Ahmet Çınar

2 FUTBOL DEHASI!

Ahmet Çınar

Türk futbolunda iz bırakan iki portre.

Birisi, bir kaç gün önce kaybettiğimiz Gençlerbirliği Futbol Kulübünün Başkanı İlhan Cavcav.

Diğeri ise 2005 yılında aramızdan ayrılan futbol cambazı, yeni kuşağın pek tanımadığı Avni Bulduk.

Ortak özellikleri, sayılamayacak kadar çok.

Her ikisi de 'Made in Kayseri'

İlhan Cavcav'ın babası her ne kadar Priştine doğumlu olsa da kendisi Ankara'da dünyaya gelmiştir.

Babasının ikinci eşi olan Kayseri'li Lütfiye hanımın ilk oğludur İlhan Cavcav.

İki futbol adamı da hem iş konusundaki, hem de ticari konulardaki başarılarını, Kayserili genlerine borçlu olsa gerek.

 

Cavcav'ın unutulmaz sözlerinden bazıları şöyledir:

-15 dakika izlesem yeter, kimin iyi, kimin kötü topçu olduğunu anlamam için.

-Benim işim un. Futbolcuyu buğday seçer gibi seçerim.

-Yahu arkadaş, burası İmam Hatip Okulu mu? Sakal bırakan futbolcu 25 bin lira ceza ödeyecek.

-Kulübün menfaatleri için istesinler, kendimi bile satarım.

 

3' alıp, 13'e satan bir başkandı O.

Büyük kulüplerden aldığı transfer paraları ile Gençlerbirliğini borçsuz, harçsız bu günlere getirdi İlhan Cavcav.

Futbol kurdu Cavcav'ın, meşin yuvarlak hayatı kısa sürdü. Mamak Maskespor ve PTT'de oynadı. Profesyonellik teklif edilince kabul etmedi, amatör olarak oynayabileceği Bahçeli Gençlik Spora gitti. Bahçelideki ilk maçını PTT'ye karşı oynayacaktı. Duygusal davranır diye kadroya koyulmadığı için kızdı ve futbolu bırakarak aile şirketinin veznesinde işe başladı. 1950'li yıllarda başladığı aile şirketinden 1960 yılında ayrılarak kendi işini kurdu. 1975 yılında Hacettepespora başkan oldu. 1977 yılında Gençlerbirliği yönetimine girdi, bir yıl sonra da başkan oldu. O dönemde, bugünkü ligin flaş ekibi Gençlerbirliği 3. lige düşmek üzereydi. Futbol yöneticilerini ikna ederek 2. ve 3. ligin birleştirilmesini sağladı ve takımı küme düşmekten kurtarmış oldu. 1981 yılından beri başkanlığını yaptığı Gençlerbirliği, bu güne kadar 2 kez Türkiye kupasını müzesine götürme başarısını gösterdi.

 

İkinci portremiz ise Avni Bulduk. O futbol için yaratılmış bir zekaya sahipti.

Mayasında, aykırılıkları seven bir yapı vardı, o da Cavcav gibi Kayseri kökenliydi (Tavlusun’luydu)

Bulduk’da, aynen Cavcav gibi 3’e alıp, 13’e satardı. Özellikle üniversiteden genç yetenekleri bulup, geliştirip büyük kulüplere satardı.

-1969 yılında Amerikan Büyük Elçiliğine bir dilekçe ile başvurarak 'Ay'da futbol oynamak istediklerini bildirmiş ve gereğinin yapılmasını istemiştir. 

Bu konuda Amerika'da medyayı günlerce meşgul etmiş, hatta dalga geçilerek ''Uzay Gemileri seferine ek seferler yapılacaktır'' şeklinde haberler yapılmıştır.

 

Avni Bulduk, futbolda kendi deyimi ile ilk 'Demokratik şikeyi' yapmış, bunu da Güneşsporlu futbolculara ''Maçı verelim mi?'' diyerek oy birliği ile maçı Afyonspora satmıştır.

Karşılığında ise Afyon Kaymağı alınmıştır.

İlginçtir ki, ilerleyen zaman içerisinde Afyonspor’un küme düşmesinde de büyük etken olmuştur. Zira, maçları düşme potasındaki diğer takımlara satmıştır.

 

Bir seferinde, Güneşsporun maçını, hem rakibine, hem de rakibinin rekabet ettiği bir başka takıma satmış ve parayı da peşin almıştır.

Sattığı maçı Güneşspor 3-0 kazanır.

Karşı takım: ''Maçı bize satmadın mı? Parasını da aldın, ne olacak şimdi'' der.

Avni Bulduk ise o maçta kadroda lisanssız bir futbolcu oynattığını, Futbol Federasyonuna şikayet etmelerini söyler. Rakip itiraz eder ve maçı da 3-0 hükmen kazanmış olur. Diğer takım kendilerine ulaşarak: ''Bu nasıl durumdur'' gibi haklı bir tepki gösterir. Aldıkları cevap ise şöyledir: ''Nasıl oldu biz de bilmiyoruz, siz bize maçı kazanın dediniz, biz de kazandık, anlaşmaya uyduk, başka ne yapabilirdik ki!

 

Kayserili zekasındaki cinlikler bunlarla bitse.

En son, 1. ligden Süper Lige çıkan Erciyessporla, küme düşen Kayserispor’u, Ali Cengiz oyunu ile yer değiştirip aynı yıl Süper lige çıkan Erciyesspor’u, yine aynı yıl bir alt ligde oynatmadık mı?

Aynı zamanda küme düşen Kayserisporu da yine aynı yıl Süper ligde isim değişikliği ile oynatmadık mı?

Federasyon da buna alet olmadı mı?

Ne ile övünüp, ne ile üzüleceğimizi bilemiyoruz şu anda. İşte 3. ligde eksi puanla mücadele veren aslı Kayserispor olan takımımızın hali. Bu rezil durumdan kim kendisine hisse çıkartır acaba?

Suçlu ayağa kalk dense kim kalkar ki!

 

Son olarak Türk futboluna yaptıkları katkılardan dolayı isimleri yıllarca hafızalardan silinmeyecek bu değerli futbol adamlarına Allah’tan rahmet diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları