Üstteki parça çalındı mı?

Develili Araştırmacı Yazar Nezir Ötegen'den kırık şahide paylaşımı. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde

Üstteki parça çalındı mı?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Develili Araştırmacı Yazar Nezir Ötegen'den kırık şahide paylaşımı. Ötegen Develi'de bulunan Seydi Şerif Türbesindeki şahidenin kırılmış olduğunu ve üstte kalan parçanın yerinde olmadığını dile getirdi. Üstte kalan parçaya ne olduğu vatandaşlar arasında merak konusu oldu.

Ötegen sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Mâverâünnehir, Horasan ve Hârezm'den Anadolu'ya, Develi'ye uzanan İlim ve Kültür Köprüsü, Horasan'dan Ahlat'a, Ahlat'tan Develi'ye uzanan kültür yolu. Ahlat Mezar taşı kitabelerinde oldukça fazla yer verilen ve Abbâsî devri şairlerinden. Ebu’l-Atahiye (748) ait olduğu söylenen 'Ölüm bir kâsedir, herkes ondan içecektir. Ölüm bir kapıdır, herkes ona girecektir.' Mealindeki sözün Seydi Şerif (1250) Türbesinin giriş kapısı üzerindeki kitabede de yazılı olması ilgi çekicidir."

Öncesi

Üstteki parça çalındı mı?

'Seydi Şerif Türbesindeki şahidenin kırılmış olması'

Ötegen sözlerine türbedeki şahidenin geçmişte üst kısmında yer alan parçanın olduğunu ancak şuan kırık olan şahidenin üst kısımda kalan parçasının yerinde olmadığını vurgulayarak devam etti. Ötegen, "Seyyid-i Şerif Türbesini, 1947 yılında inceleyen T. Özgüç ve M. Akok  sandukanın baş ucunda, günümüzde bulunmayan, kurs biçimli taş olduğundan bahsetmektedir (Özgüç vd. 1955:382). '8' şeklindeki bu kurs'un üst parçasına yazı, alt parçasına ise kandil motifinin işlendiği görülmektedir. 
Yazı ve motif taş yüzeyine oyularak yapılmıştır. Taş üzerinde sülüs yazı ile: 'Allah, bu türbe (Meşhed) Allah nur içinde tutsun, abdalların Seyyid-i muhakkak ki şeyhlerin en büyüğü, Seyyid Şerif el-Rufai’ye aittir' (Türkmen 2003:221) yazılıdır. Ancak şu anda parça yerinde görülmemektedir." dedi.

Sonrası

Üstteki parça çalındı mı?