Ahmet ZORLU

KİME CEZA KESİYORSUNUZ?

Ahmet ZORLU

İktidar Partisi, daha doğrusu Saray’ın danışmanları Millet İttifakı Listesinden seçilen Belediye Başkanlarının elini kolunu bağlayıp çalışamaz konuma getirmek için, bir dizi yasal düzenleme, yani Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi için çalışmalara başladı.

Düzenlemeleri hayata geçirmek için, YSK’nın kararını açıklamasını bekliyorlar.

Düzenlemelerden ilki, Büyükşehir olmayan yerlerde belediye bünyesinde seçilmişler ile atanmışların oluşturduğu ve ‘Encümen’ olarak adlandırılan kurulların sayısının ve niteliğinin yeniden düzenlenmesi. Bürokrat çoğunluğunun, siyasi çoğunluğuna dönüştürülmesi. Yani üyelerin çoğunluğunun seçilmiş belediye meclisi üyelerinden oluşturulması.

İkinci ve en tehlikeli gördüğün çalışma, seçilmiş belediye başkanının Belediye Meclisi’ne başkanlık yapamayacağına ilişkin düzenleme.

Böylece Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyelerinde Meclis Başkanı, üyelerce ayrıca seçilecek, meclisin alacağı kararlar ise İstanbul Halkı’nın oylarıyla seçilen Büyükşehir Belediye Başkanına dayatılarak uygulaması istenecek.

Bu çıkışın amacı, iki büyük şehirde belediye bünyelerinde kurulan onlarca şirketin yönetim ve denetiminin belediye başkanının kontrolünden çıkarılması.

Yönetmelik ile kurulan ve yönetilen bu şirketlerde, belediye meclisleri önce yönetmelik değişikliği yaparak, şirketlerin yönetim kurullarının seçimini meclis kontrolüne alacak, sonra da iktidara yakın isimler bu şirketlerin yönetimine atanarak, kurulan saadet zincirinin devamına olanak hazırlanacak.

Heybedeki turpların en büyüğü ve bana göre en tehlikelisi ise, bu güne kadar Ankara ve İstanbul Büyükşehir Sınırları içerisinde, Ulaştırma Bakanlığı desteğiyle yaptırılan Metro Hatlarının bedelinin Büyükşehirlerden tahsilini öngörecek.

Yani Kadir Topbaş ve Melih Gökçek’in bol keseden harcamalarla yaptırdıkları metro hatlarının bedelini Ekrem İmamoğlu ile Mansur Yavaş ödeyecek.

Şimdi anladınız mı, Reisin Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu için kullandığı ‘Topal Ördek’ tanımının nedenini.

Gelelim madalyonun öteki yüzüne.

Ankara Seçimlerini Özhaseki, İstanbul Seçimlerini Binali Yıldırım kazansa idi, bu iki belediye ile ilgili acaba bu tasarruflar gündeme gelir miydi?

Ne diyordu Mehmet Özhaseki, “Bizim sırtımızı dayadığımız bir ağamız var. Tüm projeleri tıkır tıkır hayata geçiririz”

Ama Ankara, ama İstanbul Halkı, “Bizim vergilerimizden oluşan belediye kaynakları kentimize yeter. Gölge etmeyin başka ihsan istemez” diyerek, Millet İttifakı adaylarını seçti.

Şimdi hükümete düşen, Ankara Halkının, İstanbul Halkının analarının ak sütü gibi helal oylarıyla göreve getirdikleri belediye başkanlarının önünü açmak, çalışmalarında onlara her türlü kolaylığı sağlamaktır.

Aksi takdirde Türk Milleti, “Sen bizim seçtiklerimizi cezalandırarak aslında bizi cezalandırdın” duygusuna kapılacak ve bir dahaki seçimde diğer büyükşehir belediyelerinin adaylarını da buna göre değerlendirecektir.

Gelelim Ankara’da gerçekleştirilen ve Kayseri’nin sorunlarının görüşüldüğü ‘Memleket Büyükleri!’ toplantısına.

Masadan başlayalım.

Yemeklerin servisi sırasında duman kullanıldı mı bilmiyorum.        

Zira yemek faslından fotoğraf yansımadı.

Ama çay servisinde bile görkem ve şaşaa kendini gösteriyor.

Toplantının günü de çok manidar.

Emeğin, emekçinin birlik ve dayanışma günü nedeniyle alanları doldurduğu ve taleplerini haykırdığı gün.

Toplantıda, işçinin, işsizin, emeklinin, asgari ücretlinin temsilcisi yoktu.

Sermayenin temsilcileri tam kadro toplantıdaydı.

Böylece, işçinin, emekçinin, asgari ücretlinin, işsizin oylarıyla Ankara’ya giden güruh safını net şekilde belli etti.

Toplantıda neler konuşulduğuna gelince, MHP ve CHP Milletvekilleri sordular mı acaba, “Sayın Mehmet Özhaseki, hani bir ara ulaştırma bakanı olan arkadaşını Kayseri’ye getirdin ve Kayseri Raylı Sistem Projesinin Belsin’den Nuh Naci Yazgan Üniversitesi önüne kadarki bölümünün yapım sözünü almıştın bakandan. Ne zaman başlatacak eski  bakan bey bu projeyi?” diye.

Mesela Baki Ersoy, toplantının koordinasyonunu sağlayan bir isim olarak, “Sayın Bakan bizim partiden seçilen bazı belediye başkanları, seçildikleri belediyelerin kapısına ‘T.C.’ Tabelasını astılar. Kayseri’deki diğer belediyelerde de bunu sağlamaya ne dersin, ne de olsa eski ülkücüsün!” diye mesela.

Ya da, hızlı treni, ya da metroyu, ya da Kızılırmak’ın şehir içinden ne zaman geçeceğini.

Hadi onlar derin ve büyük projeler.

İstanbul’da ekmeği kesilen vakıflara yapılan tahsisleri konuştunuz mu acaba..

Bakalım, bu gün eğer meclis oturumu yoksa Sayın Çetin Arık’ı canlı yayına davet edeyim, herhalde bazı ipuçları verir biz de öğreniriz neler konuşulduğunu..

Yazarın Diğer Yazıları