Cafer ZENGİN

HAFTAYA DAMGASINI VURANLAR

Cafer ZENGİN

Çalışan gazeteciler, çalışır gibi görünen gazeteciler, patron gelince çalışan, patron gidince yatışa geçenler, atanlar, tutanlar, bakanlar, konuşanlar, susanlar, tartışanlar, gelenler, gidenler, görünenler, görünmeyenlerle işte size haftaya damgasını vuralar…

 

HABER: ALTINKAYA: HAKKIMIZ PARLAMENTO TARAFINDAN GASP EDİLMİŞTİR

 

Haftaya damgasını vuran haber bu kez bizim sektörden. Bir günde biz dertlerimizi yazalım. Ne yani bizi dertsiz mi sandınız? “Terzi kendi söküğünü dikemezmiş” derler ya bizim meslek hep o hesap. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde, işsizliğe dikkat çeken Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya, ayrıca 26/4 zulmüne de gündeme taşıdı. “Resmi ve dini bayramlarda Gazeteciler, gazetecilik yapmıyor, her ayın 4 günü gazeteciler gazeteci değil” şeklindeki garabet anlayışla ilgili olarak, “Parlamento haklarımızı gasp etmiştir” çıkışı ile Altınkaya’nın ön safta yer aldığı bu haber, yıpranan, yıpratılan tüm basın emekçileri adına haftanın haberi oluyor.

 

 

 

OLAY: İSTİKLAL MARŞI KRİZİ

 

Kayseri’de bazı işgüzarların okullarda yönetmelikte yer almasına rağmen tatil öncesi ve sonrası İstiklal Marşı’nı okutmaması geçtiğimiz haftaya damgasını vuran olay oldu. Bu konuda Türk Eğitim Sen 1 Nolu Şube başta olmak üzere MHP, CHP cephesinden art arda tepki geldi. Sonra Valiliğin duruma el attığı ifade edildi. Ne diyelim? Allah o tuhaf kafalara da İstiklal Marşı’nın anlamını, kıymetini bilmeyi nasip etsin.

 

 

BELEDİYE BAŞKANI: MEMDUH BÜYÜKKILIÇ

 

“Umut fakirin ekmeği” derler ya bizler de yıllardır kent olarak devlet payı ve hızlı tren fakiriyiz. Verilen onca söze rağmen bir türlü gelmeyen hızlı trenle ilgili olarak yeniden umut veren ya da umutları tazeleyen, diri tutan, trende mücadelede birlik çağrısı yapan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, “Hep beraber gündemde tutalım. Hayata geçeceğine inanıyorum” mesajı ile haftaya damgasını vurdu.

 

 

PARTİ: MHP

“Cumhur ittifakı kale gibi ayakta. Kongrede yeniden il başkanlığına adayım” diyen ve bunun yanında eski MHP’li, İYİ Partili İncesu Belediye Başkanı Mustafa İlmek’in, AK Parti’ye katılması ile ilgili olarak da, “AK Parti teşkilatını 17-0 yapmaları konusunda kutluyorum. MHP’den gitmemesi konusunda telkinlerde bulunmuştuk” diyen MHP İl Başkanı Serkan Tok, diğer parti il başkanlarının 2019’u değerlendirmediği haftada açıklamalarıyla dikkat çekti.

 

 

SİYASETÇİ: CHP MELİKGAZİ İLÇE BAŞKANI YAKUP YILBOĞA

 

Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli’nin, arabaşı etkinliğindeki pozuna tepki gösteren CHP Melikgazi İlçe Başkanı Yakup Yılboğa, “Vatandaş muayene olamıyor. Şehir Hastanesi’nde vatandaş randevu alamıyor. Sağlıkta aylar sonrasına randevu veriliyor. Böyle mi sağlıkta çağ atladınız? Sağlık içler acısı halde müdür ise arabaşı derdinde” çıkışı ile haftaya damgasını vurdu.  

 

 

 

BÜROKRAT: VALİ ŞEHMUS GÜNAYDIN

 

Her gittiği yerde “Sıkıntını varsa beni arayabilirsiniz” diyen Vali Şehmus Günaydın, geçtiğimiz hafta da esnaf ziyaretlerinde bu yöndeki çağrısını yineledi. Derdi olmayan insanın da Vali’yi arayıp, “Şimdilik bir derdim yok, ama derdim olursa mutlaka arayacağım. Teşekkürler” diyesi geliyor.

 

 

İŞ ADAMI: KAYSO MECLİS BAŞKANI ABİDİN ÖZKAYA

 

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Meclis Başkanı Abidin Özkaya, 2019 yılını değerlendirdi. Öyle kibar, öyle içten ve öyle sakin değerlendirdi ki insanın açıklamayı tekrar tekrar okuyası geldi. 2019 yılına dair, “Birçok firma hasar sarmakla meşgul oldu” diyen Özkaya, hasara neden olanlara dair bu naif çıkışıyla  haftaya damgasını vurdu. Demek ki neymiş, ortada uçtuk, tuttuk, büyüdük… yokmuş, aksine hasar tespit çalışması varmış!

 

 

SESSİZ: 26/4 GARABETİNİ ÇIKARANLAR!

