Rakamlar açıklandı! Burası Kayseri'de, 105 bin 826 kişi ziyaret etti

Kayseri'yi açıklanan resmi verilerine göre geçtiğimiz yıl 105 bin 826 kişi ziyaret etti. Peki bu ziyaretçiler, Kayseri'de nereye gitti? Bu ziyaretçi rakamları nerelere, hangi bölgeye ait? Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Rakamlar açıklandı! Burası Kayseri'de, 105 bin 826 kişi ziyaret etti
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kültürel miras İstatistiklerine bakıldığında ülke genelinde müze sayısı 2022 yılında 2021 yılına göre 6,4 artarak 552 oldu. Müzelerin 211 tanesi Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde. 341 müze ise özel müze kategorisinde yer aldı. Ören yeri sayısı ise ülke genelinde 144 olarak açıklandı. 
Kayseri rakamları açıklandı! 105 bin 826 kişi ziyaret ettiKayseri’de de Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müze sayısı 3 olarak açıklandı. Bu müzelerde bulunan tarihi eser sayısı ise 37 bin 836 olarak kaydedildi. Kayseri’de “Doğal veya tarihi uygarlıklardan kalan, değeri olan kalıntılar” olarak ifade edilen ören yeri sayısı 2. Bunlar Bakanlık tarafından “Kültepe- Karahöyük Köyü Soğanlı – Yeşilhisar” olarak belirtiliyor. 
Özel müze sayısının da 1 olduğu Kayseri’de bu müzedeki eser sayısı da 901 olarak kaydedildi. Bu müzeyi 2022 yılında 68 bin 552 kişi ziyaret etti.
Kayseri rakamları açıklandı! 105 bin 826 kişi ziyaret etti
TÜİK Kayseri’deki müze ve ören yerlerini ziyaret eden kişi sayısını da açıkladı. TÜİK’in verilerine göre Kayseri’de geçtiğimiz yıl yani 2022 yılında 105 bin 826 kişi müze ve ören yerlerini ziyaret etti.
KAYSERİ’DEKİ ÖREN YERLERİ
Kültepe Ören Yeri:
Kayseri-Sivas karayolunun 20. Km’sinden, yolun 2 km. kuzeyinde yer alan yüksekliği 22 m. çapı 500 m.yi bulan bir höyük tepe ile onun etrafını çeviren Karum adı verilen aşağı şehirden ibarettir. Dünyaca tanınan bu açık hava müzesi ilk olarak 1881'de dikkati çekmiştir. Yapılan kazılarda Kültepe'de, Asur, Genç Hitit, Roma-Pers ve Tabal Dönemlerine ait eserler ve bulgular ele geçirilmiştir. Bu eserlerin en önemlileri Asur dilinde yazılmış çivi yazılı tabletlerdir. Bunlar Anadolu'nun en eski yazılı belgeleridir.
Kayseri-Niğde-Nevşehir üçgeninde yer alan Soğanlı Köyü, Yeşilhisar ilçe merkezine 15 km. mesafede, Kaya kiliseleri ve mağaraların bugünkü evler ile iç içe girdiği bir vadi içerisinde yer almaktadır.
Kayseri rakamları açıklandı! 105 bin 826 kişi ziyaret etti
Soğanlı Ören Yeri: Roma Dönemi’nden itibaren yerleşim alanı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Vadi yamaçlarında yer alan Kaya Mekanlarını; Romalılar mezarlık, Bizanslılar ise kilise olarak kullanmışlardır. Soğanlı M.S. 4. Yüzyıldan itibaren Hıristiyanlığın Kapadokya’daki merkezlerinden biri olmuş ve önemini 7. ve 8. Yüzyıllarda da sürdürmüştür.
Kayseri rakamları açıklandı! Burası Kayseri'de, 105 bin 826 kişi ziyaret ettiKiliselerde yer alan duvar freskleri, stil açısından 10-12. Yüzyılları yansıtmaktadır. Soğanlı’da kayaya oyulmuş pek çok kilise ve manastır dışında binlerce güvercinlik, mağara ve barınaklar da mevcuttur.
Kayseri rakamları açıklandı! 105 bin 826 kişi ziyaret etti