'Türkiye Cumhuriyeti, Türk'ün son yüzyıllardaki en büyük mucizesidir'

Türk Ocakları Kayseri Şubesi Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı dolayısıyla bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, 'Türkiye Cumhuriyet'nin 100. yılını kutlamanın haklı gururu ve sevinci içerisindeyiz.' denildi. Detaylar Kayseri Olay'ın, Kayseri haberinde.

'Türkiye Cumhuriyeti, Türk'ün son yüzyıllardaki en büyük mucizesidir'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Türk Ocakları Kayseri Şubesi tarafından Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı dolayısıyla bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı Başkan Prof. Dr. Mustafa Ünal yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

Kökü binlerce yıl öteye dayanan bir devlet geleneğine sahip Türk milletinin verdiği ölüm kalım mücadelesinin ardından küllerinden doğarak inşa ettiği Türkiye Cumhuriyet’nin 100. yılını kutlamanın haklı gururu ve sevinci içerisindeyiz.  Asırlarca Türk milletinin bayrak taşıyıcılığını yapmış ancak çarklarındaki yıpranmanın etkisiyle çağının bilim ve sanayisinin gerisinde kalmış Osmanlı Devleti yıllarca süren savaşlar, salgınlar, ekonomik ve siyasi kayıplar nedeniyle yorgun ve bitkin düşmüştü. Milletimizi yok etmek isteyen emperyal güçlerin kıskacında 1. Dünya Savaşı’nı kaybeden Osmanlı Devleti geriye kalan son vatan parçasının işgali ile artık can çekişmekte idi. İşte bu umutsuz ve puslu ortamda ortaya çıkan tam bağımsızlık ve hürriyete inanan Türkçülerin (Türk Milliyetçilerinin) başlattığı hareket, Gazi Mustafa Kemal önderliğinde başlatılan Millî Mücadeleye dönüşmüş ve bundan da zaferle çıkılmış; Türk milleti adının yeryüzünden silinemeyeceği tüm dünyaya kabul ettirilmiştir. Tüm bu gelişmeler yaşanırken yeni bir devlet ve idare biçimi benimsemek gerekliliği hissedilmekteydi. Zira Millî Mücadele esasında bir millî irade tecellisiydi ve bu tecellinin siyasi bir kimlikle ifade edilmesi gerekiyordu. Mustafa Kemal Atatürk’ün de belirttiği gibi Türk milletine ve onun kutlu mücadelesine en yakışan idare şekli olan Cumhuriyet, Gazi Meclisimizin iradesiyle benimsendi ve onu temsil eden devlet Türkiye Cumhuriyeti olarak tescil edildi.
Türkiye Cumhuriyeti yüzyıllar süren eğitimsizlik savaşına dur demenin adıdır, Türkiye Cumhuriyeti, Türk milletinin tarihi boyunca yaşadığı tam bağımsızlık ülküsünün adıdır, Türkiye Cumhuriyeti, Türk milletinin bütün fertleriyle kederde, kıvançta ve tasada ortak bölünmez bir bütün halinde milli şuur ve ülkü etrafında birleşip millet olmanın adıdır. Bu uğurda devletimiz, 100 yıllık sürede barış içinde nüfusunu 13 milyondan 85 milyona çıkarmış ve bunların eğitimi ve geleceğini yükseltmek için birçok devrimleri ve kanunları çıkartarak bu günlere gelmiştir. 

29 Ekim 1923’ten bu yana geçen 100 yılda devletimiz iç ve dış mihrakların sinsi emelleri ile çeşitli badireler atlattı. Zaman zaman Cumhuriyetimizin en temel yapı taşı olan demokrasimiz sekteye uğrasa da tüm bu gelişmeler genç Türkiye Cumhuriyeti’ni daha güçlendirdi. Cumhuriyetin yarattığı millî ruh ve ülkü; çağın gerektirdiği azim ve kararlılıkla, bilimle, eğitimle, sanatla güçlendi, güçlenmeye de devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti devleti, bütün yurttaşları ile birlikte daha ilerilere gitmeyi hak etmektedir. Çünkü Türk milliyetçiliği devleti ve milleti, gelişmiş ülkelerin en önüne taşıma ülküsüdür. Bu ülkümüz, ne yazık ki, Osmanlı’nın yıkılışına neden olan anlayış ve topluluklar tarafından zaman zaman engellenmeye çalışılmıştır. Bugün aynı mücadele devam etmektedir. Bilinmelidir ki, Türk İstiklal Savaşı ve Türkiye Cumhuriyeti, Türk’ün son yüzyıllardaki en büyük mucizesidir. Buna düşmanlık edenler, yan gözle bakanlar, değerini anlamayanlar ve de sessiz kalanlar geçip gidecekler; Türk milleti, her zaman olduğu gibi, tam bağımsız ve büyük devlet olmanın gereğini yerine getirecektir.

Türk Ocakları olarak Cumhuriyetimizin büyüyüp gelişmesi için ilk yüzyılda üzerimize düşen görev ve sorumluluklarımızı yerine getirmeye çalıştık. Bizler bu ülküyü, Mustafa Kemal Atatürk’ün koyduğu hedef olan çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkarana kadar aynı azim ve kararlılıkla çalışmaya edeceğiz. İkinci yüzyılında ülkemizi bekleyen tehdit ve tehlikelerin, çağın gerektirdiği bilim, kültür ve eğitim alanlarındaki millî hamlelerin farkında olarak, milletimizin aydınlanması, çağdaşlaşması, güçlenerek yoluna devam etmesi için elimizden gelen gayreti göstereceğimizi belirtmek isteriz. 

Bu vesile ile Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yaşını kutluyor, yeni ve nice yüzyıllara güçlenerek erişmesini diliyoruz. Gazi Mustafa Kemâl Atatürk ve devletimizin kurucu iradesini, Türkiye Cumhuriyeti’ni bugünlere taşıyan, ona hizmet etmiş herkesi saygı ve minnetle anıyoruz.'Türkiye Cumhuriyeti, Türk'ün son yüzyıllardaki en büyük mucizesidir'