Beyhan Asma

YAPAY ZEKA VE KORENA ÇALIŞMALARI

Beyhan Asma

Yapay zeka teknolojisi hayatın pek çok alanında kullanılmaya başlandı. Sağlık da yapay zekanın çözüm arayacağı alanların başında geliyor. Aralık ayından bu yana dünya gündemini derinden etkileyen koronavirüsün tanı ve tedavisinde yapay zeka teknolojinin sunacağı çözümler konuşuluyor.

 

Pandemi sürecinde yapay zeka teknolojisinin önemli bir yardımcı olduğunun altını çizilen yapay zekanın veriden öğrendiğini unutmazsak ve pek çok teknolojiyi kullandığımızı varsayarsak bu noktada biraz dikkatli olmamız gerektiğini tavsiye ediyor uzmanlar. Elimizdeki yapay zekanın ciddi bazı sınırlılıkları var tabiki. Yapay dar zekaya sahip olduğumuz için yani veriden beslenen yapay zeka ile süreci yürütmeye çalıştığımız için her şeyden önce verinin doğru ve kaliteli olması gerektiği de altı çizilerek belirtiliyor.

 

Çin'deki ya da Uzak Doğu'daki yapay zekanın hastalığın teşhis ve tedavisinde kullanılmasının yalnızca o ülkeler için yeterli olacağını hatırlatan uzmanlar bahsedilen  ülkenin sınırları içerisindeki hastanelerdeki vakalardan toplanan verilerden öğrenen bir yapay zekadan bahsediyorlar. Bu yapay zekayı İtalya'ya transfer edersek ne olur sorusu geliyor akıllara? Stanford Üniversitesi İnsan Merkezli Yapay Zeka Enstitüsü'nün düzenlediği konferansta çok net olarak yapay zekanın merkeze değil problemin merkeze alınması gerektiğini ve ne yazık ki koronavirüsün ayda iki defa mutasyona uğrağı ifade edilmekte. Bu durumda Çin'den transfer edilen yapay zeka uygulaması İtalya'daki hastaların mutasyon anlamında nerelere ulaştığını öğrenmeden maalesef yeterli sonuçları üretemeyebilir. Çünkü eldeki mevcut yapay zekaya bir problem verildiğinde bu probleme ilişkin toplanan verinin göstermiş olduğu ölçüde çözüm üretebilme kapasitesine sahip olduğu belirtiliyor. Eldeki veriyle sınırlı olduğu için bu anlamda verisini doğru toplayan, işleyen ülkelerin teşhis ve tanıda kendileri için faydalı sonuçlar üretebileceğini söyleyebilmek mümkün.

Bu ülkelerin geliştirdiği yapay zeka uygulamalarının diğer ülkelerde başarılı sonuçlar üretip üretemeyeceğini de bilinmiyor. Çünkü her şeyden önce yapay zekanın o ülkedeki yeni verilerden yeni durumlardan yeniden öğrenmesi gerekmekte. Heyacanlı bir haberi siz okuyucularımla paylaşmak umarım faydalı olmuştur.

 

Yazarın Diğer Yazıları