Ahmet ZORLU

HIZLI TREN..

Ahmet ZORLU

Ulaştırma Bakanı değişti, iktidarın ‘Hızlı Tren Masalı’nda da değişikliğe gidildi.

Yeni güzergah düzenlemesinde Kayseri yok artık, onun yerine Konya-Karaman Hattı eklendi.

Çok değil bir ay önce sosyal medyadaki sayfamda, Sayın Mehmet Özhaseki’nin 17 Şubat 2018’de Kayseri’ye gelip “Kayseri’ye ulaşım müjdeleri ile geldik” beyanatı geldi aklıma.

Diyordu ki Sayın Özhaseki yanına Vali, İl Başkanı, Memduh Büyükkılıç, İsmail Tamer,Ahmet Çolakbayraktar ve Mustafa Palancıoğlu’nu da alarak;

“Şehrimizin hem trafiğini rahatlatacak hem de çevre illerle bağlantısını sağlayacak hızlı tren projemizin ihale süreci 8 Mart’ta başlıyor. İhale sonuçlanır sonuçlanmaz yapıma başlıyoruz.Yüksek hızlı tren ile şehrin merkezinden Ankara’ya 1 saat 15 dakikada kesintisiz demiryolu ulaşımı sağlanacak. Kayseri'den başlayarak Kapadokya'yı içerisine alıp Antalya'ya kadar uzanan hattın projeleri de Haziran 2018’de bitecek inşallah.Mevcut havalimanımızı genişletecek ve yepyeni bir çehreye kavuşturacak havaalanı projemizin yapımına da bu yıl içinde başlayacağız. Kayserimiz’e, ülkemize hayırlı olsun.”

Ben de demişim ki o günlerde, “İktidar ve bakanlık Ankara’yı Antalya’ya bağlayacaksa hızlı trenle, zaten Konya’ya kadar hızlı tren gidiyor, uzatır Antalya’ya kadar. Yani Sayın Özhaseki’nin iddia ettiği gibi, Kayseri-Nevşehir-Aksaray-Konya hattı bana göre gerçekçi değil”

Dediğim gibi oluyor mu, aynen oluyor.

Devletin Anadolu Ajansı bir haber servis etti, haber uzun ama bir bölümünü alalım buraya;

“İç Anadolu'yu Akdeniz Bölgesi'ne bağlayacak Konya-Karaman-Mersin hızlı tren hattının ilk etabı olan Konya-Karaman bölümünde test sürüşleri yıl sonunda başlayacak.. Konya-Karaman hızlı demiryolu hattı, devamındaki Karaman-Ereğli-Ulukışla-Yenice Hızlı Demiryolu ile güney koridorunu oluşturan Mersin-Adana-Osmaniye-Kahramanmaraş-Gaziantep-Şanlıurfa hızlı demiryolu projelerine entegre edilecek.”

Devlet Demiryolları genel müdürünün beyanatına bakılırsa, Kayseri’nin Kuzeyinden Ankara-Yozgat-Sivas arasında, Kayseri’nin batısında ile Ankara-Konya-Karaman hatının devamı ile kentin batısı ve güneyi ile kuzeyinde hızlı trenler tıkır tıkır çalışacak. Kayserili de ister atlayıp arabasına Yozgat’a gidip trene oradan binecek, isterse Konya’ya kadar aracı ile gidip Ankara’ya hızlı tren ile seyahat etmenin hazzını! yaşayacak.

Oysa ne güzel avutuluyordu Kayseri Halkı.

Bir yandan Belediye Başkanlarımız, diğer yandan milletvekillerimiz, öteki taraftan parti genel başkanları, bakanlar her geldiklerinde “Hadi gene iyisiniz, hızlı trenle yakında tanışacaksınız” diye alay ederlerdi bizimle, biz de saf saf inanır, seyahat süresi hesapları yapardık.

