Taşıma esnafının vize isyanı... Cumhurbaşkanından yardım istediler

Eski Sanayi'de 20 yıldır taşıma işi yapan Sümmani Kimsesiz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslenerek, afaki derecede artan k1 taşıma belgesinin vize ücretinin düşürülmesini talep etti.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Taşıma esnafının vize isyanı... Cumhurbaşkanından yardım istediler
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kamyoncu esnafı sıkıntıda…

Toplamda 5 yılda bir yapılan K1 vize işlem ücretinin yaklaşık yüzde 450 artışı, taşıma esnafını zora soktu. Geçtiğimiz yıl 1200 TL olan vize ücreti 7 bin 380 TL’ye çıkması esnafın tepkisine yol açtı. Eski Sanayi’de 20 yıldır taşıma işi yapan Sümmani Kimsesiz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek, afaki derecede artan bu ücretin düşürülmesini talep etti.

Taşıma esnafı olarak büyük sıkıntıda olduklarının altını çizen Kimsesiz, problemi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çözeceğine inandıklarını belerterek, “Sayın Cumhurbaşkanım, bizlere yapılan haksız muameleden sizin bilginiz yoktur. Bilginizin olduğundan emin olsam, vatandaşlarınıza böyle haksız muameleyle karşılaştığında tepkinizi göstereceğinizi çok iyi biliyorum. K1 belgeleri hakkında söyleyeceklerim var. Aralık 2022 itibariyle 1200 TL civarında olan, 5 yılda bir yaptırmanız gereken vize ücreti, 15 Ocak 2023 itibariyle Ticaret Odasına ulaştığında 7380 TL gibi bir ücret söylediler. Çok tuhaf karşıladılar, kendileri de inanmıyor çünkü. Ulaşabildiğim yerlere meramımı anlattım. Ulaştırma Bakanlığı’nın bir çok birimine ulaştım. Maalesef, bu tür bir zammın kendilerinin haberi olmadığını söylediler. CİMER’den yazdım efendim, Bakanlıkların yaptığı bu zam, vatandaşlarınız olarak bizleri gerçekten de üzdü. Büyük bir iş sorunu yaşıyoruz, sıkıntıdayız, kış ayları itibariyle de işlerimiz normal değil. Elden aldığımız borçlarla, borç kapatmaya çalışıyoruz” dedi.

ESNAF OLARAK ZOR DURUMDAYIZ

Kimsesiz, yeni yılda vergilere gelen zamları normal karşıladıklarını, fakat K 1 Belgesine gelen zammın ise, altından kalkılabilecek bir durum olmadığını vurgulayarak, “Kamyoncu esnafı olarak, hiç iyi bir durumda değiliz. Yakıt, zaten başlı başına bir sorun. 5 yıllık yapılan bir vize için, bizden 7 bin 380 TL para niçin talep ediliyor, ben bunu anlamıyorum. Yeni yıl itibariyle her şeye, yüzde 100, yüzde 120 zam geldi. Bandrollerimiz, vergilerimiz, muayene ücretleri, eyvallah tamam, ama yüzde 450’ye yakın zam, bizleri gerçekten de üzmüştür ve zor duruma getirmiştir. K belgesi, bizim 18 yıl önce aldığımız ve hak edilen bir belgemiz” diye konuştu.  

MAĞDURİYETLERİNİN GİDERİLMESİNİ İSTİYORLAR

Taşıma esnafı olarak mağduriyetlerinin giderilmesini Cumhurbaşkanından talep eden Kimsesiz, “Bu belgeyi alsak alamıyoruz, satsak satamıyoruz. Eğer kabul ederseniz, biz belgelerimizi yeniden düşük bir ücrete iade edelim, bırakalım bu işi. Alınıp satılmayan bir belge için, işlerlerini e-devlet üzerinden yaptık. 6557 TL gibi bir para ödedik. 2 a4 sayfasını da biz kendimiz çıkardık. Peki, biz bu parayı neden ödüyoruz. Çok tuhaf  karşıladım. Plakalarımız dondurulsa, alabilsek, satabilsek, söyleyebilecek bir sözümüz yok. Ama gerçekten de kamyoncu esnafını, bu ücretler mağdur etmiştir. Mağduriyetimizin bir an önce giderilmesini istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız İnşallah sesimizi duyar, bu konuya da el atar, vatandaşın her türlü sorununu çözdüğü gibi, bizim sorunumuzu da çözeceğinden eminim” ifadelerini kullandı.

“SİYASİ HİÇBİR MESAJIMIZ YOKTUR”

Amaçlarının taşıma esnafının afaki artan vize ücretlerinin yeniden düzenlenmesi ve indirime gidilmesi olduğunu aktaran Sümmani Kimsesiz, “Maksadım, sesimizi Cumhurbaşkanımıza kadar sesimizi duyurmak, bu röportajı duyan arkadaşlar, bu işi siyasi boyutlara getiriyorlar. Siyasi hiçbir mesajımız yoktur, kimse bunu yanlış anlamasın. Şahsım ve meslektaşlarım adına, dile getiriyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a saygılarımı sunuyorum. En yakın bir zamanda da olaya müdahale edeceğinden eminim” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.            

Taşıma esnafının vize isyanı... Cumhurbaşkanından yardım istediler
Taşıma esnafının vize isyanı... Cumhurbaşkanından yardım istediler
Taşıma esnafının vize isyanı... Cumhurbaşkanından yardım istediler