O Listede Kayseri'den 12 ürün var!

Kayseri'nin değerlerine sahip çıkmak, yöresel ürünlerini markalaştırmak ve bu topraklarda tarihi bağları olan değerleri gelecek nesillere aktarmak için coğrafi işaretleme önemli bir yer tutuyor. Peki, Kayseri bugüne kadar hangi ürünlerini Türk Patent ve Marka Kurumunca tescil ettirdi?

O Listede Kayseri'den 12 ürün var!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Haber: Cafer ZENGİN-  Kayseri ürünlerine yeteri kadar sahip çıkıyor mu? Kentte coğrafi işaret alınan ürünler hangileri? Yapılan araştırmalara göre bir ürün, yöresel ürün kategorisine girdiğinde piyasa değerinin yaklaşık yüzde 20’sinin üzerinde bir rakama alıcı bulabiliyor. Coğrafi işaretlerin özellikle kırsal kalkınmanın desteklenmesinde önemli bir rolü olduğu ifade ediliyor.
Peki, kentlerin yerel niteliklerine bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunmasını sağlamayı amaçlayan coğrafi işaretleme konusunda Kayseri ne durumda? Hangi yöresel ürünler Türk Patent ve Marka Kurumunca tescil ettirildi? Listeye bakıldığında şu an Kayseri’den 12 yöresel lezzet tescil ettirildi. Yani bu ürünlerin Kayseri ile özdeşleştiği, coğrafi kökenlerinin bu şehre özgü olduğu belgelendi. 
LİSTEDE HANGİ ÜRÜNLER VAR?
Kimi zaman odalar, kimi zaman birlikler kimi zaman belediyeler ve kimi zamanda Kaymakamlıklar Türk Patent ve Marka Kurumuna yaptıkları başvurularla ürünlerin coğrafi işaretlerini tescil ettirdiler. 
İşte sucuktan gilaburuya, pastırmadan üzüme kadar Kayseri ile tescillenen  ve taklitçilikle de bu şekilde mücadele edilmesinin amaçlandığı o ürünler: Akkışla Gilaburu Meyvesi ve Salamurası, Bünyan Gilaburusu, Develi Cıvıklısı, Erkilet Kedi Bacağı (Cevizli Pekmez Sucuğu), Kayseri Mantısı, Kayseri Pastırması, Kayseri Sucuğu, Kayseri Cırgalan Biberi, Soğanlı Bez Bebekleri, Tomarza Kabak Çekirdeği, Yamula Patlıcanı ve İncesu Karaevrek Üzümü.