Uzmanlardan deprem atışması!

Kayserili Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen'e, Jeofizik Mühendisleri Odası Kayseri İl Temsilcisi Özgür Yalçındağ'dan yanıt: 'En büyüğü 6.2'dir demek doğru olmaz.' Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde

Uzmanlardan deprem atışması!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayserili Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen'e, Jeofizik Mühendisleri Odası Kayseri İl Temsilcisi Özgür Yalçındağ'dan yanıt: 'En büyüğü 6.2'dir demek doğru olmaz.'

Adnan Evsen geçtiğimiz günlerde Kayseri'de 7 büyüklüğünde deprem olacak mı? haberleri üzerine sosyal medya hesabı üzerinden bir yazı dizisi yayımladı. Evsen yayımladığı yazı dizisinde Kayseri'de bu güne kadar gerçekleşmiş en büyük depremin 6.2 şiddetinde olduğunu dile getirdi.

Evsen: "Kayseri'de 7 ve Üzerinde Deprem Olacak mı? Kamuoyunu meşgul eden ve kafaları karıştıran 'Kayseri'de 7 ve üzerinde deprem olacakmış' söylentisi herkeste huzursuzluk oluşturdu. Aletsel ve tarihsel dönem kayıtlarında Kayseri'de olmuş en büyük magnitüt 6.2 dir. Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından şehirlerin depremselliği konusu 2020 yılından bu tarafa devam ediyor. Kayseri için de bu rapor 2021 yılında yayımlandı. Raporda Kayseri'de 7 ve üzerinde deprem olacak şeklinde bir ifade yok ancak deprem tehdidine karşı dikkat çekiyor. Şehri tehdit eden fayların yerlerinin net olarak belirlenmesi bunların imar planlarına işlenmesi paleosismolojik çalışmaların yapılmasını tavsiye ediyor. Neticede şehirdeki kafa karışıklığını bu şehri yönetenler gidermek durumunda. Bir çalıştay öneriyorum." şeklindeki açıklamaları ile yetkililere çağrı yaptı.

Jeofizik Mühendisleri Odası Kayseri İl Temsilcisi Özgür Yalçındağ ise Adnan Evsen'in paylaşımının altına yazığı açıklamada ise şu ifadelere yer verdi: "6.2 bilgisi, sismolojik açıdan hatalı bir değerlendirme olur Adnan bey. Şiddet-büyüklük eşleştirmesi, bir aralık belirterek yapılırsa daha doğru olur. O yüzden 'en büyüğü 6.2'dir' demek doğru bir değerlendirme olmaz."

Evsen ise Yalçındağ'a cevaben 'AFAD tarafından kullanılan ve halen geçerli olan şiddet magnitüt eşleşmesi bu şekilde yapılıyor.' başlığı ile yaptığı fotoğraflı paylaşımda, AFAD'ın yer verdiği ifadeler ise: "Gözlemevleri tarafından bildirilen bu depremin magnitüdü depremin enerjisi hakkında fikir vermez. Çünkü deprem sığ veya derin odaklı olabilir. Magnitüdü aynı olan iki depremden sığ olanı daha çok hasar yaparken, derin olanı daha az hasar yapacağından arada bir fark olacaktır. Yine de Richter ölçeği (magnitud) depremlerin özelliklerini saptamada çok önemli bir unsur olmaktadır. Depremlerin şiddet ve magnitüdleri arasında birtakım ampirik bağıntılar çıkarılmıştır. Bu bağıntılardan şiddet ve magnitud değerleri arasındaki dönüşümleri aşağıdaki gibi verilebilir." şeklinde idi.Uzmanlardan deprem atışması!Yalçındağ: "Adnan bey dediğim gibi sismolojik açıdan böyle bir değerlendirme yok. Ayrıca geçerli olan bu eşleştirme değil. Ülkenin en iyi sismologlarından Bülent hocamız bakın ne diyor: 'Ortaokul ve lise seviyesinde eğitim veren bir web sayfasında, deprem büyüklüğü ile şiddet arasındaki ilişkiyi aşağıdaki gibi bir çizelgeyle anlatmışlar. Külliyen hatalarla dolu. Şiddet değeri tek bir büyüklüğe karşılık gelmez  Bu memleket deve boynu gibi olmuş. Düzgün bir yer yok.'Uzmanlardan deprem atışması!Bu da bizim Mart ayında yayınladığımız Kayseri Deprem Raporunda kullandığımız çizelge. Yine Bülent hocamızın yorumuyla.Uzmanlardan deprem atışması!Hatta Kandilli'deki çizelgeyi de buldum Adnan bey. AFAD Deprem Dairesi'nin, ilgili sayfasındaki bilgiyi düzeltmesi gerekiyor." dedi.Uzmanlardan deprem atışması!