Sayın Bakan’ın anlattığı olaylara da yakından tanıklık ettim, röportajlar yaptım.
Kayseri’deki eylemlerde iki grup ön plana çıkıyordu.
Bunlardan biri Emek Gençliği diğeri de Türkiye Gençlik Birliği yani TGB’ydi.
Ama eyleme destek verenler arasında apolitik gençler vardı, ülkücüler vardı, muhafazakarlar vardı, sol görüşlüler vardı ve hatta taraftar grupları vardı.
İlk gün, o zaman hastane caddesindeki AK Parti il binası önünde yaşanan tatsız olaylara da taraftar grupları sebep olmuştu.
Eylemciler AK Parti il binası önünde basın açıklaması yapıp dağılırken atılan maytaplardan sonra ortalık karıştı.
Sonraki günler eylemler yürüyüş şeklinde gerçekleşirken, TGB’liler de meydanda çadır kurdu.
O çadırlardan kimler tahrik oldu bilmiyorum ama çadır kuran gençlere vatandaşların yiyecek taşıdığına, onlarla sohbet ettiğine çokça rastladım.
“Komin hayatı” ile geçen birkaç gün insanların ilgisini çekiyordu.
Para yok,
Dayanışma içinde insanlar ellerindeki paylaşıyor,
Yoldan geçerken uğrayıp, karnını doyurup gidenleri de gördüm.
Kimse çadırlarını yakmadığı için de, çadır kuranlar, bir süre sonra çadırlarını toplayıp gittiler.
Evet, hükümete eleştiri vardı.
Evet, gidişattan rahatsız olanlar vardı ama vatandaşın getirdiği su böreği ile kimse darbe yapmaya kalkmıyordu.
Gerçi bu ülkede tek kullanımlık (ve kullanılmış) roket atarla darbe yapmaya kalkanların oldu(!) ama su böreği ile darbe yapmaya çalıştıklarını görmedim.
Aslında iktidar partisi de çadır kurup darbe yapmaya kalkanları görmemiş.
Görmüş olsa darbecilerle yan yana gelir miydi?
Gelmezdi.
Ama çadır kuran TGB ile yan yana geldi.
TGB, bugün birçok konuda iktidarla yan yana duran Vatan Partisi’nin gençlik yapılanmasından başka bir şey değil.
Görülen o ki, Zabıta İstihbarat Teşkilatı o günlerde doğru bilgi toplayıp, doğru bilgi paylaşmamış.