Tabip Odası Başkanı'ndan dikkat çeken 'muayene' açıklaması!

Kayseri Tabip Odası Başkanı Doçent Doktor Mehmet İlhan Şahin, Sağlık Bakanlığı'nın hemen muayene olma taleplerini karşılamaya çalışmasının, hastanelerde ve hekimlerde yük artışına ve önlenebilir sağlık masraflarının artmasına neden olduğunu belirtti. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

Tabip Odası Başkanı'ndan dikkat çeken 'muayene' açıklaması!

Kayseri Tabip Odası Başkanı ve KBB Uzmanı Doçent Doktor Mehmet İlhan Şahin, Sağlık Bakanlığı'nın vatandaşların "hemen muayene olma" talebini karşılamaya çalışmasının, hastanelerde ve hekimlerin omzunda büyük bir yük oluşturduğunu ifade etti. Ayrıca, bu durumun "önlenebilir sağlık masraflarını" artırarak ekonomik yükü artırdığını belirtti.

Şahin, birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşebilecek belirtiler için yazılan ilaçların masrafının en basit örneği olduğunu vurguladı. Ayrıca, hekimlerin hastalara ayırdığı zamanın kısaltılmasının hastanın tanısı için harcanan tetkik masraflarını artırdığını dile getirdi. 

Tabip Odası Başkanı'ndan dikkat çeken açıklama!

Kayseri Tabip Odası Başkanı KBB Uzmanı Doçent Doktor Mehmet İlhan Şahin açıklamasında şu ifadelere yer verdi; "Vatandaşlarımızın “hemen muayene olma” talebini Sağlık Bakanlığı’nın “hemen” karşılamaya çalışması, yalnızca hastanelerde ve hekimlerin omzunda büyük bir yüke dönüşmekle kalmıyor, aynı zamanda “önlenebilir sağlık masraflarını” da artırarak ekonomik yükü artırıyor. 

Bunun en basit örneği birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşebilecek belirtiler için yazılan ilaçların masrafıdır. Bunun ötesinde, çok sayıda hasta bakılabilmesi için hekimin hastaya ayırdığı zaman kısaltılmakta, bu da hastanın tanısı için harcanan tetkik masraflarını artırmaktadır. 

Bir hekimin hastasını adamakıllı dinleyip muayene etmesiyle çoğu zaman tetkiksiz tanı koyması mümkünken, bunu yapamayan hekim hastayı ve kendini korumak için tetkik istemektedir. Bu tetkiklerin önemli bir kısmı gereksizdir ve “önlenebilir masraflara” neden olmaktadır. 

Tabip Odası Başkanı'ndan dikkat çeken açıklama!

Üstelik hekim hastayı hemen görebilse bile tomografi, ultrason, MR gibi tetkikler için hemen karşılanması mümkün olmayan büyük bir talep oluşmakta, tetkik yapıldıktan sonra da sonuç göstermek için hekime yeniden ulaşma talebi ortaya çıkmaktadır.

Sonuç olarak, vatandaşlarımızın “hemen muayene olmayı” talep etmeleri doğaldır, ancak Sağlık Bakanlığı’nın bu talebin tümünü “hemen” karşılamaya çalışması akılcı ve ekonomik değildir. Bu soruna ilişkin çözüm önerilerimizi kamuoyu ve yetkililerle paylaşmaya devam edeceğiz." dedi.