Milletvekili Cıngı, Kayseri'nin tarihteki ilim yolculuğunu anlattı!

AK Parti Kayseri Milletvekili Murat Cahid Cıngı, Kayseri'nin 15. ve 16. yüzyıllarda yalnızca yerel ölçekte değil, Osmanlı coğrafyasının farklı merkezlerinde etkili olan âlimler yetiştirdiğine değindi.

Milletvekili Cıngı sosyal medyası üzerinden yaptığı paylaşımda, Kayseri’nin geçmişte önemli bir ilim merkezi olduğunu ve burada yetişen âlimlerin Osmanlı coğrafyasının Mısır, Şam ve Kudüs gibi önemli merkezlerine kadar uzanan ilmî bir etki oluşturduğunu hatırlattı.

Milletvekili Cıngı, Kayseri'nin tarihteki ilim yolculuğunu anlattı!

‘16.yüzyılda coğrafya ölçüleri şaşırtıcı derecede genişti’

AK Parti Milletvekili Cıngı, 16.yüzyılda coğrafya ölçülerinin şaşırtıcı bir derecede geniş olduğuna değindi. Bu genişliği tarihte yer edinmiş kişilik olan ve Dânişî mahlasıyla şiirler yazan Kayserili Pîrî Çelebi ile örneklendirdi.

‘Kariyer yolculuğu trajediyle sonuçlandı’

Cıngı, “İlmiye mesleğine giren Pîrî Çelebi, Osmanlı idaresindeki Mısır’ın Menûfiye bölgesine kadı tayin edildi. Yeni görev yerine ulaşmak için Mısır kadısı Arabzâde ile birlikte deniz yolculuğuna çıktı. Ancak Kayseri’den başlayıp Nil kıyılarına uzanacak bu kariyer yolculuğu trajediyle sonuçlandı. Kaynaklar, Pîrî Çelebi’nin Mısır’a giderken denizde boğularak hayatını kaybettiğini kaydediyor. Bir Kayserili kadının hikâyesi böylece Anadolu’nun ortasında başlayıp Akdeniz’in sularında sona eriyordu” ifadelerini kullandı.

Milletvekili Cıngı, Kayseri'nin tarihteki ilim yolculuğunu anlattı!

‘Kayseri’den çıkan bir âlim’

Milletvekili Cıngı aynı yüzyılın bir başka Kayserili ism olan Abdülfettah el-Kayserî’nin ise ilmiyle Şam’a ulaştığını belirtti. Cıngı, “Kaynaklarda Şam kadısı ve müftüsü olarak anılan Abdülfettah Efendi, dönemin temel hukuk metinlerinden Molla Hüsrev’in Dürerü’l-hükkâmı üzerine eleştiri ve notlar kaleme alacak kadar güçlü bir fıkıh birikimine sahipti. Bugün Süleymaniye Kütüphanesi’ndeki bir yazmada onun görüşlerinin ‘Abdülfettah el-Kayserî, Şam müftüsü’ kaydıyla korunması son derece çarpıcıdır. Aradan yaklaşık beş asır geçmesine rağmen Kayseri’den çıkan bir âlimin Şam’da yürüttüğü ilmî tartışmanın izi hâlâ İstanbul’daki bir yazmanın sayfalarında duruyor” dedi.

‘Kayseri büyük bir Osmanlı hikâyesidir’

AK Parti Kayseri Milletvekili Cıngı, Kayserili âlimlerin yolculuğunun Mısır ve Şam’la sınırlı kalmadığını vurgulayarak, “15. yüzyılda Molla Fenârî’nin yakın öğrencilerinden Sirâceddin Müsâfir el-Kayserî, Anadolu ve İran coğrafyasında tahsil gördükten sonra 1424-25 civarında Kudüs’e yerleşti. Ömrünün kalan kısmını burada ilim ve ibadetle geçirdi. Kaynaklar, Kudüs’te onun adına tahsis edilen bir medreseden dahi söz eder. Yüzyıllar önce Kayseri’de yetişen bir âlimin yolu Şam’da fetva kürsüsüne, bir başkasınınki Mısır’da kadılığa, diğerinin yolu Kudüs’te bir ders halkasına çıkabiliyordu” açıklamasında bulundu.

Cıngı, Kayseri’nin ilim tarihinin, aslında haritaya yayıldığında büyük bir Osmanlı hikâyesi olduğunu vurguladı.