Türkiye'de ikinci...

Melikgazi İlçesi, Cumhuriyet Mahallesi'nde bulunan Kapalı Çarşı, Kayseri ticari dokusu içinde çok geniş bir yer işgal etmektedir. Osmanlı döneminde yapılan kapalı çarşılar arasında İstanbul'dakinden sonra en büyük kapalı çarşı olarak kabul edilen yapının 15. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir.

Türkiye'de ikinci...
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Melikgazi İlçesi, Cumhuriyet Mahallesi'nde bulunan Kapalı Çarşı, Kayseri ticari dokusu içinde çok geniş bir yer işgal etmektedir. Osmanlı döneminde yapılan kapalı çarşılar arasında İstanbul’dakinden sonra en büyük kapalı çarşı olarak kabul edilen yapının 15. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. 17. yüzyılda Kayseri’ye gelen Evliya Çelebinin yapıdan bahsettiğini biliyoruz. Ancak yapı 19. yüzyılda 1849 ve 1870 de geçirdiği yangınlardan çok zarar görmüştür. Bu yangınlardan sonra Kapalıçarşı, Maraşlı Osman Paşa’nın gayretiyle belediye tarafından 1804 dükkânlı olarak inşa edilmiştir. Eski çarşının bugünkü yer altı çarşısına kadar uzandığı eski fotoğraflardan anlaşılmaktadır.

Çarşının tonozlarının neredeyse tamamı 1935 yılında Kayseri valisi tarafından yıktırılmıştır. Kapalı Çarşının bugünkü haliyle 1987-1991 yılları arasında neredeyse yeniden inşa edildiği bilinmektedir. İçerisinde farklı isimlerle anılan birçok çarşı bulunan yapıdaki tek kitabe, 1844’te Hacı Efendi’nin yaptırdığı ve kendi adıyla anılan çarşıda yer almaktadır.

Çarşı, kuzey-güney ve doğu-batı doğrultuda birbirlerine paralel ve dik uzanan sokakların kenarında dizilmiş dükkânlardan oluşur. Kapalı Çarşının tamamında düzgün kesme taş malzeme kullanılmıştır.