Sarız fayı bilmecesi…

Geçtiğimiz günlerde Sarız'da meydana gelen depremler sonrasında Kayserili deprem uzmanları görüşleriyle karşı karşıya geldi. Uzmanların Sarız fayı tartışması devam ediyor… Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

Sarız fayı bilmecesi…

Geçtiğimiz günlerde Sarız’da art arda meydana gelen depremler sonrasında açıklamalar bulunan Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen ile Deprem Uzmanı Ramazan Demirtaş arasında Sarız fayı ile alakalı bir tartışma ortaya çıktı.

Sarız fayı bilmecesi…

Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen’in “Sarız fayı sürpriz yapabilir” görüşüne Deprem Uzmanı Ramazan Demirtaş, “Halka korku pompalama hakkı ve lüksüne sahip değilsiniz. Bilimde sürpriz olmaz” diyerek sert eleştirisine bu kez Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen cevap vererek, “Sarız fayının aktif olup olmadığını tartışmıyoruz.” dedi.

Kayseri'nin Sarız ilçesinde önceki gün 1 buçuk saat arayla iki deprem meydana gelmiş depremler sonrası Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen’in sosyal medya hesabı üzerinde bir takipçisi ise 'hocam Sarız'a ne oluyor?' sorusuna Evsen "Sarız fayı literatüre 2012 yılında girdi. Geçmişi çok iyi bilinmeyen bir fay. Sürpriz yapabilir" cevabını vermişti.

Sarız fayı bilmecesi…

Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen’in bu açıklaması sonrası Deprem Uzmanı Ramazan Demirtaş, Evsen'in bu açıklamasını sert eleştirerek, "Bu tür kirli bilgilerin halkımıza hiç bir katkısı yok. Deprem zararlarının azaltılması ve can kaybının önlenmesi açısından da hiç bir önemi yok.. Bilmediğiniz bir faya sürpriz yaptıramazsınız... "SARIZ SÜRPRİZ YAPABİLİR." cümlesi ile halka korku pompalama hakkı ve lüksüne sahip değilsiniz. Bilimde sürpriz olmaz... Bu cümle ile konunun uzmanı olmadığınızı adeta ispatlıyorsunuz. Sarız Fayı'nın geçmiş deprem tehlikesini bilmiyorsanız, sürpriz yapabilir diyemezsiniz. 'Sarız fayı literatüre 2012 yılında girdi. Geçmişi çok iyi bilinmeyen bir fay. Sürpriz yapabilir' dedi. Deprem biliminde sürpriz diye bir şey olmaz. Bu cümle tam bir çaresizliktir. Uzmanlık alanınız ve araştırmanız olmadığı bir konudaki bu cümlenin hiçbir geçerliliği yok." açıklamasında bulunmuştu.

Sarız fayı bilmecesi…

Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, Deprem Uzmanı Ramazan Demirtaş’ın bu eleştirisine yine sosyal medya hesabı üzerinden şu açıklama ile cevap verdi; “Sarız fayının aktif olup olmadığını tartışmıyoruz. Sarız fayı aktif değil diyenler MTA’nın diri fay haritasına bakıp eksiklerini tamamlayabilir. Bu iddiayı ortaya atanlar iddiasını bizzat kendisi ispat etsin. Eğer bu mesleğin mensubu ise.” dedi.