Son yılların popüler tarifi: Tepsi mantısı

Mantı denilince ilk akla gelen yer Kayseri ve Kayseri mantısıdır. Kayseri'de sadece bir tane değil çeşit çeşit mantı var. İşte onlardan birisi tepsiye sık sık dizilmesiyle bilinen, görünümü ve lezzeti ile göz dolduran tepsi mantısı. Peki bu lezzet nasıl yapılır? Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Son yılların popüler tarifi: Tepsi mantısı

Kayseri, oldukça zengin bir mutfak kültürüne sahip. Çeşit çeşit yöresel lezzetleri ile dillere destan tabaklar sofralarda yer alıyor. En çok bilinen lezzeti ise mantı olarak ön plana çıkıyor. Mantı ise tek bir çeşit olarak yapılmıyor. İşte onlardan birisi tepsi mantısı…

Malzemeler: 
2 su bardağı un
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım su bardağı su

İçi için;
200 gram kıyma
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Yarım tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz

Salçalı sos için;
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
3/4 su bardağı su

Üzeri için:
1 kâse yoğurt
2 diş sarımsak
Nane, pul biber, sumak
Tuz

Tepsi mantısı nasıl yapılır?
Mantımızın önce hamurunu yapmakla başlıyoruz. Derin bir kabın içerisine un, yumurta, tuz ve su ekleyip güzelce yoğuruyoruz. Ardından hamurumuzun üstünü örtüp yarım saat dinlenmeye bırakıyoruz. 
Daha sonra iç harcını hazırlamaya başlıyoruz. İç harcı için kıyma, rendelenmiş soğan, tuz ve karabiberi karıştırıyoruz. İç harcımızı hazırladıktan sonra tezgahımıza hamurumuzu alıp iki eşit parçaya bölüyoruz. Bezemizi merdane ile açıyoruz. Hamura ara ara un serpiştirerek merdaneye yapışmasını önleyebilirsiniz.
Açtığımız hamuru bıçakla eşit kareler halinde kesiyoruz.  Kestiğimiz parçaların içerisine hazırladığımız kıyma harcından yeterli miktarda koyup orta kısımda kıymanın gözükeceği şekilde, hamurun her iki kenarından tutarak uçları birbirine bastırıyoruz. Diğer hamura da aynı işlemleri uyguluyoruz. 
Ardından yaptığımız mantıları yağlanmış fırın kabına aynı yönde diziyoruz. Tüm tepsiyi bu şekilde tamamlayıp 200 derece fırında 20 dakika pişiriyoruz. 
Mantılarımız pişerken o sırada sosunu hazırlıyoruz. Önce tereyağını eritiyoruz ardından salçasını ekleyip kavuruyoruz. Üzerine suyunu da ekleyip bir taşım kaynatıyoruz. 
Fırınlamış olduğunuz tepsi mantısını fırından çıkarıp ve hazırladığımız tereyağlı sosu üzerine gezdirip 15 dakika daha pişiriyoruz. Son olarak tepsi mantısının üzerine bir kasede hazırladığımız sarımsaklı yoğurdumuzu da ekleyip sunuma hazır hale getiriyoruz.
Tarifi bizden yapması sizden. Afiyet olsun.