Savcılığın Kayseri Park'ta kaçak inşaat kararında yeni gelişme…

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin geçtiğimiz günlerde Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açıklanan Kayseri Park AVM ile ilgili karara itiraz edeceğini duyurdu. Detaylar Kayseri Olay'ın Kayseri haberinde

Savcılığın Kayseri Park'ta kaçak inşaat kararında yeni gelişme…
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin geçtiğimiz günlerde Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açıklanan Kayseri Park AVM ile ilgili karara itiraz edeceğini duyurdu.

Kayseri Park Alış Veriş Merkezi’nde kaçak yapı tartışmaları gündeme damgasını vurmuştu. Melikgazi Belediyesi tarafından kaçak inşaat işlemi yapılarak durdurulan, ancak çalışmaların buna rağmen devam etmesi akıllarda soru işaretleri bırakmıştı. Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu da o günlerde Olay Türk TV’ye yaptığı açıklamada AVM yönetimine gerekli uyarıları yaptıklarını belirtmişti.

PALANCIOĞLU: BİZE HABER VERMEDİLER

Başkan Palancıoğlu, “Her iki ayrı yere de kaçak yapı işlemleri yaptık. Kayseripark AVM, bir tadilat yapacağına ilişkin bize haber vermedi. Binanın cephesini dahi değiştirecek olursanız bize müracaat edip izin almanız gerekiyor. Ancak kafe yapacaksanız ilave olarak Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kent Estetik Kurulu’ndan izin alarak onay alarak bunu yapmanız gerekiyor. Yeme içme mekanları için durum böyle. Biz bunları söyledikten sonra Büyükşehir Kent Estetik Kurulu’ndan karar geçirmişler sanırım. 3194 sayılı kanına göre ilgili belediyeden izin almaları gerekiyor. Bunu tadilat ruhsatı almadan yaptırmaya başladıkları için durdurduk. Yazılı ihtarımızı ve 15 gün süremizi verdik. Takibini yapıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

KONU YARGIYA TAŞINMIŞTI

Aradan geçen süre içerisinde AVM’de inşaat çalışmaları devam etmiş ve konu ayrıca yargıya taşınmıştı. Savcılık, “İmar kirliliğine neden olmakla” suçlanan Kayseri Park AVM hakkında merakla beklenen kararını verdi.

İŞTE AVM İLE İLGİLİ ŞİKAYET KONUSU

Melikgazi İlçesi Alpaslan Mahallesinde bulunan Kayseripark Alışveriş Merkezinin Kızılırmak Caddesine bakan cephesinde bulunan açık otoparkın kapatılarak, cafe,mağaza yapımına başlandığını, yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bu işlemin yapıldığına yönelik iddialar savcılığa taşındı.

SAVCILIK BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDEN GELEN YAZIYA DİKKAT ÇEKTİ

Savcılık, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nden gönderilen “Şikayete konu yapıya ilişkin yapı izninin olduğu ve mevzuata uygun” şeklindeki resmi yazıya dikkat çekerek, “Kirliliğe neden olmak suçunun yasal unsurları itibariyle oluşmadığına, kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına” dair görüş ortaya koydu.

İŞTE O KARAR;
Şikayet dilekçesinde özetle; Kayseri ili Melikgazi İlçesi Alpaslan Mah. 3491 ada 1 parselde bulunan Kayseripark Alışveriş Merkezinin Kızılırmak caddesine bakan cephesinde bulunan açık otoparkın kapatılarak cafe/mağaza yapımına başlandığını, yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bu işlemin yapıldığını beyan ederek şikayetçi olmaları üzerine soruşturma işlemlerine başlanılmış ise de,
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığının cevabi yazısında özetle; Kent Estetik Kurulunca; sunulan projeye uygun olarak yapılmasında sakınca olmadığına dair 11.11.2022 tarih, 2022-09-12 no'lu alınan karar; 22/11/2022 tarih 2022/2956 no'lu karar ile belediye encümenince de onaylanarak karara uygun sundurma yapımı izni verildiğini, bu aşamada belediyece yapının statik durumuna aykırı ve yapının temel elemanlarına müdahale yapılıp yapılmadığı belediyenin teknik elemanlarınca yerinde denetlenerek herhangi bir müdahalenin olmadığının tutanak altına alındığının belirtildiği, Tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığının cevabi yazısından anlaşılacağı üzere şikayete konu yapıya ilişkin yapı izninin olduğu ve mevzuata uygun olduğunun belirtildiği, dolayısıyla imar kirliliğine neden olmak suçunun yasal unsurları itibariyle oluşmadığı, müşteki dilekçesinde bahsi geçen çevre sitelerdeki bina otoparkının avm müşterileri tarafından kullanılacak olması, araç trafiğinin artacağı, tüketicilerin park yeri sıkıntısına gireceği gibi hususların ise adli soruşturma soruşturmaya konu edilemeyeceği anlaşılmakla, olay hakkında kamu adına kovuşturma yapılmasına yer olmadığına, kararın müşteki vekiline tebliğine, CMK'nın 173. Maddesi uyarınca kararın tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 günlük yasal süre içerisinde Kayseri Sulh Ceza Hakimliğine, Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığına (doğrudan ya da başka yer Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığıyla) verilecek dilekçe yahut bu hususta katibe yapılacak sözlü beyanın tutanağa geçirilmesi suretiyle itiraz yolu açık olmak üzere karar verildi.

Mahmut Şahin Savcılığın Kayseri Park kararına 6 Kasım Pazartesi günü itiraz edecek.