Muhalefetten eleştiri iktidardan teşekkür

TBMM'de bugün Gençlik ve Spor ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlıklarının bütçeleri görüşülüyor. Muhalefet Özhaseki'yi 'İmar Barışı' üzerinden eleştirirken, iktidar deprem bölgesindeki çalışmaları için teşekkür etti. Ayrıntılar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız haber bülteninde…

Muhalefetten eleştiri iktidardan teşekkür
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Türkiye Büyük Millet Meclisi bütçe görüşmeleri tüm hızıyla devam ediyor. TBMM Genel Kurulu’nda bugün Gençlik ve Spor ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlıklarının bütçelerinin yanı sıra Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İklim Değişikliği Başkanlığı ve Kentsel Dönüşüm Başkanlığının bütçeleri görüşülüyor.

Muhalefetten eleştiri iktidardan teşekkür

CHP Grubu adına konuşan İstanbul Milletvekili Gökhan Zeybek, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin önceki dönem bakanlığını hatırlatarak, “Cumartesi günü Silivri Cezaevinde ziyaret ettiğim Can Atalay ve Tayfun Kahraman’ın mesajlarını ileterek konuşmama başlıyorum. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’a yapılan ek maddelerle ilgili dedim ki tek bir cümle söylerseniz ne söylersiniz? Can Atalay dedi ki: “Rezerv konut alanları yasasıyla halkımız evinden, iş yerinden atılmaktadır, bu bir zulüm yasasıdır.” dedi. Tayfun Kahraman: “Askerî alanları sattınız, yeşil alanları sattınız, şimdi vatandaşın evine göz diktiniz, arsaların yüzde 30’unu bedelsiz almak istiyorsunuz.” Buradan bütün Gezi tutsaklarına da selam olsun. Sayın Bakan, değerli arkadaşlar; şimdi, Sayın Bakanı biz nereden hatırlıyoruz? 20 Haziran 2018 yılında verdiği tarihi bir mülakattan. ‘İmar barışıyla elimize 35-40 milyar TL geçecek, bununla Türkiye’yi depreme hazırlayacağız.’ demişti Sayın Özhaseki. Evet, İzmir depremine hazırlandı Türkiye, Elâzığ’a hazırlandı, Kahramanmaraş merkezli depreme hazırlandı.  Peki, depremi çok konuştuk ama deprem sonrasında ne oldu yani bu yılın bütçesini konuşuyorsak son bir yıl içinde ne yapıldı? Arkadaşlar, Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen ek bütçeyle AFAD’ın ödeneklerine ayrılmış olan 661 milyar TL’nin depremde mağdur olmuş yurttaşlara harcanması gerekiyordu, kasım ayın sonu itibarıyla harcanan para 216,4 milyar TL yani AFAD üzerinden depremzedelere ayrılmış olan bütçe ödeneğini bile hâlâ kullanmamış bir iktidarsınız. Ya da 2024 yılı bütçesinde deprem bölgesindeki konutların ihya edilmesi, yapılması ya da riskli konutların iyileştirilmesi için Bakanlık bütçesine 247 milyar TL’lik bir yatırım bütçesi koyulmuş. 2023 yılının 12 Ağustos tarihinde yapılmış olan bir ihalede 105 metrekare brüt, 85 metrekare net bir daire için 27.500 TL metrekare birim fiyatı üzerinden Bakanlık davet usulüyle ihaleye çıkarak konut yapıyor. Sevgili milletvekilleri, aynı tarihlerde Resmî Gazete’de Bakanlığın yayınladığı bir listede de ihaleye tabi olacak olan yatırımlar için A grubu yapıların metrekare birim fiyatı 7.500 TL, B grubu yapıların fiyatı 9 bin TL ve daha lüks konutların da 10.500 TL. Şimdi, Bakanlık ihale yapacak olan kurumlara bir birim fiyat öneriyor ama kendisi davet usulüyle yaptırdığı konutlarda bunun tam 3 katına ihale yapıyor. Peki, Bakanlık, bu birim fiyatlarla bu işin yapılmayacağını bilmiyor mu; biliyor. Son bir yıl içinde 156 tane okul ihalesine herhangi bir müteahhit katılmadığı için ya da ihaleye verilmesi gereken en düşük ihale aralığında fiyat teklifi yapılamadığı için Bakanlık okul ihalesi yapamaz bir hâle gelmiştir” dedi.

Muhalefetten eleştiri iktidardan teşekkür
Depremden etkilenen illerden Gaziantep Milletvekili Mehmet Eyüp Özkeçeci ise Özhaseki’ye deprem bölgesinde yaptığı çalışmalar için teşekkür ederek, “6 Şubatta meydana gelen depremin yüreğimizde açtığı yaralar ilk günkü tazeliğini koruyor. Enkaz altında kalarak hayatlarını kaybeden vatandaşlarımızı unutmadık, unutmayacağız. Allah’ın izniyle depremin yıktığı şehirlerimizi yeniden ayağa kaldırmakta kararlıyız. 85 milyon tek yürek olarak birlik ve beraberlik içinde bu zor günleri de aşacağız. Bölgemizin yeniden imarı için büyük bir özveriyle çalışan Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki’ye, Bakanlığımızın ve bağlı kuruluşlarının bürokratlarına ve personellerine emekleri için çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.