Ahmet Çınar

Gökkuşağı gibi bir meclis

Ahmet Çınar

Millet Meclisinde bugün yemin töreni var.
Saat 14.00'te başlayacak olan törenin gece yarısına kadar sürmesi bekleniyor.
Hemen her rengin temsil edildiği bir meclisimiz var artık. Sanki, meclis değil bir Gökkuşağı.
Ama birisi var ki; sittin sene (Hangi zamanı veya ne kadar bir zamanı, uzun bir zamanı ifade eder) uğraşsa meclis yüzü göremeyecek pir partiyi AKP adeta sırtında taşıyarak Millet Meclisine getirdi. Hangi parti mi? Tabii ki HUDAPAR.
HUDAPAR, Mecliste 4 milletvekili ile temsil edilecek. Daha meclisin havasını solumadan, aykırılıklarını, Batman Milletvekili Serkan Ramanlı dile getirdi. Ne mi dedi?
''Yemin metni doğru bir metin değil'' dedi. Serkan Ramanlı kendisine yöneltilen ''Yemin metnini okuyacak mısınız? sorusunu şöyle yanıtladı:
Yemin metni zaten okunur. Orada bir ayrım yok. Ama şunu sorsanız, ben şöyle yanıt veririm. O yemin metni doğru bir metin mi? Bana göre değil.
Bu ve buna benzer aykırılıklar bazı dönemlerde geçmişte de yaşandı.
2015 seçimlerinde HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana kürsüde Kürtçe olarak ''Onurlu ve kalıcı bir barış umuduyla'' diyerek yeminine başladı. O zamanki Meclis Başkanı Deniz Baykal ''Sayın Zana'' diyerek Leyla Zana'yı uyardı. Ancak Zana meclis salonunu terk etti. Zana'nın yemini Kürtçe okuduğu için değil 'Türk Milleti' yerine, 'Türkiye Milleti' ifadesini kullandığı için kabul edilmediği öğrenildi.
Yeminde dikkat çeken bir başka nokta ise, yine HDP'den geldi. Batman Milletvekili M.Ali Aslan, yemin metnini okumadan önce Arapça konuştu. Aslan kuliste gazetecilerin'' Sözleriniz ne anlama geliyor'' şeklindeki sorularına ''Halkın huzuru, barış ve kardeşliği için dedim'' diye yanıt veriyor.
Aynı şekilde, AKP Bursa Milletvekili Bennur Karaburun da yeminine Bismillahirrahmanirrahim diyerek başlamıştı o dönemde. Karaburun'un bir dua ile başlaması su götürür ama içinden okusa daha mantıklı olurdu sanki.
Bugünkü yemin töreninde neler yaşanacak, aykırılıklar olacak mı bilemiyoruz.
Bu kadar bir rengi içerisinde barındıran ve seçim öncesi kampanyalarda duymak istemediğimiz kötü sözlerle birlikte, uydurma CD'lerin ve karalamaların meydanlardaki kirliliğini görünce hiçbir şey için, olmaz diyemiyoruz.
 

Yazarın Diğer Yazıları