Tarihi Şah Cihan Hatun Kümbeti'ni gördünüz mü?

Turistler ve tarih sevenler için önemli bir kültürel miras olan Tarihi Şah Cihan Hatun Kümbeti Kayseri'nin neresinde? Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

Tarihi Şah Cihan Hatun Kümbeti'ni gördünüz mü?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri'de bulunan ve halk arasında Döner Kümbet olarak bilinen Şah Cihan Hatun Kümbeti, Selçuklu eserlerinin göz alıcı bir örneğidir. Talas Caddesi üzerinde ve Seyyid Burhanettin Mezarlığı'nın karşısında bulunmaktadır. Kitabesinde inşa tarihi belirtilmese de yapı 1275 yılında yapıldığı bilinmektedir.

Tarihi Şah Cihan Hatun Kümbeti'ni gördünüz mü?

Kümbet, kesme taştan yapılmış kare bir kaide üzerine inşa edilmiştir. Mukarnas kornişlerle birlikte konik bir külah ve içinde silindirik bir mekan ve kubbe bulunmaktadır. Kaide, dört bölmedeki kırma şevlerle on iki köşeli bir bölgeye sahiptir.

Her yüzeyinde sivri silme taş kemerler bulunan kümbet, figürlü süslemeleriyle dikkat çekmektedir. Taç kemerlerde geometrik desenlerle birlikte iki yuvarlak kuşak yer alır. Gövdenin gövdesi ise iki sivri kemer üzerinde işlenmiş farklı süslemelerle bulunmaktadır.

Kümbetin kapı cephesinde çift başlı kartal arması ve figürlü kabartmalar yer almaktadır. Girişin iki yanında mukarnaslı yarım kubbeler ve mihrap nişi bulunmaktadır. Kubbenin iç kısmı taş örgülü olup duvar ile kubbe arasında silme bir korniş yer almaktadır.

Kayseri'deki Şah Cihan Hatun Kümbeti, tarihi ve mimari özellikleriyle dikkat çekici bir yapıdır. Turistler ve tarih sevenler için önemli bir kültürel miras olarak görülmektedir.

Tarihi Şah Cihan Hatun Kümbeti'ni gördünüz mü?