Özellikle 17 Şubat 2018’de Sayın Mehmet Özhaseki geldi, hızlı tren hattının  ihale tarihi, inşaat tarihini verdi ve “Bavulunuzu hazırlayın, iki yaz sonrası Antalya’ya hızlı trenle tatile gideceksiniz” dedi.

Abdüllatif Şener iktitdarın etkin isimlerinden iken,  Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren hattını ihale ettirdi, inşaatı tamamlandı. Sanırım şu anda test seferleri başladı.

Yanıbaşımızda Ahmet Davutoğlu’nun Memleketi Konya Tramvaya bizden 7-8 önce kavuştu. Ankara-Konya hızlı tren hattı biteli yıllar oldu. Konya’da ikamet edip Ankara’ya günlük mesaiye giden memurlar var.

Konya Metrosunun ihalesi yapıldı, hem de tam 1 milyar Avro’ya. Şantiyeler kuruldu, kazmaya başladılar metro hattını.

Durun daha bitmedi, Konya Banlüyo hattı için Konya Büyükşehir Belediyesi ile Ulaştırma Bakanlığı ortak şirket kurdu biliyor musunuz. Yani bize masalı anlatılan Banlüyö tren seferleri de bir-iki yıla Konya’da başlayacak.

Peki bu iktidarın temel direği değil miydi Abdullah Gül. Bu parti İlk mitingini yapmamış mıydı Kayseri’de. İlk Başbakanı Kayseri’den değil miydi.

Neden AKP İktidarının Kayseri’ye karşı bu vefasızlığı, Kayseri Kentini yok sayması.

Biri bana izah edebilir mi?

Ben söyleyeyim,  bu kentten seçip gönderdiklerimizin tamamı, kendilerinin ve yakın çevrelerinin ikbaline, istikbaline odaklanmıştı da ondan.

Biliyorum zamanı değil.

Biliyorum, enerjimizi, imkanlarımızı, kaynaklarımızı dünyayı sarsan virüs ile mücadeleye adamalıyız.

Ama durmuyorlar ki kardeşim.

Baksanıza İngiltere’ye bile sağlık malzemesi yardımında bulunmuşuz.

Hemi de bizimkilerin maske bulamadığı şu günlerde.

O zaman Sayın Milletvekillerimize düşen bir sorumluluk var bu günden sonra.

Çıkıp, ortak bir basın toplantısı düzenleyerek, “Tamam biz sizi kandırdık. Kızılırmak’ı Kayseri’den akıtacağız dedik inandınız,  Havaalanını genişleteceğiz dedik inandınız, Demiryolunu kent dışına çıkaracağız dedik inandınız, ardından Banlüyö tren seferleri başlıyor dedik inandınız, Kayseri Tramvay Hattının hiç değilse Belsin-Şehir Hastanesi bölümünü Ulaştırma Bakanlığı yaptıracak dedik inandınız, Hızlı Tren Masalını her seçim döneminde masaya sürdük inandınız, Ama hiç birini yaptıramadık. Özür diliyoruz” demeleri gerekmez mi?

Dedim ya seçip Ankara’ya gönderdiklerimiz kenti için değil, kendi ve yakınları için çalışan isimlerdi.

Bunun örneklerini tek tek yazmaya kalksam sayfalara sığmaz.

Bu saatten sonra bize düşen, Konya’nın yetiştirdiği Ahmet Davutoğlu ve Konya için gecesini gündüzsüne katan dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı ile milletvekillerini tebrik etmek.

Ayrıca Abdüllatif Şener gibi Yiğidoları, Sivas’a kazandırdıkları bu ölümsüz eser için kutlamak.

Ve Kayserimizin son 25 yılda yetiştirdiği demeyeceğim, dönemi fırsata çevirip koltuk kapan siyasilerini ise yiğitçe bir hamle yapıp bu güne kadar verdikleri sözlerin hiç birini yapmadıkları için istifaya davet etmektir.

Uyarlar mı?

Siz hiç gördünüz mü bu güne kadar öylesi bir onur sergileyenini?

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları