Türkiye'de uyuz alarmı! Peki Kayseri'de durum ne?

Türkiye genelinde uyuz hastalığının görülme oranlarından artış yaşandı. Artış oranı korkuturken akıllara, 'Kayseri'de uyuz vakaları ne durumda?' sorusu geldi? Yanıtını İl Sağlık Müdürü Mehmet Erşan Kayseri Olay haber merkezine verdi. Detaylar haberimizde.

Türkiye'de uyuz alarmı! Peki Kayseri'de durum ne?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Türkiye’de son günler uyuz vakaları sık sık gündeme geliyor. Uzmanlar uyuz vakalarının Türkiye genelinde arttığını ifade ediyor. Geçtiğimiz yıllara oranla uyuz vakalarında Türkiye’de yüzde 30 oranında bir artış yaşandığı uzmanlar arafından aktarılırken, dikkatli olunmaması durumda önüne geçilemeyecek bir hal alabileceğini söylüyor. Uyuz nedir, nasıl bulaşır, neye dikkat etmek gerekir? İşte detaylar…Türkiye'de uyuz alarmı! Peki Kayseri'de durum ne?Uyuz hastalığı nedir?
Uyuz, cildin üst tabakasına yuva yapan mikroskobik boyutlardaki sarcoptes scabiei von hominis adlı akarın (uyuz böceği) deriyi istila ettiği son derece bulaşıcı ve kaşıntılı bir cilt rahatsızlığıdır. Akarlar yuvalandığı deri bölgesinde yumurtlayarak çoğalırken, özellikle geceleri uykudan uyandıracak kadar şiddeti daha da artan bir kaşıntıya ve kızarıklığa neden olurlar. Vücutta kaşıntılarla beraber deride uyuzun tipik döküntüleri ve kaşımaya bağlı olarak gelişen yaralar oluşur.

Uyuz neden olur?
Uyuz hastalığına, küçük, sekiz bacaklı olan ve halk arasında uyuz böceği olarak bilinen sarcoptes scabiei von hominis akarlarının derinin altına yerleşip yumurtlaması neden olur. Yakın ten teması, uyuz olan bir kişiyle giysi veya yatak takımı paylaşmak gibi durumlar uyuz hastalığına neden olan akarların artmasına ve bulaşmasına neden olur.

Özellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde artış gösteren uyuz hastalığı; kalabalık olan okul, hastane ve askeri kışla gibi bölgelerde daha çok görülür. Ayrıca merak edilen konulardan biri de evcil hayvanlardan uyuz bulaşıp bulaşmadığı konusudur. Evcil hayvanlar insanlara uyuz bulaştırmaz. Türkiye'de uyuz alarmı! Peki Kayseri'de durum ne?Uyuz nasıl bulaşır?
Uyuz bir kişiden başka bir kişiye en az 15 -20 dakika süre ile doğrudan veya yakın temas ile bulaşır. Özellikle ev, okul, iş yeri ve toplu ve kalabalık insan gruplarının olduğu yerlerde hızla yayılırlar.

Uyuz belirtileri nelerdir?
Uyuz akarı vücuda yerleştiğinde ortaya çıkan uyuz belirtileri; özellikle geceleri şiddetlenen yoğun kaşıntı, ciltte iz gibi grimsi beyaz ya da ten rengi kabarık çizgiler ve parmak aralarında başlayıp yayılan sivilce benzeri döküntülerdir. Kaşıntılar daha çok el ve ayak parmakları arası, bilekler, koltuk altı, göbek deliği çevresi, bel, meme ucu ve kasık bölgesi gibi deri kıvrımlarında meydana gelir.

Uyuz belirtilerinin en yaygın, ayırt edici ve erken belirtisi geceleri kişiyi uykusundan uyandıracak kadar artan şiddetli kaşıntılar ve kaşıntıların meydana getirdiği kızarıklıklardır.

Uyuz hastalığı nasıl geçer?
Uyuz kendiliğinden iyileşen veya geçen bir hastalık değildir. Uyuzu geçiren tedavi yöntemi akarların sinir sistemini aşırı uyarıp, ölmesini sağlayan permethrin gibi uyuz kremi ve losyonlarıdır.

Uyuz nasıl tedavi edilir?
Doktorunuz bir insektisit olan permetrin krem veya losyonu boyundan aşağı uygulatıp, ciltte 8-24 saat arasında beklettirerek akarlar ve bıraktıkları yumurtaları öldürerek hastalığı tedavi etmeyi önerebilir. Ya da başka bir tedavi yöntemi olarak antiparaziter hap olan ivermektin'i önce tek bir dozda ve ardından 1-2 hafta sonra ikinci bir doz vererek tedavi planını uygulamayı tercih edebilir. 

İlaç tedavisi başlandığında dikkat edilmesi gereken, son 3 gün içerisinde giyilen kıyafet, yastık yorgan kılıflarınız, ayakkabınız kısacası deriniz ile temas eden her şeyi 3 gün süre ile plastik bir torbaya atıp ağzını kapatarak hava almamasını sağlayarak (akarlar insan vücudu dışında 3 gün süre ile yaşayabilir) ya da en az 60 derece sıcaklıkta yıkayarak, akarların ölmesini sağlamanız gerekir.Türkiye'de uyuz alarmı! Peki Kayseri'de durum ne?Uyuz hastalığından korunmak için ne yapılmalıdır?
Uyuz hastalığından korunmak için öncelikle bulaş yollarını bilmek ve uyuz vakalarından uzak durmak önemlidir. Bulaşma yakın temasla olur. Ancak kısa süreli temasın bulaşma için yeterli olmadığı unutulmamalıdır. Uyuz hastalığından korunmak şu öneriler dikkat edin: Özellikle toplu taşıma alanlarında, kalabalık ortamlarda hijyene dikkat edilmeli, Uyuz hastalığına sahip olan kişilere temastan kaçınılmalı, Havlu, nevresim iç çamaşırı gibi kişisel eşyalar ortak kullanılmamalı, Kişisel hijyene dikkat edilmeli, Araba, ev gibi ortak kullanım olan alanlarda temizliğe dikkat edilmelidir.

Kayseri’de uyuz vakası var mı?
Uyuz vakaları gündemdeki yerini korurken Kayseri’deki son durumu İl Sağlık Müdürü Mehmet Erşan’a sorduk. Kayseri Olay haber merkezine özel açıklamalarda bulunan İl Müdürü Erşan, Kayseri’de herhangi bir salgın olmadığını, önceki yıllara oranla vakaların daha az olduğunu ve yıl ortalamasının altında olduğunu söyledi. Erşan, yine de vatandaşların hijyen kurallarına dikkat etmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye'de uyuz alarmı! Peki Kayseri'de durum ne?