 

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde basın emekçilerine yönelik 26/4 garabetini hazırlayanlar, geçtiğimiz hafta bu konuda hiç savunma yapmadı. Neden suskunlar? Bence de bu kafanın savunulacak bir yanı yok çünkü…

 

 

 

 

ODA: MİMARLAR ODASI-MAKİNE MÜHENDİSLERİ ODASI

 

Odalarda seçim göründü. Yeniden adaylıklarını açıklayan ve karşılarına rakip çıkar mı bilinmez, ama mevcut başkanlarla birlikte iki odayı demokrasiye olan saygımız ile birlikte bu alanda ağırlıyoruz.

 

 

 

DERNEK: HACI BEKTAŞİ VELİ DERNEĞİ

 

Düzenledikleri “Dört ses bir nefes” konseri ile birlikte konserden elde edilecek geliri ihtiyaç sahibi öğrencilere burs sağlanması konusunda değerlendirerek, örnek bir etkinliğe imza atan Hacı Bektaşi Veli Derneği, haftaya damgasını vuruyor. Acı bazı olayların yaşandığı günümüzde umarız bu anlayış ve bu düşünce daha da büyür. Çünkü hayat paylaşıldıkça güzel.

 

 

 

TARTIŞMA: BELEDİYELERDE ‘ŞEFFAFLIK’ TARTIŞMASI

“Seçim öncesi herkes şeffaftır, oysa gerçek şeffaflık seçim sonrası belli olur” bu söz ünlü düşünür, yok yahu garip Gazeteci olan bana ait. Yazarken aklıma geldi. Şimdi CHP Melikgazi İlçe Başkanı Yakup Yılboğa ile İYİ Parti Kocasinan Belediye Meclis Üyesi Erhan Özhan geçtiğimiz hafta şeffaflık çıkışlarıyla akıllarda yer edindi. Yeni yılla birlikte belediye meclislerinde denetim komisyonu üyeleri belli oldu. Ancak “AK Partili belediyeleri, AK Partili isimlerin denetleyecek olması” bu iki ismi kızdırdı. CHP’li Yılboğa, “Hani verdiğiniz sözler, neden korkuyorsunuz?” derken İYİ Partili Özhan ise “Sen, ben, bizim oğlan denetimi” dedi.

 

SENDİKA: EĞİTİM BİR -SEN

 

Eğitim Bir-Sen Kayseri 1 Nolu Şube Başkanı Aydın Kalkan yaptığı açıklamasında, öğretmenlerin zor durumlarla sık karşılaştığını söyleyerek, "Öğrenciye öte git diyemiyoruz, öğretmenlerimize iade-i itibar istiyoruz" dedi. Sahi, eğitim sistemi nasıl bu hale geldi?

 

 

CEZA TAHTASI: KAMUDAKİ BAŞARILI DOKTORLAR ÖZEL BİR HASTANEYE SEVK’İYATI SÖZ KONUSU MU?

 

 

Kayseri Şehir Hastanesi’nde görev yapan, görev yaptıktan bir süre sonra reytingi artan, popüler olan bazı doktorların kentteki özel bir hastaneye transfer edildiklerine dair iddialar bana “yok artık” dedirtti. Son günlerde bu yönde geçişlerin arttığı ifade ediliyor. Peki, doktorlar neden Şehir Hastanesini terk ediyor ya da özellikle o özel hastaneye sevk’iyat oluyor? Bilemedim, ancak konuyu takip ediyoruz. İddialar gerçek mi, bakıyoruz.

 

 

HAFTANIN FOTOĞRAFI: YOKSULLUĞU TAŞIDI

 

Ekonomik sıkıntıların her geçen gün daha ağır hissedildiği şu günlerde, Kayseri’de objektiflere takılan bu fotoğraf düşündürdü. İşte soğuk kış günlerinde iş yerlerinin önünden topladığı tahta ve karton parçalarını yakacak olarak kullanmak isteyen vatandaşın yolculuğu, kanayan yara yoksulluğu gözler önüne serdi.

 

 

 

SPOR OLAYI: RECEP MAMUR

 

Kayserispor tesislerine adının verdiği törende konuşan eski Başkan Recep Mamur, “Sadece Kayserispor değil, Kayseri şehri küme düşüyor” sözleri ve yıllardır tartışılan “Gökhan Ünal ve Mehmet Topuz’dan elde edilen transfer ücretleriyle yönelik şakayla karışık açıklamalarıyla haftaya damgasını vuran spor olayına imza atıyor.

 

 

HAFTANIN ETKİNLİĞİ: SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ ANILDI

 

İstiklal Marşı’nın kıymetini bilmeyenler, Sarıkamış‘ta 60 bini donarak olmak üzere 78 bin şehit verildiğini de bilmez. Lakin kıymet bilip, şehitleri ananlar da var. Sarıkamış Şehitleri’ne yönelik gerçekleştirilen anma programları…

 

 

HAFTANIN SÖZÜ: KADIN BİLEŞENLER ADINA

 

Kayseri Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Eylem Sarıoğlu: Çocuk yaşta evliliklerin önünü açacak, istismarı meşrulaştıracak bir çalışmanın yapıldığını duyuyoruz. İstismarcıları affetmek yerine çocukları koruyacak önlemleri hayata geçirin.

 

 

SÖZÜN ÖZÜ:DANTE

Cehennemdeki en kızgın yerler, büyük ahlâki kriz zamanlarında tarafsızlıklarını koruyanlara mahsustur.

Yazarın Diğer Yazıları