TOKİ ödeme seçeneğini kaldırdı vatandaş mağdur oldu

Dar gelirli vatandaşlar için 2019 yılında başlatılan '100.000 Sosyal Konut Projesi'ndeki ödeme şartlarından '0,49 Faiz Oranlı Kredili Sabit Taksit' seçeneğinin kaldırılması hak sahibi vatandaşları mağdur etti. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

TOKİ ödeme seçeneğini kaldırdı vatandaş mağdur oldu

Dar gelirli vatandaşların ev sahibi olması için 2019 yılında başlatılan “100.000 Sosyal Konut Projesi” kapsamında Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde yapımı başlanan TOKİ konutlarında konut sahibi olmaya hak kazanan vatandaş TOKİ ödemesi şartlarından “0,49 Faiz Oranlı Kredili Sabit Taksit” ödeme seçeneğinin kaldırılmasına tepki gösterdi.

TOKİ ödeme seçeneğini kaldırdı vatandaş mağdur oldu

2019 yılı sonu itibariyle başvurusu alınan “100.000 Sosyal Konut Projesi” esaslarında, kurada hak sahipliği kazanacaklar için "0,49 faiz ile kredi kullandırılarak sabit taksit” ödeme seçeneği ve “Memur maaş zammı artışına göre artış" şeklinde 2 ödeme seçeneği mevcut olduğunu hatırlatan hak sahibi, 0.49 faiz oranlı sabit kredi seçeğinin 2023 Haziran ayında kaldırılmasının kendisini mağdur ettiğini belirtti.

Aynı projede 2023 haziran ayından önce sözleşme imzalayanlar ile aynı haklarla ev sahibi olmayacağını belirten vatandaş bu durumun 6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu’na ve Anayasaya aykrı olduğunu da ileri sürerek sesini yetkililere duyurmaya çalışıyor.

TOKİ ödeme seçeneğini kaldırdı vatandaş mağdur oldu

Aynı projede hak sahibi olduklarının ama 2023 yılının Haziran ayından sonra sözleşme imzalayacakların dolayı mağdur olduklarını dile getiren vatandaşın haber merkezimize yaptığı açıklaması şu şekilde; 
“100.000 konut projesi kapsamında Kayseri Melikgazide 2+1 daire için hak sahibiyim. 2019 yılı sonu itibariyle başvurusu alınan 100.000 konut projesinin esaslarında, kurada hak sahipliği kazanacaklar için "0,49 faiz ile kredi kullandırılarak sabit taksit” ödeme seçeneği ve “Memur maaş zammı artışına göre artış" şeklinde 2 ödeme seçeneği mevcuttu.
Bu seçenekler 2023 Haziran ayına kadar uygulandı. Bu tarihten sonra ise "0,49 Faiz Kredili Sabit Taksit" ödeme seçeneği TOKİ tarafından sonlandırılarak sadece "Memur Maaş Zammi Oranında Artış" seçeneği ile hak sahiplerine sözleşme metni sunmaktadır. 
2020'den bu güne sözleşmeye geç çağrılacağım için değişen piyasa koşulları neticesinde çok yüksek rakamlar ödeyecek olmamdan dolayı zaten mağdur edilmiş durumdayım. Aynı şehirde 100.000 konut kapsamında yapılan ve aynı anda kurası çekilen Kocasinan ilçesindeki daireler sabit taksit seçeneği ile hak sahiplerine verilmiştir. Fiyat olarakta en yüksek 2+1 daire 259.994 tl bedel ile ve 1.660 tl sabit taksitle teslim edilmiştir. Ayrıca kdv yüzde 1 dir. 
6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu'nun 3. maddesinin alt bentleri özetle ; 
" 1. Bendi: Herkes tanınmış haklardan yararlanmada eşittir. 
2. Bendi: Engellilik temeline dayalı ayrımcılık yasaktır. 
3.Bendi: Ayrımcılık ihlalini Kamu Kurumu gidermek zorundadır. 
4.Bendi: Kurum eşitliği sağlamak zorundadır" demektedir. 
Ayrıca Anayasa Mahkemesi de "Aynı durumdaki bireylere farklı uygulamada bulunulması" ni hak ihlali olarak değerlendirmektedir. 
2023 Haziran ayına kadar benim gibi 100.000 konut projelerinde hak sahibi olan farklı illerdeki hak sahiplerinin " 0,49 Faiz Kredili Sabit Taksit" seçeneğinden faydalanmış olup 0,49 Faiz Kredili Sabit Taksit seçeneğinin bana sunulmayacak olması yukarıdaki kanun maddelerine ve Anayasa'ya aykırılık teşkil edecektir. 
Bu bağlamda, sözleşmeye çağrıldığımda "HUKUK DEVLETİ" gereği sözleşmede "0,49 Faiz Kredili Sabit Taksit" seçeneğinin de şahsıma sunularak mağduriyetimin bir nebze giderilmesini talep ediyorum.
Kayseri Mimarsinan 700 konut hak sahipleri mağduriyet yaşıyor konunun dile getirilmesini talep ediyoruz
Sabit taksit kaldırılmış ayrıca kdv %1 den %10 çıkarılmıştır” dedi.