'Öyle ağır bir afet ki rüzgâr değil, fırtına hiç değil, kasırga bile değil'

AK Parti Kayseri Milletvekili Şaban Çopuroğlu Zonguldak'ta meydana gelen afet ile ilgili Meclis'te AK Parti adına açıklamada bulundu. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
'Öyle ağır bir afet ki rüzgâr değil, fırtına hiç değil, kasırga bile değil'

Zoguldak’ta geçtiğimiz günlerde meydana gelen şiddetli yağış ve kasırga sebebiyle şehirde ciddi hasarlar meydana gelmiş, batan gemide 11 kişi kaybolurken 1 kişide yaşamını yitirmişti. 
TBMM’de CHP Zonguldak’ta yaşanan afeti grup önersi olarak sundu. AK Parti adına açıklamayı AK Parti Kayseri Milletvekili Şaban Çopuroğlu yaptı.

'Öyle ağır bir afet ki rüzgâr değil, fırtına hiç değil, kasırga bile değil'

Zonguldak’ta oluşan afetin Tornado olduğunun altına çizen Milletvekili Çopuroğlu, söyle devam etti; “Anayasa’mızın 98’inci ve İç Tüzük'ümüzün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca CHP grup önerisi üzerine AK PARTİ Grubu adına söz almış bulunuyorum. Bahsekonu olan 19 Kasım 2023 tarihinde yaşanan şiddetli yağış ve tornado sele dönüşmüş, can ve mal kaybına sebep olmuştur. 
“Tornado” diye ifade ediyoruz çünkü öyle ağır bir afet ki bu rüzgâr değil, fırtına hiç değil, daha ağırı kasırga bile değil. Saatteki hızı 100 küsur kilometreye ulaşan tornadodur. Afet gerçekleşmesinden hemen sonra bölgeye saat 02.30'da intikal eden İçişleri Bakanımız süreci başından sonuna yakinen takip etmektedir. Bakanımız afet bölgesindeyken acil yardım ödeneği hesaplara aktarılmaya başlanmıştır. 

'Öyle ağır bir afet ki rüzgâr değil, fırtına hiç değil, kasırga bile değil'

‘Metrekareya 130 kilo yağış düştü’

Bölgede yaşayan insanlar daha önce böyle bir afetle hiç karşılaşmadıklarını söylüyorlar. Öyle ki, metrekareye 130, evet, metrekareye 130 kilo yağış düşmüştür. Meteorolojimiz, AFAD'ımız uyarılar yapmış olsa da benzeri görülmemiş afetle karşı karşıya kalındığı aşikârdır. İklim değişikliği, ortak evimiz olan dünyayı tehdit etmeye devam ediyor. Dünyamızda ve ülkemizde pek çok mevsimsel afetlerle karşı karşıya kalıyoruz. 

'Öyle ağır bir afet ki rüzgâr değil, fırtına hiç değil, kasırga bile değil'

‘Batan gemimizde 11 vatandaşımız kaybolmuş, 1 kişi de hayatını kaybetmiştir’

Bu afetle tam 1.350 elektrik trafosu zarar görmüştür. Mendireğe çarparak batan gemimizde 11 vatandaşımız kaybolmuş, 1 kişi de hayatını kaybetmiştir; aramalar devam etmekte ancak hâlen bugün bile denizin dibinde görüş mesafesi 38 santimi geçmemektedir. Durumun vahameti ortadadır. 
Şu anda 2.260 personel ve 600 araçla çalışmalar yapılmaktadır. Hasar tespit çalışmalarında sona gelinmiştir, muhtemel ki bu hafta sonunda kalan ödemeler hesaplara yatırılacaktır. Elektrik trafolarının hasarlarının neredeyse tamamı bitirilmiştir. Bugün itibarıyla bölgeyi “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” olarak ilan etmiştir Bakanlığımız. Kıyıda, denizde, karada tüm imkânlar seferber edilmiştir, Jandarma ve AFAD’a ait 2 uçak, 1 helikopter, 6 bot, 4 sualtı robotu, 5 “drone”, 177 arama kurtarma personeline ilave 42 dalgıç yoğun bir çalışma içerisindedir, elektrik kesintileri hızlıca müdahale edilerek giderilmiştir, deniz durulunca yardımlar başlamıştır. 
Sahil, kıyı, Jandarma, Deniz Kuvvetleri afet bölgesinde, Devlet Su İşleri, Karayolları, Enerji Bakanlığımız da afet bölgesinde hizmet etmektedir. Bakırcılar Çarşısı’nda sahil bandındaki sel sularının geride bıraktığı hasarlar giderilirken balıkçı alanına kadar her noktaya destek verilmektedir. Tüm gayretlere rağmen hayatını kaybeden 15 vatandaşımıza Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum. 
Sanayi Bakanlığımızın KOBİ’lerimiz için acil destek paketi açıklaması bir nebze olsun esnaflarımıza can suyu olmuştur. Özetle, devletimiz teyakkuz hâlindedir. Afet anından itibaren İçişleri Bakanımız, Valimiz, Bakan Yardımcılarımız, vekillerimiz, AFAD’ımız ve Başkanımız afet bölgesindedir. Zarar tespit çalışmaları sonuçlanmış, hasarlar hesaplara yatırılmaya başlanmıştır. Daha öncesi bu ve benzeri yaşanmamış afet sebebiyle vatandaşlarımıza tekrar geçmiş olsun diyoruz. 

'Öyle ağır bir afet ki rüzgâr değil, fırtına hiç değil, kasırga bile değil'
Son söz, 22 Kasım Diş Hekimleri Günü’müz sebebiyle birisi kızım Esra olmak üzere diş hekimi adaylarımızın ve diş hekimlerimizin gününü kutluyor, elleriyle şifaya vesile olmalarını Cenab-ı Allah’tan temenni ediyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.”