Levent ÇİL

ASKERLİK DÜZENLEMESİ VE UZMANLAR...

Levent ÇİL

Askerlik yapmak artık çok kolay. Her şey elinin altında. Askerlik sistemi ile ilgili teklif Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verildi. Önemli değişiklikleri içeriyor. Ama en önemlisi askerliğin bir yıldan altı aya indiriliyor olması. Görünen o ki, tamamen profesyonel sisteme geçiş yapıldı. Önümüzdeki dönemlerde tamamen kaldırılıp, paralı askerlik döneminin başlayacağını söyleyebiliriz.

Bu teklif yasalaşırsa en fazla askerde çocukları bulunanlar ile askerliğini yapan gençler sevinecek. Çünkü birçoğu bu teklifin verilmesi ile büyük bir heyecan yaşamaya başlamıştır. Zaten “askerlik düşecek mi?” sorularına heo muhatap kalıyorduk. Şimdi durum ete kemiğe büründü. Tabi birçok yenilikde gelecek bu teklif kesinleşirse.

Mesela, en alt kademeden en zirveye çıkabilecek askerlik yapanlar. Verdikleri katkıya bakarak, gösterdikleri başarılar ve sınavlarda ki becerisi her bir genci zirveye çıkarabilecek.

Askerlikte altı ay daha kendi rızası ile kalmak isteyenlerin sigortaları devlet tarafından karşılanacak ve en az asgari ücret kadar maaş alacak. Sigorta başlangıcı ve gelir anlamında önemli bir adım.

65 maddeden oluşan önemli bir teklif. Türkiye'ye hayırlı olsun. Tabi İstanbul seçimlerini de unutmamak gerekir. Ben genel olarak askerliğin tamamen profesyonelleşmesinden yana olanlardanım. Bu bir başlangıç. Daha da geliştirilecektir.

Ama değinmek istediğim bir mesele var.

Bir taraftan askerlik ile düzenleme yaparken diğer taraftan  Uzman Erbaş olarak görev yapanların sorunlarına kulak tıkamak doğru bir durum değil. Terörle mücadelede en ön saflarda görev yapan bu vatan evlatlarınında sorunlarına eğilmeli, sosyal hakları düzenlenmeli ve şartları iyileştirilmelidir.

Aksi halde bu düzenlemenin bir tarafı eksik kalır.

Yazarın Diğer Yazıları